Porez na posjedovanje TV prijemnika. Nema veze ako imaš MaxTV i preko njega gledaš HRT, svejedno moraš platiti.
Vani isto postoje javne televizije i plaćaju se, ali i nude nešto za razliku od HRTa koji je grozota, tu se slažem s tobom.
Može li mi netko objasniti što se točno i kome plaća svakih mjesec dana u iznosu 80 kuna?
Znam jedino da je Sabor, u Zakonu o HRT-u izglasao obavezno plaćanje HRT pristojbe pošto HRT spada u javni, odn. državni sektor i parlament ima pravo donositi zakone o tome.
Međutim, to je po meni danas izgubilo svaki smisao. Prije 50 godina, tko je imao TV i hvatao signal, valjda je na to morao platiti i nekakvu cifru, što je za onaj standart bilo u visini kutije cigareta.
Danas se tih 80kn bačenih u vjetar, bome osjeti. To mi je bon za mobitel, jedna kupovina u Konzumu, jedan tank benzina za auto... name it.
Kako je to regulirano u malo većim demokracijama od naše, vani po Europi?
E da, da stvar bude smješnija, HRT više ne šalje nikakve signale za "lov" TV programa, ako sam na MaxTV-u. Znači plaćam i HT-u i HRT-u. Po meni je ta pristojba čista drpačina i ništa više. Relikt nekog prošlog vremena koji je trebao nestati skupa s bivšom državom "od Vardara do Triglava".
Sredili su mi Nokiju "po propisu"-
U Mobisu!
Porez na posjedovanje TV prijemnika. Nema veze ako imaš MaxTV i preko njega gledaš HRT, svejedno moraš platiti.
Vani isto postoje javne televizije i plaćaju se, ali i nude nešto za razliku od HRTa koji je grozota, tu se slažem s tobom.
Teoretski je to zbog toga što je državna televizija i ima neke obveze zbog toga- određena količina raznolikih sadržaja, objektivnost, arhiviranje događaja bitnih za RH, ...
Sad, praksa je malo drugačija ali eto- ne plaća se samo za primanje signala.
I slažem se da se to danas uz IPTV vjerojatno treba drugačije regulirati.
˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs
Ne plaća se samo za posjedovanje TV-a, po novome u te okvire ulazi - PC, mobitel, radioprijamnik (to je bilo otpočetka), automobil, u biti bilo koji uređaj s kojim možeš na net i/ili primati radio signal.
To je lopovluk, smetnja u osobnom kućnom proračunu, ali se ne možemo toga na normalan način otarasit.
Evo definicije njihove "pristojbe":
Izvorno postao HRT
..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..
Znači, bilo je nekih govora da jedan dio ide Novoj i RTL-u, a u biti ne ide ništa. Među inim, ja financiram i Tamburaški sastav HRT-a.
Ne može mi nikako u glavu, pa hebat ga! Tih 80 kuna su mi najvjerojatnije, najskuplja stavka i izdatak svaki mjesec!
Nije da nemam, ali "namet", sama definicija mi tjera sablazan u kosti. Pazi ono, NAMET za posjedovanje radio prijemnika! To je pojam vezan uz srednji vijek, kad su namete morali plaćati kmetovi. Znači, nismo baš puno odmakli od Gupčeve bune...
U Mobisu!
Pa i svaki drugi trošak možeš ti nazivati "namet"- nije služeno nazvan nametom![]()
˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs
Da, slažem se, ali ovaj namet nikako provariti. Doživljavam ga u razini kojekakvih ad hoc policijskih kazni-krivi parking, prolazak kroz žuto svjetlo itd.
Dobro sam se, vidiš, izrazio-više kao kaznu nego kao neko "dugovanje".
I to sam se prijavio tek prije koju godinu, kada sam platio i nekakvu kaznu za neprijavu (unatoč tome što sam tek mjesec dana boravio u tom novom prostoru)-hop nekakva ogromna cifra ili prijetnja sudom. Jako neugodno iskustvo.
U Mobisu!
Bio danas u HRT-u.
