Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 11 od 11

Hybrid View

Forum Admin Postignuća:
    SocialYour first GroupVeteranTagger First ClassOverdrive

Datum registracije
    Jan 2007
    Mobitel
    Nokia 8, Xperia X Compact
    Operater
    tomato, Vip
    Godina
    33
    Bodovi
    57.688
    Nivo
    58
    Bodovi: 57.688, Nivo: 58
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    38 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Apple Macbook

• 13.1 milimetar na najdebljem dijelu
    • 907 grama
    • 12" Retina ekran, 16:10, 2304×1440 rezolucija
    • Intel Core M dual core procesor
    • Intel HD Graphics 5300
    • SSD do 512GB
    • 8 GB RAM
    • Bluetooth 4.0, WiFi 802.11ac
    • Zlatna, srebrna ili svemirski siva
    • Novi Touchpad - Force Touch
    • USB Type C utor
    • Autonomija baterije do 9 sati
    • Nova tipkovnica
    • 480p web kamera

E sad, izgleda lijepo, izgleda elegantno, jako je lagan i kaj se tiče nekakvog inženjeringa stvar je vrhunac i svaka čast Appleu na tome. Zbilja, svaka čast.

E sad, ide moje kritiziranje:

Novi Apple Macbook ima jedan utor za koji treba kupiti dodatni adapter -> dodatni kablovi -> dodatna težina. Mislio sam da je Apple sinonim za eleganciju i promišljenu realizaciju.

Ajd, bar ima Retina ekran... sa najblesavijom rezolucijom ikad.

Vjerojatno je i web kamera takve rezolucije pa će u tome biti upgrade... 480p. Hahahaha... hahaha... haha... ček, ovo nije Sprdex? What?
    Vadim svoj 5 godina star Samsung mobitel koji ima takvu web kameru i smijem se.

Ajd, barem su sad pojačali CPU pa će se moći raditi nešto drugo osim surfanja i pisanja članaka za neki hipsterski tech blog... kaj? Previše očekujem? Za 1300 dolara i više? Da, baš sam blesav. Ali zlatna boja!

Baterija koja ima "all day" battery life od 9 sati. Do sad sam živio u zabludi da dan traje 24 sata. Već sam se ponadao da ću moći napuniti Apple Watch koji će trajati isto cijeli dan ali ovaj puta 18 sati. 404: logic not found.

Tko god ovo kupi neka radije zapali pare, bar će se grijati na njima i bit će od neke koristi. Ili nek kupi Surface, Dell XPS 13 ili Asus Zenboox UX305 pa od ostatka kupi neki gadget sa Apple-ovim logom tako da bar malo bude hip. Dobit će veću rezoluciju, puno više utora i HD faking kameru

OK, dosta mog rantanja, 700 milijuna iPhone-ova dovoljno govori kako sam očito u krivu.

Ništa, kupujem iPhone 6 plus u Spejs Gej boji zajedno sa Apple Watchom pa da šaljem falusoidne slike na ostale Watcheve oko sebe dok tražim po stanu adapter za svoj Macbook jer ga želim spojiti na eksterni ekran dok skajpam i biram koji piksel ću biti ja na toj 480p glorious master race rezoluciji.

/rant
    Zadnji uredio Mario92 : 10-03-2015 u 14:45

CFC Postignuća:
    VeteranOverdrive31 days registered50000 Experience PointsTagger First Class
    Nagrade:
    Posting Award

Datum registracije
    Jun 2006
    Bodovi
    160.434
    Nivo
    95
    Bodovi: 160.434, Nivo: 95
    Mentioned
    23 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Ovo je Air, zar ne?
    Pro ima više utora.

Ali novi Dell i Asus su SE´S. Nadam se da ću ih isprobati uskoro.

Forum Admin Postignuća:

Datum registracije
    Jan 2007
    Mobitel
    Operater
    tomato, Vip
    Godina
    33
    Bodovi
    57.688
    Nivo
    58
    Mentioned
    38 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ne, to je samo Macbook, nešto kao sredina između Macbook Air i Macbook Pro.

Od ova 3 prčkao sam samo po Surface-u i sviđa mi se... Ipak bih radije XPS 13, dat bezelless screen tho

Motorator Postignuća:
    SocialVeteran25000 Experience Points

Datum registracije
    Oct 2004
    Mobitel
    iPhone 6
    Operater
    HT
    Godina
    50
    Bodovi
    36.030
    Nivo
    46
    Bodovi: 36.030, Nivo: 46
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Mislim da s krive strane gledaš na to...

