Promjena IMEI broja može biti od skoro trivijalna do praktički nemoguća (bez profi opreme), to ovisi isključivo o konkretnom uređaju.
TELE2-u nije za vjerovat što se tiče zaključavanja, često nisu konzistentni.
Da ne duljim, prije par dana mi je prijatelju ukraden mobitel. Nedugo nakon nestanka, nakon nasih brojnih poziva na taj mobitel, mobitel se iskljucio, vjv ga je taj mulac iskljucio jer je baterija bila gotovo puna kad je nestao.
Uglavnom, što raditi? Policija već kontaktirana, uljudno su to odjebali vise manje, ne trosi im se vrijeme na to ali zakonom moraju posto je uredjaj ovako skuplji, i nedavno kupljen. Operater nas usmjerava na policiju, sto je i normalno, ali danas cemo još vidjeti, frend ima sastanak u postaji veceras tako da ce vidjeti sto ce mu reci, no mislim da se tu nemoze puno napraviti.
IMEI broj? Jel se može on tako lako promjeniti i sto mora kraljivac napraviti kako bi izbrisa trag, tipaskidanje serijskog broja i sl. Taj IMEI br me najvise zanima, jer npr ako nadjem npr u oglasu nekoga da ga prodaje, nadjem se sa likom podlegam u postavkama IMEI i vidim isti ko sta meni pise u papirima, i tako ustanovim da je to taj moj mob.
Svi savjeti su dobrodosli.
EDIT: Uredjaj je na tele2, dali neki uredjaji kupljeni u tele 2 rade na sve mreze? (tako sam čuo ako se ne varam)
Zadnji uredio Aquila : 09-08-2014 u 16:13
Promjena IMEI broja može biti od skoro trivijalna do praktički nemoguća (bez profi opreme), to ovisi isključivo o konkretnom uređaju.
TELE2-u nije za vjerovat što se tiče zaključavanja, često nisu konzistentni.
Imei se mijenja umetanjem druge sim kartice, od drugog operatera ili ne? i ako se ne varam preko IMEIa i operatera, uz nalog policije može se deaktivirati taj mobitel koj ije ukraden...
I jel to znači da su im mobiteli zaključani ili...? Jer informacija nije od njih vec od trece strane.
A što je sa podatcima na uredjaju ako se stavi nova sim kartica, bez reseta? Tipa whatsap se remeti, jer se veže za broj, ali ostalo sve ostaje? Google račun (!) Slike...
IMEI se ne mjenja, mjenjanjem operatera.
Tko rano rani, zajebo je pjetla
Ukradeni telefon se može vratiti na tvorničke postavke i sve će biti isbrisano s memorije uređaja , SD kartica se može formatirati ili zamijeniti . Može se promjeniti sve na telefonu , ali IMEI je teoretski nemoguće maknuti ili ga promjeniti . Navodno da Tele 2 ne zaključava (brandira) uređaje skuplje od 3000 kuna , tako da se u njega može staviti bilo koja druga SIM kartica i operater na kojem je prije bila SIM kartica ne može vidjeti gdje se telefon nalazi (vidi samo svoju mrežu) . Policija neće poduzimati najvjerojatnije ništa , osim što može napraviti zapisnik po protokolu kojeg imaju , to je njima svako-dnevna pojava , a vrijedost je pre mala da bi se angažirali u nekoj potrazi za ukradenim telefonom . Našla bi policija telefon da je isti korišten u neke protuzakonite radnje opasne po život ljudi ... Ovako je "papala maca" telefon ... Pametni telefon se može zaštiti protiv krađe , ali tu opciju većina ne koristi , "pronađi moj telefon" ili kad se umetne druga kartica mogu se izbrisati svi podaci . Opcija zaštite ima puno barem podataka , ako već kradu telefone ili ih nađu negdje ...
Where Does He Get All Those Wonderful Toys ?
IMEI se može promijeniti. Npr. prilikom greški u flashanju.
