Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 9 od 9
    Pravi forumaš Postignuća:
    Veteran31 days registered10000 Experience PointsTagger Second Class

Datum registracije
    Jun 2006
    Mobitel
    Xiaomi Mi 9 lite
    Operater
    Tomato
    Bodovi
    13.286
    Nivo
    27
    Bodovi: 13.286, Nivo: 27
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Question Par pitanja - AMD Ryzen 2700x - EDC / Voltaža

Bok,
    Trebam pomoć AMD čarobnjaka, nije toliko problem jer sve radi, prije nedoumice vezano za procesor Ryzen 7 2700x. Pošto sam svježi korisnik AMD ovih proizvoda, prije sam koristio intel pa me zanima par stvari.

Moja konf:
    CPU: AMD Ryzen 7 2700X - https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-7-2700x
    MBO: Asus B450-PLUS GAMING
    GPU: Nvidia GeForce GTX 1070 Zotac AMP!
    RAM: HyperX 16GB Predator DDR4 3200MHz CL16 KIT HX432C16PB3K2/16 – Running at 1200 MHz
    PSU: Corsair VS650
    WIN 10 x64 PRO

1. CPU Voltaža
    Čitao sam po netu da nije dobro da voltaža procesora prelazi 1.4V i da može utjecati na radni vijek procesora. Kod mene je slučaj da kad prebacim power plan na Balanced / High perf. / Ryzen balanced, voltaža ili svako malo ide preko ili bude konstanto iznad 1.4. i to ne dok je pod opterećenjem. Iz straha i neznanja dok ne igram zahtjevne igre, power plan prebacim na power saver, tad su mi vrijednosti po meni normalnije, vidljivo na screen-shotovima.

Par scrn shotova sa AMD Ryzen master:

https://ibb.co/BtVjzng
    https://ibb.co/1MsQfqw
    https://ibb.co/k6k3Ff1
    https://ibb.co/SXXZdzD
    https://ibb.co/ZYRzwgV

AMD recommends Ryzen™ 7 2700X owners to not run their processors beyond 1.4V. If you're a performance chaser, there's no harm in going as high as 1.45V as long as you have a capable cooling solution that can keep the heat under control.
    Trebam li što podešavati ili je ovo sve u granicama normale?
    Postavke u BIOS-u su postavljene tvornički, ništa nije overclockano ili mijenjano vezano za rad procesora.

2. EDC
    Također, EDC vrijednost mi je često na 100% i dok miruje komp osim ako power plan nije u power save modu. Da li će tako visok EDC napraviti ikakvu štetu na matičnoj? Smanjiti vijek trajanja?
    Ne bi mi bio problem držati komp na power save da mi automatski ne smanji i brzinu procesora što nikako ne želim, niti želim da mi CPU radi na boostu cijelo vrijeme i da vuče struje kad mu nije potreba.
    Napominjem da nemam problema sa pregrijavanjem, temperatura matične i procesora su konstantno u granicama normale i dok igram zahtjevnije igre, je da ventilator je posebno glasan ko mlazni pogon (kad je na balanced ili high perf.) ali ne smeta (takav je od početka)

3. Brzina RAM-a
    Imam HyperX 16GB Predator DDR4 3200MHz CL16 KIT HX432C16PB3K2/16
    Po statistikama mi radi na 1200 MHz. Trebam li i što raditi po tom pitanju?

4. FPS drop
    E sad, u igara kao što su Assasins Creed IV: Black Flag, GTA V, Company of Heores 2 (Multiplayer), Just Cause 3 imam pad frameova u određenim situacijama. Neki kažu da igre nisu dobro optimizirane, što može biti istina jer neki frendovi uopće nemaju takvih problema i sa slabijom konf. dok drugi imaju kao i ja.
    Po svim spec. te igre bih trebao igrati bez problema na ultra i bez problema.
    Probao sam instalirati zahtjevnije igre na SSD, ne događa se ništa posebno po pitanju frameova.