Air je prijenosnik. Doslovno. To nije AlienWare ili neka 17" mrcina od laptopa sa 45 kila baterija i milijardu portova. To je prijenosno računalo. S naglaskom na "prijenosno", dakle lagano, tanko, ne smeta ti i nije ti teret. Portovi mi u najmanju ruku ne trebaju. Evo gledam danas s kolegom, oba sistemci u firmi već xx godina, i koliko se možemo i on i ja sjetiti, u stroj tu na poslu smo CD/DVD ubacili kod instalacije OSa - i nikad više. A USB stick smo uštekali, i on i ja, kad je netko izvana donio nešto što nije mogao iz bilo kojeg razloga slati mailom pa je bilo na sticku. Ti portovi nam služe za skupljanje prašine. Wifi postoji, struja, i to je to.
    Realno gledano, za ona 2 puta godišnje što MENI zatreba brdo portova ih ne moram ni imati. Zato imam adapter od 20$ koji upotrijebim kad baš moram za proširit te portove, ali imam vrlo tanku i laganu pilu s kojom sve mogu raditi.

Kao sistemac moram se spojiti često na LAN firme izvana. Kako to radim? Tako da se spajam Remote Desktopom, jer to je jedini način. A za to mi je potrebno ništa - samo stroj koji vrti RDP, i gotovo. Dakle i nekakav tablet bi bio čisto dovoljan - s tim da ipak trebam klasičnu tipkovnicu, radi brzine.

Evo baš smo u procesu kupovine MB Air 13" za kolegu i mene kao službene laptope. Jer nam ne treba više. Jer su lagani i prijenosni (prijenosan je i 17" od 6,5 kg ali....) Jer je user experience fenomenalan. Jer se boota u 3 sekunde, doslovno. Jer out-of-the-box sve radi, i gdjegod dođeš sve radi. Sve. Odmah. Tog trena. Jer - iskreno - i kolega i ja, razmišljajući, nismo našli ama baš nikakav razlog za ne.

To je nešto s čime mogu sve što treba, gdje god bio, a to je poanta - barem kod nas (kod mene). I stvarno mi ne treba brdo portova, LAN port, 6 USB portova, RS232, ne treba mi e-SATA, ne treba mi ništa od toga. Ne da ja to kažem, nego iskustvo u zadnjih godinu dana, koliko najdalje pamtim, to govori. Stvarno nemam nikakve potrebe za nečim drugim.

Nije Apple to samo tako bacio, ima tu dosta brainstorminga iza toga, dosta je mozganja uključeno. A velim, sistemaš sam već previše godina a da bih se usudio i brojati, *nix, Win i evo sad Apple sustavi, i totalno sam prodan na Macove. Ali totalno.
    Bolje cica u ruci nego Frankfurt na Majni

Hardcore forumaš Postignuća:
    Veteran31 days registered10000 Experience Points

Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    Samsung Galaxy S3
    Operater
    VIP, T-mobile, Tele2
    Bodovi
    13.807
    Nivo
    28
    Bodovi: 13.807, Nivo: 28
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bootanje od 3 sek je glupost, a ne portovi.
    Sto ce ti to bootanje od 3 sek? Palis/gasis komp 20 puta u sat vremena da je od presudne vaznosti da li se boota u 3 sek ili pola minute (ili 5 minuta)?
    Usb i ostali portovi cesce trebaju nego to bootanje. Ok, dogodi se da ti u jednom ili dva dana ne trebaju.. al ak ides nekam s lapom, onda moras vuc te adaptere, smetaju...
    Ovo je bas za one koji lap koriste povremeno, za surfanje...

CD (dvd) ne treba ni meni, al mogu shvatit da ga mnogi koriste svakodnevno, vise puta.
    Usb koristim na dnevnoj bazi.

CFC Postignuća:
    VeteranOverdrive31 days registered50000 Experience PointsTagger First Class
    Nagrade:
    Posting Award

Datum registracije
    Jun 2006
    Bodovi
    160.434
    Nivo
    95
    Mentioned
    23 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Upravo to, portovi su uvijek potrebni.
    Ukopčam miš i ne mogu ništa više ukopčat, a dodatni kablovi su samo dodatna zavrzlama.

Veteran10000 Experience Points

Datum registracije
    Apr 2003
    Bodovi
    18.317
    Nivo
    32
    Bodovi: 18.317, Nivo: 32
    Bodovi: 18.317, Nivo: 32
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Mario92, tkest ti je malo previše nabrušen. Nije uređaj za tebe ali ima svoju publiku. Nije ni meni baš po volji, ali u jednu ruku kužim Apple, vjerojatno idu na to da kroz godine izbace Air iz ponude i imaš MacBook i MacBoook Pro, pogotovo jer Air i dalje ima TN ekran s malom rezolucijom.

