1.) Kaj se voltaže tiče, AMD ti koristi Precision Boost koji mu omogućuje boostanje frekvencije jedne ili dvije jezgre ako mu uvjeti to dopuštaju (temperature, čipset matične, "kvaliteta" die-a procesora itd.) što omogućuje privremeno dizanje napona kako bi i frekvencija mogla biti veća u single thread opterećenjima. To je apsolutno normalna i standardna stvar koja se događa tijekom rada, pa tako i da ponekad voltaža ode preko 1.4V. U slučaju overclocka, kada sve jezgre rade na visokim frekvencijama, u slučaju konstantnog opterećenja voltaža od 1.4V skraćuje radni vijek procesora, nepotrebno ga grije, te stvara opterećenje na matičnu i napajanje.
2.) EDC bi mogao imati veze sa power planom u Windowsima. Iako Ryzen ima onaj svoj Ryzen Balanced Power plan, po mom iskustvu to ne radi najbolje (jer mi moj 2700 onda skoro cijelo vrijeme radi na viskoj frekvi, te se bespotrebno grije) pa sam prebacio na Balanced power plan i više nisam imao problema.
3.) Ako gledaš statistiku u Task Manageru, frekvencija koja tamo piše je duplo manja od realne. U tvom slučaju, pošto ti piše frekva od 1200MHz, u realnosti je ta brojka duplo veća tako da ti memorija radi na 2400MHz. Kako bi keksi RAMa radili na deklariranoj brzini od 3200MHz, u BIOS-u moraš upaliti jedan od XMP profila.
4. ) FPS drop moze biti posljedica hrpetine stvari, od starih drivera, sporog HDD-a s kojeg loadaš igre, pregrijavanja komponenti, pozadinskih procesa (često sam znao viđati da ekipa ima probleme sa dropovima, a u pozadini se vrti miner koji su pokupili zajedno sa igrom sa nekih čudnih sajtova), stare BIOS verzije itd.
- Probaj ići prvo sa provjerom temperatura - HWInfo je prilično dobar i precizan tool s kojim možeš pratiti senzore i vidjeti temperature komponenti.
- Ukoliko su temperature OK, skini DDU (Display Driver Uninstaller) te u safe mode-u WIndowsa pobriši nVidijine drivere u potpunosti. Ukoliko želiš samo čiste drivere bez nVidia Control Panela, i dodatnih drivera za USB-C na grafi, Physx itd. možeš koristiti NVCleanstall:
https://www.techpowerup.com/download...-nvcleanstall/
- updejtaj BIOS. Trenutnu verziju BIOS-a možeš provjeriti ako u Windowsima u search upišeš "System Information" i pod retkom "BIOS Version/Date" možeš vidjeti trenutnu verziju BIOS-a. Zadnja verzija BIOS-a sa službene stranice na temelju modela matične iz originalnog posta je 2008:
Version 2008
2019/12/119.52 MBytes
TUF B450-PLUS GAMING BIOS 2008
Improve system compatibility.
Eto, nadam se da imaš neke početne korake gdje i kako dalje, javi ak si kaj uspio napraviti, i ak trebaš pomoć![]()

Odgovori uz citat

Bookmarks