Ne želim smanjivati postavke igara jer sam iz tog razloga i sastavio konf.
    Ne želim overclockirat sistem ako će to smanjiti radni vijek, želim samo da sve radi u granicama normale, može i na baznoj 3.7 GHz. Dosad, imam opciju ili da je boostan procesor ili da radi na minimumu.
    Sad, sve ovo može pasti u vodu, možda stvarno sve radi kako treba i na balanced ali čisto što nemam pojma, želim znati da li je sve ok od nekoga tko ima iskustva. Volio bih čuti prijedloge i mišljenja.
    Pokušao sam isključiti Precision boost overdive u BIOS-u, samo mi smanji limit amperaže, ostalo manje više isto se ponaša.
    Ako treba dodatnih podataka, pitajte.

Hvala unaprijed.
    Zadnji uredio axw : 19-05-2020 u 07:46
    A life? Cool! Where do I download one of those?

Forum Admin Postignuća:
    SocialYour first GroupVeteranTagger First ClassOverdrive

Datum registracije
    Jan 2007
    Mobitel
    Nokia 8, Xperia X Compact
    Operater
    tomato, Vip
    Godina
    33
    Bodovi
    57.688
    Nivo
    58
    Bodovi: 57.688, Nivo: 58
    Mentioned
    38 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    1.) Kaj se voltaže tiče, AMD ti koristi Precision Boost koji mu omogućuje boostanje frekvencije jedne ili dvije jezgre ako mu uvjeti to dopuštaju (temperature, čipset matične, "kvaliteta" die-a procesora itd.) što omogućuje privremeno dizanje napona kako bi i frekvencija mogla biti veća u single thread opterećenjima. To je apsolutno normalna i standardna stvar koja se događa tijekom rada, pa tako i da ponekad voltaža ode preko 1.4V. U slučaju overclocka, kada sve jezgre rade na visokim frekvencijama, u slučaju konstantnog opterećenja voltaža od 1.4V skraćuje radni vijek procesora, nepotrebno ga grije, te stvara opterećenje na matičnu i napajanje.

2.) EDC bi mogao imati veze sa power planom u Windowsima. Iako Ryzen ima onaj svoj Ryzen Balanced Power plan, po mom iskustvu to ne radi najbolje (jer mi moj 2700 onda skoro cijelo vrijeme radi na viskoj frekvi, te se bespotrebno grije) pa sam prebacio na Balanced power plan i više nisam imao problema.

3.) Ako gledaš statistiku u Task Manageru, frekvencija koja tamo piše je duplo manja od realne. U tvom slučaju, pošto ti piše frekva od 1200MHz, u realnosti je ta brojka duplo veća tako da ti memorija radi na 2400MHz. Kako bi keksi RAMa radili na deklariranoj brzini od 3200MHz, u BIOS-u moraš upaliti jedan od XMP profila.

4. ) FPS drop moze biti posljedica hrpetine stvari, od starih drivera, sporog HDD-a s kojeg loadaš igre, pregrijavanja komponenti, pozadinskih procesa (često sam znao viđati da ekipa ima probleme sa dropovima, a u pozadini se vrti miner koji su pokupili zajedno sa igrom sa nekih čudnih sajtova), stare BIOS verzije itd.

- Probaj ići prvo sa provjerom temperatura - HWInfo je prilično dobar i precizan tool s kojim možeš pratiti senzore i vidjeti temperature komponenti.
    - Ukoliko su temperature OK, skini DDU (Display Driver Uninstaller) te u safe mode-u WIndowsa pobriši nVidijine drivere u potpunosti. Ukoliko želiš samo čiste drivere bez nVidia Control Panela, i dodatnih drivera za USB-C na grafi, Physx itd. možeš koristiti NVCleanstall:
    https://www.techpowerup.com/download...-nvcleanstall/
    - updejtaj BIOS. Trenutnu verziju BIOS-a možeš provjeriti ako u Windowsima u search upišeš "System Information" i pod retkom "BIOS Version/Date" možeš vidjeti trenutnu verziju BIOS-a. Zadnja verzija BIOS-a sa službene stranice na temelju modela matične iz originalnog posta je 2008:

Version 2008
    2019/12/119.52 MBytes
    TUF B450-PLUS GAMING BIOS 2008
    Improve system compatibility.

