Smartwatch - pametni satovi, novi trend.
Nabasah na zgodnu sliku, trenutni top modeli. Apple-ovog još nema. Ako koga zanima evo zgodni prikaz sa osnovnim detaljima.
Htjeli mi ili ne ali pametni satovi pomalo postaju naša svakodnevica. Što pametni satovi sve mogu, a da nije pokazivati točno vrijeme? Više-manje svodi se na primanje i čitanje obavijesti poruka, čitanje vremenske prognoze, naravno i točnog vremena.
Pojedini modeli opremljeni raznim senzorima služe kao pomoć u sportu kroz senzor otkucaja srca, brojač koraka. Modeli sa ugrađenim GPS-om posluže i kao navigacija. Uglavnom rade upareni sa pametnim telefonom, ako želimo imati njihove smart mogućnosti. Pojedini modeli mogu raditi samostalno, kao Samsung Gear S sa ugrađenim 3G modulom za spajanje na mrežu.
Za sada im je baterija minus, mada i to možemo uzeti kao relativno. U principu izdrži jedan radni dan
HC4L
Moto 360 mi je bomba, sve gledam da si pribavim jednu...
Trenutno mi jedino ima smisla Pebble (zbog toga jer ima relativno ok bateriju, ekran koji stalno radi i vidljiv je na suncu i jer dobro izgleda) a i to je long strech jer ne vidim smisao. OK, kužim za ljude koji dobivaju hrpu mailova (30+) i notifikacija. Meni koji dobivam desetak mailova (ne uključujem spam) i notifikacija nema apsolutno nikakvog smisla.
Iskreno, svaki sat koji nema autonomiju od bar 5 dana nije vrijedan para. Ne želim još jedan uređaj koji trebam puniti svaki dan.
Moj brat već duže vrijeme vrti Samsungove satove, pa sam imao prilike vidjeti ih na djelu i u živo.
Opcija da razgovaraš preko sata mi izgleda smiješno, moram priznati, jer osim ako je aposlutna tišina u prostoriji postaje vrlo zabavno gledati ga kako drži ruku kao da ima dioptriju +200 - ispred nosa, tako da čuje i da ga čuju. Također, cijeli svijet sluša tvoj razgovor, to mi je isto banana. Gledajući samo to, postoji bezbroj BT slušalica, kao i onih sa žicama, koje taj dio puno elegantnije i kvalitetnije riješe. Varijanta "pa kad voziš auto" mi isto ne pije vodu jer osim spomenutih slušalica danas svatko tko ima dovoljno $$ da kupi takav sat ionako već odavno ima i BT u autu.
Korisno je kad mi brat dođe u posjetu, ostavi jaknu na vješalici (i telefon u njoj) pa sjednemo u sobu i dođe mu SMS, mail ili tako što - digne ruku i vidi što je, odluči treba li ustati da se javi na poziv (ili se javi preko sata) ili ne, vidi SMS, vidi mail, skoči mu nekakav reminder ili calendar event. Ajde, tu de facto imaš to osnovno stalno sa sobom jer sat je na ruci, ne smeta i ne skidaš ga stalno.
Može s njim opaliti fotku, recimo da ti je tako fotić još više "stalno pri ruci" nego s mobitelom.
Bavi se čovjek sportom, ali ne nosi sat na treninge. Za to ga ne rabi uopće, tako da neću ni ja komentirati.
Na kraju, po mom mišljenju i onome što sam do sad vidio, mislim da je to preskupa igračka koja nudi premalo u zamjenu za cijenu. Uzeo bih takav sat kad bi mu dizajn bio opak, kad bi bio da ga vidim (ugašenog ili upaljenog, svejedno) i velim "WOW!!!". E onda bih ga uzeo, i bilo bi mi drago da ima još neke dodatke osim klasičnog vremena & datuma (kako imaju svi klasični satovi). Ali velim, morao bi me oduševiti dizajnom, da ga poželim nositi kao ukras na ruci, kao lijepe cipele ili cool košulju, mrak hlače ili super jaknu. Ali da idem istovariti tolike novce (košta više-manje koliko i fini smartphone) za nešto čiji izgled mi je u najboljem slučaju za ocjenu "pa ono, ajde", meni to nije zanimljivo.