3500 ljudi tamo "radi" , hocu reci tumaraju kilometarskim hodnicima.
Inače svim TV kućama u HR održavaju i popravljaju kamere.
80 kn!; a koliko košta runda u birtiji ili recimo 2 kutije cigareta i kava....
Pa sad ako tih 80 kn toliko osiromašuje vaš proračun, nisam baš siguran.
Čemu plačati maxtv za programe koje uopće ne gledam a ako bih htio nešto
po mom izboru onda moram dodatno platiti, zar to nije veća pljačka.
A inače u svakoj europskoj državi se plača nacionalna televizija istina ponegdje ne izravno
putem pretplate ali je pristojba implementirana u nekim nametima tipa račun za struju, crkvu, plin i sl.
Pa maxtv ako ne želiš ne moraš uzeti i plaćati. HRT moraš. I nije problem platiti, problem je kaj oni za 80 kn mjesečno daju smeće od programa.
Nije da imam nešto od branjenja- ali ne znam ni ja što bih da puštaju da se svidi većini.
Nekako mi je nerealno da će kupovati najnovije serije- iako, ruku na srce, nekad imaju i dosta nove sezone (tipa House of Cards imaju zadnju).
A treba i uzeti u obzir demografsku sliku stanovništva koja uz dodatne uvjete (tipa religijske, ruralne i slične emisije) možda ne ostavlja dovoljan prostor za slobodu.
Makar, meni niti komercijalne televizije nisu nešto s odabirom sadržaja- iako, da, njih ne financiram.
Uglavnom, ne znam.
Ima mi i smisla plaćati, a opet su i razlozi za neplaćanje ok.
A pošto vjerojatno neće nitko uvesti da svaki obveznik bira gdje će svaka kuna poreza koji plaća- uvijek ćemo morati plaćati i za stvari koje ne želimo.
Ima smisla za placati samo za uhljebe koji su tamo.
Pogledajte samo slo 1,2 pa sudite hrtu
Kod janeza vrijedi samo a-kanal i pop tv
Ja smatram da hrt jos i dobar program ima, naspram susjeda
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Od HRT pograma jedino gledam Star Trek na 3. Ovo drugo bože pomozi, tu i tamo neki solidan film ali nije neka sreća. Mislim kad pogledam BBCeve dokumentarne ili Top Gear muka mi je... makar ni ne očekujem da HRT ikada napravi nešto slično.
ako i stave neku dobru seriju onda je stave vrlo kasno, a u top time stave neku glupost...
u njemačkoj se recimo plaća 17,5€ mjesečno (ili 52,5€ tromjesečno, kako želiš) za ZDF i ako se ne varam ARD..
isto ne možeš a da ne plaćaš, svako kučanstvo mora platiti..
samo tamo je to nekome satnica, kod nas je pola dnevnice...
kod nas bi uvrh glave to trebalo biti 20kn... onda ne bi nikome smetalo toliko...
U njemackoj se placa i ako nemas tv.
Ma, da ne bi bilo zabune, ako se nešto zakonski MORA, onda se treba platiti. Samo, bojim se da u standardu jednoga Nijemca i Hrvata 80 kuna nije jednako.
U Mobisu!
u nekim državama toga nema, a u nekim je to obveza.... znači nema pravila
ali
da je preskupo to je ipak točno.
85kn je previše.... a tv sadržaj nije im bolji od privatnih tv kanala poput rtl ili sl....
to bi trebalo biti max 20-ak kn mjesečno
naravno na hrt-u su protiv smanjenja naknadne jer nisu spremni na rezanje troškova
zato ravnatelj hrt-a ima 40000kn mjesečno plaću.
VD ravnatelja, osim ako se nije nešto promijenilo pošto politiku u zadnje 3 godine, gotovo da ne pratim.
U Mobisu!
Vd je i dalje, a 40k kn je brutto iznos.
Normalno da se ne žele odreći/smanjiti pretplatu jer je lakše uzimati novce za ništa nego raditi nešto.
Eto ti na! Državna televizija s, već je postala praksa desetljećima, VD-om ravnatelja.
U Mobisu!
Bookmarks