= Citat = Izvorno postao gfgfgfgfgf
Vidi, ako ovjeri na slovenskoj granici dokument za podizanje ive, oni znaju da je mobitel kupljen, i nema se šta više skrivat, dođeš na hr granicu, oni te pitaju imaš li šta za aprijavit, ti kažeš da nemaš, oni te pitaju šta je s onim mobitelom, i zaplijene ti ga. Slovenci su im javili da si dao da potpišu ivu. Ja to znam iz prve ruke, do 5. mjeseca prošle godine se moglo bez problema preenosit stvari iz italije, sad više nemože.
I iva ti se vraća tako da ti nakon što je taj dokument ovjeren na granici, vratiš se u trgovinu u kojoj je mob kupljen i podigneš pare.
Prvo meni uopste nije jasno na osnovu cega ja podizem taj dokument za ne placanje poreza.
"dokument za podizanje ive" sta je ustvari "iva" -pretpostavljam vrsta poreza
= Citat = Izvorno postao gfgfgfgfgf
...I iva ti se vraća tako da ti nakon što je taj dokument ovjeren na granici, vratiš se u trgovinu u kojoj je mob kupljen i podigneš pare.
Da se razumemo ti pricas da se ja vracam kad meni zaplene telefon ili u svakom slucaju se vracam (to je malo glupo jer ce mene samo put kostati koliko i povracaj poreza). I nije mi jasno zasto se vracam, da bi dokazao Italijanima da sam pokusao preci granicu (da mi je namera izaci iz Italije).
Valjda bi logicno bilo da je cilj drzavi da joj se porez plati, ne kapiram zasto su napravili mogucnost za taj "TaxFree"?
= Citat = Izvorno postao khideg
da moras se vratiti u italiju da dobijes novce. ali gledaj mi tu pricamo malo drukcije ti si iz Srbije i Crne gore, nemaju sta tebi hrvati pljeniti mob, jer taj mob ne otje u hr vec ide u srbiju kolko sam ja razumio. dakle.. nisam bas siguran ni gdje se trebapotvrditi obrazac. neki kazu da se ne potvrduje na ita-slo granici vec ita-hr, al to je za HR drzavljane. za srbiju mi je logicno da se potvrduje na ITA-SLO i kao trbao bih priajviti na granici srbije da ti oni lupe carinu,ali to ne napravis i tel je free. to treba malo detljanije
Da upravu si taj telefon ide u Srbiju ali logicno je i da ga oduzmu na SLO-HR granici ako ga ne prijavim, jer sto bi oni meni verovali da cu ga ja preneti preko HR mozda oni misle da hocu da ga prodam u Hrvatskoj i nastavim za Srbiju.
= Citat = Izvorno postao andro2001
Samo mali dodatak, a to je da nije nuzno da podizes ivu u ducanu, recimo da si hr drzavljanin dignes je u hrvatskoj posti. U svakom gradu imaju ured za podizanje. Znam to sigurno jer sam je dizao osobno.
Niko mi nije odgovorio koliko ja u svakom slucaju placam u ducanu? jel 349e... to je valjda sa porezom?
I da li je ovo sve ovako komplikovano i ako hocu da platim taj prokleti porez (zabole me glava od njega).
Ovo pitam jer ja bi trebalo toj devojci da posaljem novac pa da znam koliko. Sad ce verovatno neko reci posalji joj 400e da joj se nadje :-)