Eto, nadam se da imaš neke početne korake gdje i kako dalje, javi ak si kaj uspio napraviti, i ak trebaš pomoć

3. 'Hvala' kaže:

axw

Datum registracije
    Jun 2006
    Mobitel
    Xiaomi Mi 9 lite
    Operater
    Tomato
    Bodovi
    13.286
    Nivo
    27
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala puno na odgovoru.

1.) Kaj se voltaže tiče, AMD ti koristi Precision Boost koji mu omogućuje boostanje frekvencije jedne ili dvije jezgre ako mu uvjeti to dopuštaju (temperature, čipset matične, "kvaliteta" die-a procesora itd.) što omogućuje privremeno dizanje napona kako bi i frekvencija mogla biti veća u single thread opterećenjima. To je apsolutno normalna i standardna stvar koja se događa tijekom rada, pa tako i da ponekad voltaža ode preko 1.4V. U slučaju overclocka, kada sve jezgre rade na visokim frekvencijama, u slučaju konstantnog opterećenja voltaža od 1.4V skraćuje radni vijek procesora, nepotrebno ga grije, te stvara opterećenje na matičnu i napajanje.
    Da, to i je dio problema, ako stavim na ryzen balanced, konstantno mi je CPU na max, na windows balanced je malo bolje ali opet mi se voltaža čini visoka (cca 1.45) obzirom da je upaljen samo chrome ili neki standardni win programi. Pokušao sam isključiti precision boost u BIOS-u ali ne događa se ništa posebno. Ovo me najviše brine.

Ako tu pokušam ograničiti voltažu a pritom ostati na npr 3.7 GHz bi li to moglo dovesti u normalu sve skupa?

2.) EDC bi mogao imati veze sa power planom u Windowsima. Iako Ryzen ima onaj svoj Ryzen Balanced Power plan, po mom iskustvu to ne radi najbolje (jer mi moj 2700 onda skoro cijelo vrijeme radi na viskoj frekvi, te se bespotrebno grije) pa sam prebacio na Balanced power plan i više nisam imao problema.
    Vezano za prijašnji odgovor, voltaža je prilično visoka tako i EDC, nema neke sredine osim ako je na power save. Balanced mi donekle riješi stvar ali čni mi se da bespotrebno vuče 95-100% ampera i voltaže kad ništa posebno ne radim nego surfam. Svako malo se upali ventilator na high kao da ga ohladi. Procesor je nov, star svega par mj.
    Može li bit do napajanja? Čitao sam da i nije neko Corsair VS650

3.) Ako gledaš statistiku u Task Manageru, frekvencija koja tamo piše je duplo manja od realne. U tvom slučaju, pošto ti piše frekva od 1200MHz, u realnosti je ta brojka duplo veća tako da ti memorija radi na 2400MHz. Kako bi keksi RAMa radili na deklariranoj brzini od 3200MHz, u BIOS-u moraš upaliti jedan od XMP profila.
    Ovo sam riješio u BIOS-u, našao XMP (DOCP standard ili tako nešto) profil i aktivirao ga i sad RAM radi na max. Hvala.

4. ) FPS drop moze biti posljedica hrpetine stvari, od starih drivera, sporog HDD-a s kojeg loadaš igre, pregrijavanja komponenti, pozadinskih procesa (često sam znao viđati da ekipa ima probleme sa dropovima, a u pozadini se vrti miner koji su pokupili zajedno sa igrom sa nekih čudnih sajtova), stare BIOS verzije itd.
    Evo to ću još testirati, probao sam i sa ssd diskom pa nije neke razlike bilo. BIOS je ažuriran baš iz tog razloga prije par dana i windows resetiran.

