Kao i moj kolega s foruma, kupih E60, čini mi se prvi predstavnik tadašnje "business" serije (linije) Nokijinih smartphonea, pokretani novom verzijom Symbiana.
Model kojega sam dobio je odlično uščuvan, izlizan samo na gornjim rubovima.
Moram priznati da me taj mob, skupa s E61 tada odbijao pošto nije imao kameru, ali danas je to sasvim drugi pogled. Valjda sam se i ja promijenio u ovih deset godina
Mobitel je proizveden 2005., krajem godine. U njega idu Reduced size MMC, tadašnje "čudo tehnologije" made by Nokia. Naravno, kako je sve to bilo u začecima, tako je i kartica mizernih 128MB.
No, da se vratim na sam mob. Jako čvrsto izrađen, ekran poprilično velik u odnosu na tipkovnicu. Baterija može potegnuti danima ako se ne uključi spajanje s WiFijem jer tada ode za nekoliko sati čak i ako ga se ne dira.
Sam sebe sam iznenadio koliko još raznih aplikacija, programa, tema, .mid melodija tona imam u svom laptopu. Nokia Suite nisam nikada brisao s kompa tako da sam prebacio nekih 400 SMS poruka i čitav Imenik. Mob nisam dobio s USB kablom, a ima samo famozni Nokijin promašaj-Pop Port tako da sam sve stvari prebacio putem Bluetootha. Iznenađujuće je kojom brzinom i lakoćom komunicira s kompjuterom preko BT. Samo uparivanje doslovno 2 sec i dakon toga samo Šalji.
Eto, vratih se u stare dane mobilne tehnologije i mogu slobodno kazati da je mob kao i OS koji ga pokreće vrh. Ima sve, Mail klijent, SMS/MMS, jako prodoran zvučnik, mogućnost sinkronizacije podataka... I to sve u offline modu. Ako želim provjeriti poštu, moram se spojiti na net.
Čak sam uspio instalirati YouTube. Pogledao sam podosta pjesama i filmova i skinuo mi je nešto sitno megabajta (mislim od 2GB da sam ostao na 1.9).
Nosim ga sa sobom zadnja dva dana i nećete vjerovati da mi Android i bilo što što ima TAČ ne nedostaje previše. G4 tako skuplja prašinu i dosta mi ga je čudno uzeti u ruku nakon što odložim E60.
Živio Symbian, živjela Nokia!![]()
Sredili su mi Nokiju "po propisu"-
U Mobisu!
good boy my manbravo, s guštom čitam takve stvari.
HC4L
Bila mi je zelja ta Nokia ,no dugo je drzala astronomsku cifru.Sad gledam da ju nabavim za kakvih 100ak kn. Mozda ce netko reci gle skrtice,ali ako se zna da sam do sada sakupio oko 350 mobitela od toga 100 komada na Symbianu i Windows mobile te par komada Ppc i Palmova.Vecinu uredaja povremeno koristim uz moj ocito zadnji Samsung Note 4,Htc-u sam okrenuo ledja dok su poceli fiksno ugradjivati baterije sad je izgleda i samsung na redu.Vrijeme ce pokazati jesam li fulao sa novcima i trudom ulozenim u to.Dosta velika briga.Baterije su najveci problem a imam i dosta slucajeva da uredaj (umre) probas ga upaliti nakon nekog vremena a on pokoj vjecni .
Nur Fair nicht mehr und nicht weniger.
Symbian & Windows Mobile
Slažem se. Rizično je kupiti stari mobitel, čak i kao oldtimer, sa svim dodacima i kutijom. Čak može biti i neka zaostala pošiljka Nokije tamo iz 2003. godine. Ode baterija, ode pojačalo signala itd. Popravak prilično skup jer se može kupiti "zdrav" jeftiniji Android za tu lovu.
Evo, aktivno ga koristim već koliko, desetak dana... Može se još na nju pričati, sugovornici kažu da čuju jako dobro.
Primijetio sam jedino, ako ostanu tri crte i pokušam obaviti poziv, javit će Baterija pri kraju. Padne na 1 crtu, ali za desetak minuta opet ima 3 crte. Baterija je nova u njemu, samo, pitanje što je još na izdisaju.
Sve u svemu zbilja prezadovoljan sam. Jedan retro model jednog nepravedno napuštenog OS-a i jedne skoro pa zaboravljene marke mobitela.
Sredili su mi Nokiju "po propisu"-
U Mobisu!
Bookmarks