S portovima je isto zajebancija, fora je ovaj USB-C, ali adapter za VGA i USB je 70 USD, nije malo i samo se stvara "gomila" žica, danas bar wirelessa ima svugdje.

Mene više zanima refreshani MBPr 13, brži hdd, bolja baterija i grafika, no Broadwell mobilni mi ne uljeva veliko povjerenje. Jačeg Intel još nije izbacio, zato i MBPr 15 nije updatean.

Forum Admin Postignuća:

Datum registracije
    Jan 2007
    Mobitel
    Operater
    tomato, Vip
    Godina
    33
    Bodovi
    57.688
    Nivo
    58
    Mentioned
    38 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Post mi je nabrušen čisto da malo aktiviram one koji misle da je nabrušen

Ali fakat mi nema logike način na koji su to napravili. MacBook je tipičan Appleov 1st gen proizvod - jedna genijalna stvar poništena sa jednom debilnom.

Stave kvalitetan ekran visokog PPI-ja - zakenjaju sa web kamerom 11 puta manje rezolucije.
    Orijentiraju se na wire-less i wireless - zakenjaju sa nepodržavanjem NFC-a.
    All day battery life a konkurencija ima veću autonomiju sa većim i boljim ekranima kao i hardverom.

Ne kažem ja da Macbook nije dobar, dapače uređaj je state-of-the-art u velikom broju segmenata na tržištu samo me živcira to, čini mi se namjerno hendikepiranje pojedinih mogućnosti samo zato da sljedeće godine Apple ima mjesta za nadogradnju i da ponovno reinventiraju notebook. OK, istina, to svi rade ali ne na ovakav način.

Meni ovo izgleda kao nova generacija netbooka, ne notebooka.

Motorator Postignuća:
    SocialVeteran25000 Experience Points

Datum registracije
    Oct 2004
    Mobitel
    iPhone 6
    Operater
    HT
    Godina
    50
    Bodovi
    36.030
    Nivo
    46
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Prvi Air je isto tako dočekan - nekih 1800 dolara, a nije imao optički drive. Pa udri drvlje i kamenje...

Bootanje mi znači stoga što ga otvorim kad ga trebam, i onda mi je bitno da se digne odmah, a ne da ga otvorim, pa onda idem kuhat kavu, na WC i pogledat debelog na Voice, i tek onda radit. Pa ga sklopim, ode u hibernaciju, pa za pola sata opet otvorim a on se i iz hibernacije diže ko plaća kod privatnika.

Miš mi je, na prijenosnicima, maltene nepoznanica. A ako i nije, imam BT miša pa ni ne trebam kabel niti port.

Slažem se ja skroz da nije sve za svakoga, to bez daljnjega. Ovisi tko što treba i traži, ja samo velim sa moje strane, s moje točke gledišta, da je to jedna čisto OK i dobra stvar i da mi više ne treba. Da se razumijemo, da mi je kao informatičaru to jedino računalo, tu bih se dobro zamislio. Ali pošto nije jedino, nego je prijenosno, za usput, onda mi je apsolutno OK da je čim manji i lakši.
    Bolje cica u ruci nego Frankfurt na Majni

Veteran31 days registered10000 Experience Points

Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    Samsung Galaxy S3
    Operater
    VIP, T-mobile, Tele2
    Bodovi
    13.807
    Nivo
    28
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Kao dodatno racunalo (umjesto nekog tableta ili netbooka), ok. Imam i ja netbook (s i3 procom) i za to sto mi treba je ok (iako ima portove koji meni osobno trebaju).
    Problem je kad apple glorificira nesto ovakvo, a ocito je da je rijec o okrljastenoj verziji.. dobro je mario napisao. Nesto naprave super, a onda zakenjaju s necim drzgim i to sve kako bi za koji mjesec mogli izbaciti "novu, poboljsanu verziju, najbolju do sada". Iskreno, meni se zbog toga apple gadi (to glorificiranje neceg sto je daleko od toga da se moze glorificirat (kao njihov sat, npr)

VeteranTagger First ClassOverdrive10000 Experience Points
    Nagrade:
    Master Tagger

Datum registracije
    Jan 2010
    Mobitel
    Mi4 W10M | iPhone 8
    Operater
    Bonbon | A1
    Bodovi
    17.590