- Probaj ići prvo sa provjerom temperatura - HWInfo je prilično dobar i precizan tool s kojim možeš pratiti senzore i vidjeti temperature komponenti.
    Temperature su OK, već sam probao

- Ukoliko su temperature OK, skini DDU (Display Driver Uninstaller) te u safe mode-u WIndowsa pobriši nVidijine drivere u potpunosti. Ukoliko želiš samo čiste drivere bez nVidia Control Panela, i dodatnih drivera za USB-C na grafi, Physx itd. možeš koristiti NVCleanstall:
    https://www.techpowerup.com/download...-nvcleanstall/
    Ovo ću pokušat.

- updejtaj BIOS. Trenutnu verziju BIOS-a možeš provjeriti ako u Windowsima u search upišeš "System Information" i pod retkom "BIOS Version/Date" možeš vidjeti trenutnu verziju BIOS-a. Zadnja verzija BIOS-a sa službene stranice na temelju modela matične iz originalnog posta je 2008:
    Ovo je odrađeno, BIOS je uspješno ažuriran, kao i svi chipset driveri.

Datum registracije
    Jun 2006
    Mobitel
    Xiaomi Mi 9 lite
    Operater
    Tomato
    Bodovi
    13.286
    Nivo
    27
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Update:
    Izgleda da kad ne igram zahtjevne igre i ne radim ništa CPU heavy, moram prebaciti power plan na power save mod, jer što god da napravim procesor diže MHz i voltažu i svako malo pali ventilator na najjače iako ne radi nikakvo opterećenje.
    Kopao sam po netu, izgleda da to nije prvi slučaj.
    Dobra vijest je da kad igram igre, prebacim na windows balanced, voltaža za divno čudo ostaje ispod 1.4v i vrti se oko 1.29-1.35, doduše moram naglasiti da sam aktivirao Game Mode profil u Ryzen masteru pa možda radi toga, u njemu je namještena granica. Uglavnom, dok je power plan na power save, nikakav profil iz Ryzen master nema primjenu jer je sve u "štednom" modu, kad prebacim na balanced ali isključivo windows balanced jer ryzen balanced opet radi neke nebuloze, onda tek mi prizna profil iz ryzen master programa.
    Isključio sam PBO u BIOS-u, aktivirao profil u ryzen masteru i čini se ok.

FPS mi je postao stabilniji drastično, vjerujem radi ubrzanja RAM-a ali možda i radi reseta windowsa.

Malo je gnjavaža svaki put mijenjat power plan, što mi u intela nikad nije trebalo, očito je ovaj procesor napravljen da ga se gazi ili što već, ljudi po netu su imali sličnih problema, dok im je PBO uključen konstantno vuče više struje bez obzira opterećivali ga ili ne.
    Inače procesor je super, dosta zahtjevene igre niti se ne osjete na njemu, do 20% bude opterećenje, nemam problema sa grijanjem max 60c sa stock coolerom.

Eto, ako će nekome pomoć, super. Nastaviti ću njuškati po netu ako slučajno nađem razlog / trajno riješenje pa postam ovdje.

@Mario92 Hvala puno još jednom.

Forum Admin Postignuća:

Datum registracije
    Jan 2007
    Mobitel
    Operater
    tomato, Vip
    Godina
    33
    Bodovi
    57.688
    Nivo
    58
    Mentioned
    38 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Preporučio bih ti da još probaš skinuti i instalirati nove drivere za AMD chipset:
    https://www.amd.com/en/products/chip...boards-desktop

Čudno mi je da su ti temperature tako visoke. Iskreno, ono što bih napravio na tvojem mjestu:

- promijenio pastu na CPU cooleru i provjerio da li je cooler dobro sjeo na CPU
    - maknuo Ryzen Master jer mozda u ovom slučaju radi više štete nego koristi, pogotovo Game Mode koji primjerice gasi SMT
    - provjerio airflow kućišta. Barem jedan vent naprijed za usis, i jedan iza za ispuh vrućeg zraka
    - Ryzen prilično voli dual channel memoriju, provjeri da li si stavio RAM kekse u ispravne utore (generalno je pravilo da dva keksa ideu u parne/neparne utore, tipa u prvi i treći, ili drugi i četvrti)
    - resetirao BIOS na default.

