ako prilikom instalacije stavis ubuntu na zasebnu particiju, dvojenu od windowsa, nece bit problema ako formatiras win, testirano u kombinaciji win7+ubuntu 9.10.
Wubi-jem se može instalirati samo Ubuntu, pretpostavljam po nazivu (Windows-based Ubuntu Installer), ne i distribucije koje se temelje na Ubuntu-u. A ja sad baš i želim naučiti kako napraviti dualboot Linux-a i Windows-a.
A i ako mi se što dogodi s Windows-om, mogu spasiti podatke preko Linux-a, dok nisam siguran da je to moguće ako se Ubuntu instalira Wubi-jem, jer je onda Ubuntu na Windows-u, na virtualnom hardu, pa ako Windows padne, nema ništa ni od Linux-a. Ispravite me ako griješim.![]()
ako prilikom instalacije stavis ubuntu na zasebnu particiju, dvojenu od windowsa, nece bit problema ako formatiras win, testirano u kombinaciji win7+ubuntu 9.10.
Nije baš na virtualnom hardu, nego unutar mape Ubuntu, a boot izbornik je napravljen iz windowsa što znači da nema GRUB-a. Uglavnom Wubi kao sredstvo isprobavanja da, ali kao trajno rješenje normalna instalacija je bolji izbor.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
boot izbornik se da sredit sa easyBCD, po volji.
Particije radiš za vrijeme instalacije. Ima zero pravo, kako imaš sedmicu sa easyBCD-om se može riješit bootanje. Zaboravio sam na to.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
ne, normalno preko wubia instaliras ubuntu na zasebnu particiju (win particiju, ntfs). prilikom reboota nakon instalacije ces imat boot izbor, a to mozes doradit u win preko maloprije spomenutog programa (vrijeme boota, first boot OS....)
Hej, ljudi evo javljam da sam instalirao Ubuntu 9.1 s Wubi-jem. Prešao sam malo paket, jer sam skinuo Ubuntu no nema veze. Radi sve super, samo nemogu otvoriti Windows particije, Ubuntu me traži lozinku. Dali moram dodati u svojstvima diska novog korisnika, ili postoji neki drugi način za riješavanje toga?
Ubuntu radi besprijekorno, podizanje je bilo nevjerojatno brzo, radi mi i zvuk, i memory card reader, čak i virtualni CD rom koji sam napravio Daemon tools-om u Windows-u, touchpad, i wlan... Programska podrška je nevjerojatna, od igrica preko OpenOffice-a, do programa za prženje i playera... Nevjerojatno! Molim samo pomoć za riješavanje spomenutog problema s Win particijama.![]()
Stvar riješena. Nije mi palo na pamet upisati Ubuntu lozinku, mislio sam da je problem u Windows administratorskim dozvolama![]()
navikni se da linux stalno traži lozinku, to je još dodatna sigurnost da netko nepozvan ne brlja po kompu. A sad kad si stavio Ubuntu, ako želiš promijenit izgled skini si Epidermis, imaš par gotovih skinova, među njima i Mint.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Evo pišem sa Windows-a jer nemogu uspostaviti mobilnu vezu na Ubuntu-u. Tražio sam po forumima sve i svašta, i naskidao svakakvih drivera s stotinu stranica ali ništa od svega. Imam Huawei K3520, Vodafone Mobile connect USB, za net, i nema nigdje službenih drivera za Linux! Imaju i za Mac i za Windows, no za Linux još ništa što sto % radi. Za ne povjerovati.
@ Šljaka
Baš mi se sviđa ovaj Ubuntu, sav je neki topao.![]()
Zadnji uredio Rodney : 01-03-2010 u 00:39
Probaj instalirat drivere za windowse pomoću Crossover-a. Nema garancije, ali ništa ne gubiš.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Evo kako sam osposobio moj Vodafone Mobajl internet na Huawei K3520 USB modemu, možda nekome zatreba. Skinuo sam ovo: http://www.betavine.net/repo/packages/ubuntu/Ubuntu.tgz
Tu sam dobio tri instalacijska paketa: 1. usb-modeswitch_0.9.7_i386.deb, 2. ozerocdoff_0.4-2_i386.deb, i 3. vodafone-mobile-connect_2.20.01-1_all.deb.
