pa kontam da smo skrenuli!WINDOWS MOBILE(jer sam jedino to probo)haha!
pa kontam da smo skrenuli!WINDOWS MOBILE(jer sam jedino to probo)haha!
DANAS JE TEŠKO BITI GLUP,JER KONKURENCIJA JE PREVELIKA!
SJECITE BRAČO,TAKO VAM BOGA,KAD NEMAM SINA ŠTA ČE MI NOGA!!!!!!
probao sam i jedan i drugi i osobno mislim da je symbian bolji i stabilniji.
ali i win ima svoje prenosti kao što je regedit, worms i drugo, ali za symbian imaš mogostruko više igara i aplikacija na netu.
t10>c45>t65>3510>7650>sl55>p800>mpx200>sx1>p900>66 30>mpx220>6260>cv65&6600>p900@p910i>MDA II>t630>MDA Compact>6680+1gb&v3x>Nokia N80+2gb&6280>htc tytn & nokia 5800>htc desire&nokia5230
Postao sam ovo na temi MDA Compact, a možda ne bi bilo loše da postam i na ovu temu i da pomognem nekome u nedoumici.
Dakle, o usporedbi Symbian i Microsoft Mobile OSa.
Kod usporedbi bi se uvijek trebalo naglasiti koji su kriteriji usporedbe. Jesu li to kvaliteta OSa, stabilnost, broj aplikacija, kvaliteta aplikacija, praktičnost uporabe aplikacija i OSa ili neki drugi kriteriji. Jedino u tom slučaju možemo birati objektivno lišeni pretjerane emotivne navezanosti na neki OS (ili default odbojnosti prema nekom OS - primjerice Windoze OSu).
Evo nekoliko mojih promišljanaj na tu temu kao bivšeg vlasnika (imao 3110, 5110, 6110, 8210, 8310, 7250 samo Nokia telefone!) i još uvijek velikog ljubitelja Nokijinih telefona (i Symbian OSa).
1. Kvaliteta i mogućnosti OSa
Symbian: Sve je bolji i bolji po ugrađenim mogućnostima. No to je OS namijenjen za uporabu prvenstveno pomoću tipkovnice pa nema slobode kao kod Touchscreen uređaja, Dvoumio sam se između Symbian OS Nokije i I-mate JAM. Kupio sam ipak JAMa. Ocjena 4.
Windows: Ne smije se brkati Windows mobile i Windowsi za stolna računala. Ovaj OS jedino izgledom nalikuje na velikog brata. OS je sve bolji, a to govori i sve veće povećanje udjela prodaje PocketPC uređaja u odnosu na PalmOS uređaje. Skorim dolaskom Windows Mobile 2005 stvari će se još više primijeniti. OS je to još i više prilagođen Phone uređajima. Ocjena 4.5.
2. Stabilnost
I Symbian i Windows se znaju ponekad usporiti.
Symbian ocjena 5.
No moram priznati da se PocketPC uređaj mora češće resetirati nego Symbian uređaj. Volio bih da me demantira netko :-) Ocjena 4.
3. Broj aplikacija
Govorimo o Windows Mobile uređajima, a ne Smartphone. U tom slučaju aplikacija ima stvarno PUNO za Windows OS.
Symbian ocjena 4.
Windows ocjena 5.
4. Kvaliteta aplikacija
Symbian: aplikacije su većinom igrice, toolovi i utilityji. Nema tu velikih CAD aplikacija. Ali one koje postoje su stabilne, ugodnog sučelja i korisne. Ocjena 4.
Windows: aplikacije idu od Utilityja, Programskih alata, Education, Multimedija aplikacija do igrica. Ima i CAD alata, sofisticiranih Matematičkih alata za simboličko računanje (Formulae - deriviranje, Integriranje, simboličko računanje s matricama...) i genijalnih igrica. Atlantis Redux je jedna od najnovijih - preko 100MB žive vage, avantura s mogućnošću 360 stupnjeva okretanja, filmići... Zakon. Tko voli tu su i emulatori Spectruma, Commodorea, GameBoyeva i ostalih konzola. Kad se uzme u obzir još i veći zaslon, dolazimo do ocjene 5+. Neusporedivo bolje! Mogu neke od aplikacija ukratko opisati i pokazati.
5. Praktičnost uporabe OSa (usporedba s Mobile Windows Phone Edition)
Symbian: Od početka rađen za uporabu na mobitelima. Ocjena 5.
Windows: U zadnje vrijeme uređaji s Phone Edition OSom uzimaju sve većeg maha. Do dolaska Mobile Windowsa 2005 to je još uvijek OS za olovčicu koji se može rabiti i pritiskom prstiju. Ocjena 3.
(no, kad bi uspoređivali praktičnost uporabe običnog PocketPCa koji nije i mobitel i ne pretendira na rad i prstima ocjena bi bila 5)
6. Praktičnost uporabe aplikacija.
Svako u svom području u ovom slučaju daje maksimum iz svojih (kakve već jesu) aplikacija. I Symbian i Windows ocjena 5.
Zaključak:
Symbian i Windows su po ukupnoj ocjeni podjednaki.
Ono u čemu se razlikuju je preferencija korisnika - a to ste vi.
Ako vam je važna stabilnost OSa bolji je Symbian mobitel, ako vam je važna kvaliteta aplikacija tu Windows prednjači, ako vam je važna praktičnost uporabe uređaja kao mobitela ocjena je malo na Symbian strani, i tako dalje. Samo vi odlučujete što je vama važnije.
Recimo, meni je kriterij kvalitete aplikacija, broja aplikacija i mogućnosti OSa važniji, a u njima prednjači Mobile Windows i zato sam se odlučio za Mobile Windows I-mate JAM mobitel (odnosno MDA Compact).
Peace![]()
Zadnji uredio mach1 : 25-06-2005 u 18:39
MDA Compact IV
koristim Nokiu 7610 i T-mobile MDA..hm i zadovoljan sam sam oba uređaja.Teško je procijenit koji je OS bolji.Za Symbian sam uspio naci vise full(tj. crackanih) aplikacija i igara tak da sam nekak naklonjeniji Symbianu,al ak me neko moze uputit na neke stranice sa hrpom korisnih stvari za PPC bio bih zahvalan(da su po mogucnosti cijele verzije)
Pogledaj recimo: http://www.pda365.com.Izvorno postao Weah
MDA Compact IV
hvala na linku..mozda nadjem nekaj korisno..al kolko vidim samo hrpa upitnika po ekranu
Prosurfaj malo forumom za ostale likove.Izvorno postao Weah
A što se tiče upitnika. Lijevo ti je polje za traženje (to bi trebao vidjeti bez problema). A link za downloadanje ti je ispod dobivene aplikacije (zadnja dva linka desno).
MDA Compact IV
ok zahvaljujem
Bookmarks