Nešto od toga će sigurno pomoći da riješiš probleme, pogotovo sa voltažom i FPS dropovima.

Datum registracije
    Jun 2006
    Mobitel
    Xiaomi Mi 9 lite
    Operater
    Tomato
    Bodovi
    13.286
    Nivo
    27
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Čudno mi je da su ti temperature tako visoke.
    ?? Nemam problema sa temp, to je sve uredno koliko ja znam.Ako misliš radi ventilatora, on već iznad 55 počinje jače puhat valjda iz opreza je tako to namješteno kad počne voltaža rasti. Temp mi ne ide preko 60c ma što radio i koliko ga opteretio. Dok je idle 35-40c kad je opterećen ide do 60ak, mislim da je to ok.

Anything under 70*C for normal usage, and under 80*C for sustained heavy usage is pretty standard for Ryzen 2700X on air.
    What are your ryzen 7 2700X temperatures? Idle - 35-45c Gaming - 50-60c Rendering - 70c
    I have read some people saying that Ryzen 2700X 'runs hot', but this is precisely as it should be: the automatic overclocking feature is very well tuned to get the most out of your CPU.
    Preporučio bih ti da još probaš skinuti i instalirati nove drivere za AMD chipset:
    https://www.amd.com/en/products/chip...boards-desktop
    Već odrađeno:
    Ovo je odrađeno, BIOS je uspješno ažuriran, kao i svi chipset driveri.
    Ryzen prilično voli dual channel memoriju, provjeri da li si stavio RAM kekse u ispravne utore (generalno je pravilo da dva keksa ideu u parne/neparne utore, tipa u prvi i treći, ili drugi i četvrti)
    Da, u dual channelu je sve naravno.

- maknuo Ryzen Master jer mozda u ovom slučaju radi više štete nego koristi, pogotovo Game Mode koji primjerice gasi SMT
    Ovo mi je zanimljivo, to ću probat.

Nešto od toga će sigurno pomoći da riješiš probleme, pogotovo sa voltažom i FPS dropovima.
    FPS mi je postao stabilniji drastično, vjerujem radi ubrzanja RAM-a ali možda i radi reseta windowsa.

Forum Admin Postignuća:

Datum registracije
    Jan 2007
    Mobitel
    Operater
    tomato, Vip
    Godina
    33
    Bodovi
    57.688
    Nivo
    58
    Mentioned
    38 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pretpostavio sam da su temperature problem kada si rekao da se vent počne vrtiti na najjače

Datum registracije
    Jun 2006
    Mobitel
    Xiaomi Mi 9 lite
    Operater
    Tomato
    Bodovi
    13.286
    Nivo
    27
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Mario92 Pregledaj post
    Pretpostavio sam da su temperature problem kada si rekao da se vent počne vrtiti na najjače
    Pa da ma postavio sam ga na high kad sam ga instalirao, čisto jer nisam znao koliko će vruć biti, ma ne smeta nek puše, čim oko 55C bude temp. već on reagira. Glasan je, prijašnji intel je bio nečujan naspram ovoga, avion na mlazni pogon. Ma neka on sve vrti u granicama normale lako ćemo za buku.

Forum Admin Postignuća:

Datum registracije
    Jan 2007
    Mobitel
    Operater
    tomato, Vip
    Godina
    33
    Bodovi
    57.688
    Nivo
    58
    Mentioned
    38 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    AMD-ovi stock cooleri su generalno tiši i hladniji od Intelovih, pogotovo Wraith Prism koji dolazi uz 2700x i koji je prilično dobar i drži čak i osrednji overclock. Zato me čudi kad veliš da je glasan, i dovodi do razmišljanja da je ipak neš drugo posrijedi.

Javi ak si uspio kaj riješiti

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Par pitanja
    By _Maniac_ in forum Mobil Internet c@fé
    Odgovora: 10
    Posljednji post: 10-01-2007, 13:29
  2. SX1 par pitanja
    By vek in forum Siemens smartphone
    Odgovora: 2
    Posljednji post: 24-03-2005, 22:14

Tags for this Thread