Tako nekako bi to išlo kroz naslov, točnije 11.01.1991. Hrvatski Telekom pustio je u rad prvu javnu mobilnu mrežu u Hrvatskoj, pod imenom Mobitel s predbrojem 099.
Početkom 1991 bilo je svega 200-tinjak pretplatnika da bi krajem godine to već bilo 2583. Prva mobilna mreža radila je na analognom MNT standardu da bi već 1994 krenula modernizacija i uvođenje digitalne GSM tehnologije.
HC4L
Daleko je to bilo u to vrijeme za mene, a pretpostavljam i za 99.9% forumaša ovdje.
Mi smo prihvatili GSM tek cca 1998./1999. Moj prvi mob je bila Nokia 3210, pretplata, listopad 1999.
BTW gledao sam RTL Direkt kada je gostovao K. Ćosić, mislim posljednji urednik časopisa Mobil (media) dio kojega je bio i ovaj forum.
Sredili su mi Nokiju "po propisu"-
U Mobisu!
Kad se sjetim svog prvog moba - Nokije 550 na staroj 099 mreži
A onda prelazak na GSM i Ericsson T18....
Mreža je bila NMT, a ne MNT.![]()
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Teoretski je bila mobilna a u praksi je to bilo kako je. Telefoni su bili veličine omanje kutije za bušilicu, a ne rijetko su bili fiksirani u autu. Koliko mi je u sjećanju Vip je prvi uveo prepaid uslugu pod nazivom Vipme što je kumovalo povećanju broja korisnika. Ako se ne varam bilo je to 1999.
Tko laže, taj i krade,
tko krade još je u Vladi ne u Remetincu.
Sve je dobro dok ne tuku !
U početku su bili golemi. Ali recimo Nokia 550 bila je normalno prenosiva i dimenzija recimo kućnog bežičnog telefona. Problem je bila loša kvaliteta signala. Često upadneš u "rupe" pa se moraš kretati da uloviš signal
Baterija se punila beskonačno, a teško je izdržala dan korištenja. Dobra stvar je bila što si u ono vrijeme za cca 200kn mogao pričati dok ti uho ne otpadne...![]()
HT je bio kao poboljšao kvalitetu signala na NMT mreži Mobitel, pred gašenje mreže. I to je došlo kao preko noći. Mislim da je u nekih pola godine sve bilo gotovo. Korisnici prebačeni na novu GSM mrežu, a bazne stanice pretvorene u potrebite za mrežu od 900mHz.
U Mobisu!
Hehe.
A na kraju Ostanite i ocijenite rad naših službenika...
BTW, u moje vrijeme (Nokia 3210 uzeta na Cronet pretplati, jesen 1999. godine) SZK tadašnjeg Croneta je radila od 8 do 18 sati. Poslije - puši na suho.
VIPnet je prvi uveo 24h SZK od početka.
U Mobisu!
Znam da nije pravo mjesto, ali pitam otkada e-adrese mogu sadržavati dijakritičke znakove?
https://www.lepší.tv/onlinetv/
Valjda od vremena koroneŠala. Prvo što vidim.
Ne znam, ne želim podcjenjivati naš jezik, ali ima i "većih" jezika u EU (njemački, francuski...) pa su im adrese bez posebnih znakova.
U Mobisu!
To je češka stranica.
Telekomi su 2012 godine naplatili 99mlrd dolara međunarodnih poziva, a 64mlrd dolara u 2019 (danas je vjerojatno situacija još "gora" za telekome, dok su korisnici "uštedjeli" u istom razdoblju desetke milijardi dolara na pozivima).
https://blog.telegeography.com/retai...illion-in-2019
Nije ni cudo, ja u svojoj okolini ne znam niti jednu osobu da zove inozemstvo direktno, vec svi koriste Viber, Whatsapp, Messenger,...
OK, razumijem zašto ovaj pad nije i strmiji, što bi se možda i očekivalo. Kad imaš sve druge servise za komunikaciju, tko pomišlja na obične GSM valove.
Eto ja sam od onih rijetkih koji još uvijek voli zvati na starinski način. Viber, Whatsapp tek ako baš moram.
Dugo mi je trebalo da skužim na kom principu funkcioniraju svi ti servisi, a i zašto bih prelazio na nešto kada to već imam.
Eto, malo me sramota priznati kao staroga forumaša, ali dosta kasno sam se prebacio na nove usluge.
U Mobisu!
Bookmarks