Pozdrav svima.
Posto su se moji problemi - sa dva operativna sistema na istom kompjuteru, uglavnom stabilizirala, evo sacekao sam malo da vidim rezultate, pa cu iz iskustva napisati sta bi bilo najbolje, za da drugi clanovi ne nalete na iste probleme, nego rese to sto je moguce najkrace:
-Formatirajte ceo Hard disk, ustvari postavite instalacioni i bootabilni Windows-ov CD u CD rom i odtuda formatirajte ceo HD kao NTSF/za XP-to je moja situacija/
-Pre toga samo namestite u BIOS-u da je CD room primarna bootabilna jedinica,
-Instalirajte XP
-Instalirajte drajvere
-Instalirajte program za defragmentaciju
-Instalirajte Partition Magic
-Posto se sada ceo HD ocituje kao "C" particija, sada uradite defragmentaciju, da bi se Windows "maknuo" na pocetku,a ako nemate program, moze posluziti i Windows-ov defragmentator
-Zatim pomocu Partition Magic-a, izvrsite RESIZE na "C" particiji, smalicete je koliko vam treba po vama, a ostali prostor na disku ostaje neparticionisan
-Nikako nemojte odredjivati particije za Linux pomocu Partition Magica! Ne radi on to bas najbolje!
-Zatim jednostavno, kada ste sredili Windows i HD, samo stavite instalacioni DVD ili redom prvi instalacioni CD od Linuxa.
-Kada dodje do odredjivanja particija, u Fedori na primer, onda samo stavite sama ona da si podesi sta joj treba, a kod SuSE to je jos jednostavnije-sve radi sam....
-Kada zavrsi instalacija, posle restarta, ili prilikom uklucivanja kompjutera, docekace vas prozor sa pitanjem-koji sistem da podigne/pazite samo, odbrojava sekunde i ako ga na vreme ne kliknete, bootirace onaj koji vam je odredjen u instalaciji Linuxa/
-I na kraju, udjite u Windows, otvorite Partition Magic opet, videcete u njega sta je novo, a prostor koji je sada ostao neparticionisan, posle Linuxa, formatirajte ga kao FAT32...i to je to u osnovi.
Meni SuSE sada cita i Windows pod NTFS , cak i otvara sve njegove datoteke.
A FAT32 particija , koja je sada u EXTENDED delu - logicka, sluzice vam komotno za oba sistema bez problema.
Evo , najprostije receno , ja sada pustam istu MP3 i iz Windowsa i iz SuSE-a, a ona je na FAT32 particiji.
E sada ima jedna staro Kineska poslovica koja kaze:
"Pametni se uce na tudjim greskama, a budale na svoje"
Ja iako spadam posle ovoga u "drugu grupu", nadam se da ce moja iskustva bar malo doprineti drugima da se rangiraju odmah u prvu grupu
PS. Za GOG-a: 99% od ovoga sam pronasao sasvim sam, a strucnjaci po raznim forumima ne samo da nista nisu pomogli, nego neki uopste nisu hteli ni da "se zamaraju" pa da bar upute na neki pravi put, a cak sto vise , davali su mi skroz pogresna uputsva i i zgleda uzivali u tudjim mukama..........Ljudi...........
APSOLUTNO IZDVAJAM OVAJ FORUM OD TIH SPOMENUTIH, OVAJ JE ZA MENE ODLICAN, A I DA NIJE TAKO - PA ZAR BIH PISAO SVE OVO/)))))
Pozdrav svima.