Prva dva sam mogao instalirati no zadnji nije moglo, javljalo mi je ovo: "Error:dependency is not satisfiable, python-gnome2-extras". Pa sam onda skinuo ovo. Kada sam to instalirao, u Computer-u sam na USB modem desnim klikom removao stick. Pa sam pokrenu terminal, u kojem sam prvo morao utipkati sudo i lozinku, pa nakon toga unio ovo:
sudo rmmod usb-storage
sudo modprobe -r option
sudo modprobe -r usbserial
sudo modprobe usbserial vendor=0x12d1 product=0x1001
sudo pppd ttyUSB0
Nakon toga u Network Manager, pa na Mobile Broadband, dodao novu konekciju, i na početku mi je odmah punudilo moj Huawei uređaj. Pa sam odabrao državu Croatia, pa na operatera VIPNET, pa na 3G. Onda sam u postavkama unio svoje korisničko ime i lozinku, PIN, APN sam promjenio iz 3g.vipnet.hr u carnet.vip.hr, označio automatsko spajanje. Od onih gluposti ostavio označeno samo PAP. Spremio i nakon par sekundi sam bio spojen.
Dali može tko reći, dali moram na Ubuntu-u imati antivirusni program, s obzirom da imam na laptopu i sedmicu, pa mogu nešto zaraženo skinuti na Ubuntu-u, a zaraziti Windows? I dali postoje uopće takvi programi za Linux?
AV za linux postoji, ali nema potrebe. I nema veze sto imas win 7 kao drugi OS.
Neznam zašto, ali nema Crossovera nigdje. Fino ga instaliram i na kraju piše da je dobro instalirano, i opet... Verzija je 6.2.0.1. No nije ni bitno, kada sam instalirao Wine, i na kojem sam stavio MS Office 2007, Samsung PC Studio, Aimp i Dreamweaver CS4. Jedino mi je Office malo štekao kod instalacije, i to je to. Na Open Office-u sam stavio MS fontove i još nekakve dodatke, pa radi skoro kao i MS-ov Office.
Uglavnom, zadovoljan sam Ubuntu-om. Radi kao singerica sa skoro deset otvorenih aplikacija i prozora u jednom radnom prostoru, i jednim instaliranjem na drugom radnom prostoru, i još uz to koristi 4, 5 Sreenlets-a. Danas sam uštimao bluetooth u samo 2 minute, ubacio BT dongle (nemam ugrađen BT u laptopu) i nakon par minuta već slao datoteke na mobitel. Moram još samo srediti Webcam, jer nisam ni skužio da ne radi dok nisam instalirao Skype. Evo već googlam.![]()
Linux rules![]()
Nema ga zato jer imaš Wine, to ti je isto samo je crossover moćniji, ali ako si pvo instalirao wine onda se crossover ne vidi posebno. Probaj na nekoj exe datoteci da li a desni klikom imaš opciju Run with crossover.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Wine sam instalirao nakon što sam pokušao Crossover, tj. nisam ga imao kada sam pokušao Crossover instalirati. Dali zna tko kako mogu riješiti tipkovnicu? Pri pokretanju sam isprobao sve one opcije za hrvatski jezik na tipkovnici, ali ne funkcionira ništa, tj. umjesto w mi piše nj, umjesto x lj, itd. Našao sam naredbu koja sve popravi kako treba: setxkbmap hr, ali moram ju unositi svaki put kad pokrenem računalo, jer se resetira kad ugasim računalo.
Sustav-Postavke-Tipkovnica otvoriš karticu Rasporedi, pod model tipkovnice nađeš svoju, ako nema onda generic 105...U polju izgled ostavi samo Croatia, sve drugo makni i na kraju klikni na Prijemni (baš piše tako) na cijelom sustavu. Ako te traži admin pass onda je sve ok.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Nisam sa ovim OS-om u koraku,ali ako Sljakin savjet nije pomogao,vjerujem da se setxkbmap hr moze dodat u listu startup programa kao jedno od riješenja ukoliko je to self-install program.
P.S Postoji li neka donja granica sistemskih zahtjeva za ovaj OS? Mozda ga instaliran na stari komp...![]()
ma jok, uopce ti ne treba model tipkovnice, stavio samo na croatian, zadnju opciju (Language - Croatia, Variants - Croatia use guillements for quotes)
Ako stavi model tipkovnice, dobit će, bar je tako kod Logitecha, i podršku za dodatne tipke.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Kada sam instalirao Ubuntu skoro sve je radilo kako treba, osim nekakvih manjih sitnica koje sam lakoćom uspio srediti. Kako na zaslonu nisam mogao podešavati osvjetljenje, krenuo sam u potragu za originalnim driverima za Linux, pa sam tako našao ovo. Nadam se da će nekome dobro doći.
Intel
http://downloadcenter.intel.com/Default.aspx?lang=eng
http://intellinuxgraphics.org/
Intel također nudi opciju skeniranja hardvera i automatskog update-a drivera ako nešto ne valja:
http://www.intel.com/support/graphics/sb/CS-009482.htm
AMD
http://www.amd.com/us/Pages/AMDHomePage.aspx
nVidia
Forum support: http://www.nvnews.net/vbulletin/foru...?s=&forumid=14
http://www.nvidia.com/object/unix.html
http://www.nvidia.com/Download/index5.aspx?lang=en-us
Bookmarks