Double tap to wake ||| Settings -> touch
Double tap to wake omogućuje otključavanje mobitela dvostrukim dodirom na ugašen ekran. Ovo je korisna opcija u slučaju ako je nezgrapno otključati mobitel preko lock tipke ili u slučaju ako ne radi lock tipka, što je razlog zakaj moj frend ne može koristiti mob bez toga. Doslovno :D
Kod HTC-a je to "Motion Launch", kod Nokia se nalazi pod "touch".
Reminderi ||| Cortana
Reminder (podsjetnik) je kratka poruka ili obavijest o nečemu i na WP-u je riješeno na pomalo drugačiji način. Osim što je najbrži način za zapisivanje (ili izgovaranje) podsjetnika moguće je staviti podsjetnik kad nazovemo specifičnu osobu. Napišemo li(ili izgovorimo) "Next time when I call [kontakt] tell him/her [podsjetnik]" kod sljedećeg poziva iskočit će taj podsjetnik. To može biti za 3 minute a može i za 3 dana - nije bitno.
Ovak izgleda običan reminder:
A ovako person-specific reminder:
Quiet Hours ||| Cortana
Quiet Hours je mogućnost dostupna i na Androidu i iOS-u ali nisam siguran kako je implementirana... u pitanju je mogućnost automatskog prebacivanja mobitela u mod kad ne želimo da zvoni niti da pokazuje notifikacije. Također može odbiti poziv. Ovo je super korisno u nekoliko situacija:*Inner circle je skupina do 30 članova za koje ne vrijedi odbijanje poziva. Ja sam si podesio nekoliko kontakata koji ukoliko nazovu 2 puta u 3 minute probijaju quiet hours i mobitel mi onda zvoni. Na taj način ne propuštam potencijalno hitan poziv. Naravno, nakon prvog poziva (koji mob odbija) Cortana šalje poruku drugoj strani "Hi, Mario is busy and can't anwer right now" tako da se zna da se ne mogu javiti :)
- Preko noći - mobitel mi ne zvoni zbog neke zalutale poruke ili pijane ekipe,
- Automatski mi utiša mob kad sam na poslu/faksu/sastanku,
- blokira manje bitne pozive ali propušta "inner circle"*.
Glance ||| Settings -> glance screen
Glance screen je mogućnost kod nekih Lumia da prikazuju informacije na ekranu dok je mob u stand-byju. Ovisno o postavci, ekran može raditi cijelo vrijeme ili u takozvanom "peek" modu - dovoljno je mahnuti rukom iznad mobitela ili ga izvaditi iz džepa i on automatski pali ekran. Super stvar ako želimo provjeriti koliko je sati i imamo li neku obavijest jer troši jako malo energije (meni baterija traje oko 5% kraće što je gotovo zanemarivo) i nema potrebe za primanjem uređaja u ruke.
Ukoliko koristite MSN Weather za vremensku prognozu onda je moguće postaviti prognozu kao lock screen te će u tom slučaju Glance screen prikazivati i vremensku prognozu.
I da, ukoliko je bilo ikakvih nedoumica - glance screen NIJE lock screen. Znači, kada se glance upali mobitel je i dalje zaključan i potrebno ga je otključati ako ga želite koristiti. Pritiskom na lock tipku (ili dvostruki dodir u slučaju ako je upaljen double tap to wake) pojavljuje se lock screen.
Navigacija ||| HERE Drive+
HERE Drive+ u potpunosti je besplatna puna navigacija za Windows mobitele. Sa Windows Phone 8 postojale su dvije verzije - tada Nokia Drive i Nokia Drive+. Bile su namjenjene samo za Lumie ali sa dolaskom Windows Phone 8.1 svi Windows mobiteli imaju mogućnost instalacije i korištenja HERE Drive+.
Karte se skidaju preko OS-a odlaskom u Settings -> applications -> maps. Tamo je moguće skinuti karte koje su nam potrebne (podjeljene su po državama). Broj skidanja je neograničen te također svakih nekoliko mjeseci dođu nadogradnje mapa tako da uvijek možete imati najnovije mape.
Kvaliteta je izvrsna, nisam se još susreo sa boljom navigacijom bez obzira na platformu.
![]()

Odgovori uz citat

Bookmarks