Zato se nadam da će Appleov sat, kad ga vidim u živo, imati takav "WOW" efekt. Ili bolje reći, nadam se da neće, jer me ne žuljaju baš novci u džepu
Ima tu potencijala, sigurno, računajući stvari koje mi padaju na pamet i one koje ne mogu ni zamisliti, ali kako trenutno stvari stoje, još nismo došli do toga. Naravno, stvar dizajna je osobna, nešto meni lijepo nekom drugom će biti ružno i obratno, tako da ovo tipkam s tom idejom na umu. Ali kao što još nisam sreo nikoga tko je pogledao novi iPhone, novi MacBook a da nije rekao "jbt led, stvarno je prekrasan", tako bi trebalo biti i sa satom. A nisam takvog još sreo (naglašavam da ne govorim o mogućnostima, funkcionalnostima itd - čisto o dizajnu govorim). Eto, kad sat bude takav - bez obzira je li autor Apple, Samsung ili netko treći - onda će za mene postati "pa baš bih i mogao probati". Ali ovako - previše para za premalo funckionalnosti. Ako ga gledaš da vidiš koliko je sati i koji je datum, onda je to jedan vrlo skup sat koji ne izgleda lijepo. A ostale opcije nisu - sebe gledajući - vrijedne toga.
No, vjerujem (točnije: nadam se) da će se to brzo & kvalitetno promijeniti, da će biti stvari gore koje sad ni ne zamišljam a kad se pojave reći ću "pa kako sam dosad živio bez toga".
Bolje cica u ruci nego Frankfurt na Majni
Fora su mi ti satovi samo osobno bi ih koristio tek kad bi baterija trajala po tjedan dana. Ovak, svaki dan da ga punim nema šanse
Također, satovi još nikad nisu bili na SAR testiranju a navodno imaju velike količine. Neki imaju recimo "3.62 mW/g (In wrist, exposed all day)!!!*; 0.893 mW/g (near mounth)".
Prema pisanjima, uskoro bi trebali ić na testiranja no tko zna.
Zadržat ću se ja ipak na svom klasičnom satu sa cajgerima i solarnim punjenjem. Jest da samo zna dati podatak o vremenu i datumu, ali barem o bateriji nikad ne razmišljam, doslovce.A ostale šminke mi fakat ne trebaju i ne znam da bi ih ikad i koristio, ne računajući prvih tjedan dana.
Osobno da imam više para, odnosno fakin kada sam kupovao novotarije svakako bih si priuštio jedan model. Ili Samsungov, ipak možda prije Asus ZenWatch, naravno promijenio remen u crni sa crvenim šavom, e to bi bilo...
Što se tiče baterije i punjenja, iako u zadnje vrijeme skidam sat kako dođem kući i odlazim na spavanje bez njega tako da bi se u tom razdoblju i punio.
Smatram kako će pametni satovi biti novi trend, kao mobiteli nekada, sada su to nekako tableti, sutra pametni satovi?
HC4L
Gear S ili Moto 360 su moji izbor i mozda kupim koji...samo zbog toga sto mi se svida dizajn...a sto se tice mogucnosti..imam casio protrek i sve njegove mogucnosti su mi bile zanomljive tjedan dana i na kraju se sve svodi da vidis vrijeme i datum na njemu...a kostao je mnogo vise nego ova dva sata...da li je tko narucivao iz EU web shopova?
Uzalud Vam trud sviraci,za drugog su dunje zute
Tako to obično bude sa igračkama za veliku djecu.
Zato ja na svom normalnom satu koristim sve dostupne funkcije.![]()
Nema štopericu, što je super jer da je ima to bi bio feature koji bi ostao neiskorišten.![]()
baš u zadnje vrijeme pratim malo te satove iliti ure
i baš bih si za početak mogao kupiti jednu jeftiniju poput ove: http://en.001phone.cn/product-no-1-g2-83.html
baš dobro izgleda barem po meni.
kaj velite ?
