@ ihaladin
A čuj, teoretski ti je dovoljna jedna ruta za cijeli 10.x.x.x range.
Ja kod sebe imam odvojeno rute za:
10.14 WiFiHR
10.168 ZNet
10.15 Sesvete i Organ
.. itd.
Iako ofkors, 10.x.x.x obuhvaća sve navedene. Ovako mi je lakše držat "up-to-date", ako se, ne-daj-bože (), spojimo na još koju mrežu u skorije vrijeme. S druge strane, brijem da svi korisnimo 10.x.x.x subnete. Ne znam, svejedno, čini mi se.
Nego, reci ... ima tebe na WiFiHRu? Nick? Di si?
@ zappan
Kad se spojiš na neki ruter (recimo WiFiHR ruter), dobiješ od njega svoj DNS i on ti proslijeđuje dalje IP adrese koji ti potražuješ ili ako netko izvana potražuje tebe. Zato se u IP/TCP određenog mrežnog adaptera upisuje default gateway i DNS. I onda taj ruter tebi preko kartice (LAN, WLAN, štagod) proslijeđuje vanjske adrese. I to sve fino radi, kad odjednom se ti spojiš na net. Preko modema (ISDN, DSL, Cable, štagod), tebi stigne novi Gateway i DNS server od tvog ISPa (Iskon, T-Com, DCM, itd.) i windowsi glupi i naivni odmah prebace na taj gateway. I jadni mali windowsi više ne znaju šta da rade kad im dođe zahtjev za adresom tipa 10.14.x.x. Na defaultnom gatewayu (od ISPa) te adrese nigdje nema i ovaj ne zna gdje će. I link prema 10.14.x.x je puknut.
Sve što je potrebno je PRIJE spajanja na net, u Windowsima ukucat statičnu rutu koja kaže "ako dobijem bilo što tipa 10.14.x.x to uvijek šalji na adresu rutera od WiFiHRa jer on zna kuda dalje". Kad zahtjev dođe do rutera, ruter će dalje sam nać put.
Naravno, u slučaju da je riječ o maloj mreži unutar jednog subneta, sve ovo nije potrebno jer nema rutanja, a time niti ovakvog problema.
P.S. Daj popričaj sa svojima iz VG da dignemo dedicated link ZG-VG. Ja sam probao nekog kontaktirati, al ništa od toga još.

), spojimo na još koju mrežu u skorije vrijeme. S druge strane, brijem da svi korisnimo 10.x.x.x subnete. Ne znam, svejedno, čini mi se.
Odgovori uz citat
Bookmarks