Pozdrav ljudi.
Pošto moj Sony Xperia M4 Aqua sve više pokazuje koliko je 8 GB interne memorije nedovoljno u 2018. godini (unatoč memorijskoj kartici od 16 GB), odlučio sam da je vrijeme za novi smartphone. Prvi smartphone koji mi je privukao pažnju je Huawei P Smart. Prije Xperije sam imao Huawei G6 4G koji je vjerojatno najbolji i najpouzdaniji mobitel koji sam dosad imao, uz Sony Ericsson K810i. Stoga vjerujem Huaweiju kao brendu, a P Smart me privlači ponajprije svojim izduženim ekranom. Doduše, u zadnje vrijeme je Samsungu Galaxyju A5 (2017) podosta pala cijena, a Samsung mi se čini kao solidan (makar precijenjen) brend, te Galaxy A5 (2017) kao solidan mobitel za tu cijenu.
Da stvari budu gore, odlučio sam da želim mobitel koji će biti pristojan za korištenje barem naredne dvije godine, pošto ne volim često mijenjati mobitele (koristio sam Sony Ericsson K770i sve do 2014. godine), a M4 Aqua me je svojom malom internom memorijom razočarala vrlo brzo nakon što sam je osvojio na nagradnoj igri. To me navodi na sljedeće pitanje: hoće li 32 GB memorije, 3 GB RAM-a, 16:9 display (u slučaju da kupim Samsunga) te ostale specifikacije navedenih mobitela biti dovoljne za naredne 2-3 godine? Ili bih možda trebao ciljati na nešto jače, poput Samsunga Galaxy S8 ili nadolazećeg Huaweija P20? Nisam nestrpljiv, stoga ću malo pričekati na odluku i kupovinu novog smartphonea, no želio bih biti siguran da sam donio pravu odluku kada kupim novi mobitel.
Glavne prednosti i mane (iz moje perspektive) ova dva mobitela koje sam izabrao su:
Huawei P Smart
+18:9 omjer stranica ekrana
+Dvostruka kamera (koliko god da je to u biti beskorisno)
+Android 8.0 (Oreo)
+Nešto jači procesor
+Nakon nekog vremena, kada mu cijena malo padne, bit će jeftiniji od Samsunga
+Bolji senzor otisaka prsta
-Model koji se prodaje kod nas je onaj slabiji, s 32 GB interne memorije i 3 GB RAM-a (postoji i jači s dvostruko interne memorije i 1 GB RAM-a više, no pitanje je hoće li se pojaviti kod nas)
-Kamera nema faznu detekciju autofokusa (koju recimo P10 lite, prošlogodišnji "budget" Huawei model ima)
-MicroUSB konektor (stvarno Huawei, zar je toliko teško ugraditi USB Type-C konektor?)
-Prosječan dizajn (OK, ovo je stvarno subjektivno, ali preferiram dizajn Samsunga)
Samsung Galaxy A5 (2017)
+Super AMOLED ekran
+Vodootporan (IP68 certifikat)
+Gorilla Glass 4 (makar ću na koji god mobitel uzmem i ovako i onako staviti kaljeno staklo)
+USB Type-C konektor
+Bolji dizajn (pogotovo u onoj sivo-plavoj boji koja me malo posjeća na 90-e)
+Always-on screen (OK, ovo možda i nije neka prednost s obzirom da troši dosta baterije, ali izgleda jako fora)
-16:9 omjer stranica ekrana
-Android 6.0.1 (Marshmallow) ili 7.0 (Nougat) (ne znam koji dolazi uz nove modele, makar su oba zastarjele verzije)
-Općenito stariji model, brže će zastarjeti
-Mada trenutno jednako koštaju, vjerujem da će za par mjeseci biti nešto skuplji, kada P Smartu padne cijena
Općenito, stavke koje su mi bitne kod mobitela:
-Ekran, pošto je to ono što ću najviše vremena koristiti
-Relativno kompaktne dimenzije - ne želim da mi sljedeći mobitel bude (puno) širi od sadašnje Xperije M4 Aqua, koja je široka 72,6 mm (inače bih vjerojatno uzeo Oneplus 5T, za koji smatram da nudi vjerojatno najbolji omjer uloženog i dobivenog od svih smartphonea trenutno na tržištu)
-Pristojna unutarnja memorija (minimalno 32 GB)
-Da ga mogu koristiti minimalno iduće dvije godine (poželjno da traje što duže)
-Dobar omjer uloženog i dobivenog (budžet nije toliki problem, makar ne želim potrošiti puno novaca na mobitel, spreman sam platiti više za mobitel koji će trajati duže, pod uvjetom da je to opravdana investicija, dakle da će mi trajati onoliko duže koliko sam više novaca uložio u njega)
-Dizajn mi je bitniji nego što bih se usudio priznati
-Prosječni sam korisnik mobitela, najviše ga koristim za surfanje internetom, WhatsApp, Instagram, Facebook i naravno razgovore - nije mi bitna grafika pošto igre za mobitele ne igram, zadovoljan sam i prosječnom kvalitetom zvuka, 3,5 milimetarski ulaz za slušalice je prednost ali nije nužan, ne vidim smisao rezolucije veće od 1080p(+), smatram da bi mi mobitel osrednjih performansi poput ova dva navedena bio sasvim dostatan - no ono što ne znam je hoće li biti dostatan za dvije-tri godine
-Preferiram Huawei i Samsung, LG i HTC me ne privlače no pristao bi na njih, oko Sonyja sam oprezniji, kao i oko Applea (pogotovo otkako su priznali da su namjerno usporavali softver starijih modela), Xiaomi i Oneplus bi bili također odlični kada bi imali kompaktnije modele (OK, Xiaomi Mi 6 je kompaktan, ali i lošiji od usporedivog Huaweija P10), za ostale marke kao recimo Nokia ne znam dovoljno da bih sudio
Uglavnom, makar sam ovaj post prvenstveno zamislio kao usporedbu Huaweija P Smart i Samsunga Galaxy A5 (2017), također me zanima hoće li ti uređaji biti dovoljni ili je bolje da ciljam na neki skuplji model (makar ne želim potrošiti hrpu novaca na mobitel čijih pola funkcija i mogućnosti nikad neću ni koristiti). Razmišljao sam o svačemu, i Samsungu Galaxy S8 s Njuškala, i Huaweiju P10, čak i o iPhoneu SE, ali sam odlučio da bi mi ova dva uređaja barem zasada bili dovoljni. Naravno, ukoliko imate neku bolju ideju za moj sljedeći mobitel, ne ustručavajte se predložiti.
P.S. Nadam se da post nije predugačak i da su moji zahtjevi razumljivi. Ako ova tema ipak ne spada pod usporedbe modela i ako naslov zavarava, nemam ništa protiv toga da moderatori premjeste temu u odgovarajući podforum i promjene joj naslov.

Odgovori uz citat

Bookmarks