Koliko vidim ovo je kinez i kopije poznatih brendova, u tvom slučaju Samsung Gear 2. Ne znam, ja bih zaobišao, koja je lova? Probaj s polovnjakom ili starijim Sony-evim modelom, on je oko 1000kn
HC4L
Evo ovako izgleda moj "pametni" kinez u usporedbi sa normalnim.
Sve u svemu ja zadovoljan iako ne koristim sve njegove funkcije. Prvenstvena mu je namjena primanje obavijesti, odnosno da za svaki "pliiiing" ne moram vadit mob iz džepa, pederuše, ruksaka ... ovisno o prigodi jelte. Zgodno je i u ove hladnije dane ako nosite malo deblje rukavice pa vam nije baš prakrično baratat mobitelom.
Baterija 3-5 dana ovisno kako ga koristim. S obzirom da punjenje traje nekih 2 sata ta autonomija mi nije nikakav problem.
Koja mu je cijena i koji je to model uopće?
Marka: Uwatch
Model: U10
Cijena: 50-ak USD
Ovo je bila kupnja onako "za probu" da se za malo love osobno uvjerim koliko mi je taj koncept uopće prihvatljiv.
Ocjena - vrlo prihvatljiv, kroz neko vrijeme će vjerojatno past neka prava investicija.
ja sam sebi kupio pebble.
i nije mi zao ni kune. kome je to interesantno, preporucia bi mu njega,osim ako mu nije touch screen extremno bitan. EO doli sve lipo sažeto..
Pebble more than holds its own against Android Wear right now: with a strong range of apps, 5-7 days of battery life (as opposed to just 1-2 days) and of course support for iOS devices, you'd expect the majority of smartwatch buyers to see it as the better deal at the moment, unless a full-colour touchscreen display is particular important.
Običan Pebble mi nije baš nešto, ja sam si gledao Steel i za to što nudi mi je USA cijena OK ali ova EU baš i nije.
Ova me tema vraca u stare dobre dane kada sam kupio svoj prvi Sony Ericsson MWB-150 executive "pametni sat" i kad sam bio medju prvima od kolega koji su ga imali. A onda je ubrzo kupljen i MWB-150 music.
Jos ih imam kuci i nema sanse da ih ikad prodam.
Toliko o nostalgiji.
I veliko sorry ako sam upila.
A sad stvarnost.
Stvarno me zagolicala ova tema.
Pa me zanima,
Koja je trenutno najpametnija kupovina?
Nokia: 7110, 8850, 6600, 6680, 7650, 9500, E70, E71, E6, N8; HTC: Desire; Samsung: Galaxy SII I9100; LG: G2 D802, G3 D855, G4 H815; Sony Ericsson: P800i, P900i, P910i, P990i, P1i; iPhone: 4s, 5s, 6s, 8, Xs; ...
Realno ... ovisi sto od "sata" očekuješ.
Meni moj služi samo za prijem notifikacija od 4-5 aplikacija i tu i tamo pogledat koliko je sati, pa kad tako gledaš sve više od niti 300 kn koliko sam da za njega nebi imalo opravdanja, pogotovo što ovako ne koristim niti 50% njegovih mogućnosti.
Ovo je lijepi sat. Od svih, ovaj mi je najljepši
http://www.androidcentral.com/lg-goe...-iteration-mwc
![]()
najs![]()
I meni se svidja!
I to jako jaaako!
Ako bude cijena ok onda ce biti na mojoj ruci.
Nokia: 7110, 8850, 6600, 6680, 7650, 9500, E70, E71, E6, N8; HTC: Desire; Samsung: Galaxy SII I9100; LG: G2 D802, G3 D855, G4 H815; Sony Ericsson: P800i, P900i, P910i, P990i, P1i; iPhone: 4s, 5s, 6s, 8, Xs; ...
Moram priznati dopada mi se, ali uz ovaj LG G Watch Urbane isto taku uz bok, ako ne i ljepši mi je Asus Zen Watch. Pomalo nam stižu![]()
HC4L
Bookmarks