Kao što rekoh, iako se IME službeno ne može (te prema zakonu ne smije) promijeniti, promjena IMEI-a može biti trivijalna (čak i slučajna) do skoro nemoguća. Sve ovisi o uređaju. Obzirom na značenje i bitnost IMEI broja proizvođači bi trebali osigurati da se isti ne može mijenjati (bar ne lako), ali ne drže se svi proizvođači toga...
Ne znam zakaj niste locirali mob preko Find My Phone ili da ste ga probali zaključati/najterati da zvoni/itd. :\
kolika je vrijednost mobitela ?
2500-3000 kn, LG G2
onda bi policija definitivno trebala preuzeti slučaj. jer koliko znam od nedavno preuzima slučaje gdje je vrijednost min. 2000kn, prije je bila 1000kn.
Danas već svatko ima telefon , dosta ljudi nosi u džepu 2 telefona , jedan "pametni" i jedan "normalni" , prijave policiji su svakodnevne , pogotovo u ljetno vrijeme kad su po plažama dostupni ispod ručnika i torbi poput "samo-posluživanja" , osim toga ljudi prijave krađu , a telefon je izgubio ili ostavio negdje . Rekao sam da policija neće tražiti telefon jer im je to neisplativo , trebali bi zaposliti ekipu stručnjaka za traženje telefona , više bi bilo njih nego prometnih policajaca . Neka vrijedi 5 do 6 tisuća , napravit će zapisnik i nikom ništa , mjere poduzimaju i to uspješno , samo ako su ugroženi ljudi ili imovina veće vrijednosti . Onaj koji ima sada telefon sigurno ga neće vratit vlasniku , već je možda kupio za njega zamjenski punjač i uživa u dobrom telefonu !
to je možda točno. mada sam negdje pročitao da policija u suradnji s operatorm može locirati mobitel po IMEI adresi ako naravno u međuvremenu nije promjenjena. sada koliko će policija biti aktivna to će se vidjeti.
Policija to svakako MOŽE, ali pitanje je HOĆE li, posebno obzirom na vjerojatno nemali broj ovakvih i sličnih prijava. Osim ako si visoki državni službenik ili neka slična faca, ili ti se da naganjati i vršiti pritisak, sumnjam da će se "samo od sebe" nešto desiti samo na osnovu prijave.
Pricas napamet pa prosipavas gluposti. Policija mora i sigurno hoce nesto poduzet. Sigurno ce kontaktirati operatera da vide da li je mobitel upaljen i gdje je(ako je upaljen), odnosno koji brojevi su eventualno zvani. Naravno, pricam o mobitelima vrijednijim od 2000kn.
Sto znaci nesiplativo? Policija zaradjuje na pronalasku mobitela ili..? Po tome, ne isplati im se raditi nista osim ganjati prometne prekrsitelje jer jedino tu mogu zaraditi..
Iz osobnog iskustva mogu potvrditi da ce policija poduzeti sve i ako je moguce, pronaci ce mobitel i "novog" vlasnika. Drugo je pitanje sto ce poduzet drzavno odvjetnistvo kad im se preda slucaj
Cini mi se da je prag za progon spusten na 1000KN nedavnim izmjenama Zakona.
IMEI broj je moguce promijeniti, ali je malo vjerojatno da je "novi vlasnik" toliko strucan i/ili to napravio tako brzo.
U svakom slucaju, sretno u pronalazenju telefona.
Savjetujem svakome tko pronadje bilo ciji telefon da to prijavi, sigurno ce ga vlasnik nagraditi, a izbjeci ce eventualne neugodnosti. Telefon odavno nije samo telefon, u njemu je hrpa privatnih stvari...
Opet su spustili prag? Nedavno je povecan s 1000 na 2000kn
---------- Post added at 14:40 ---------- Previous post was at 14:39 ----------
Samo da zavrsim sa svojom pricom. Policija je pronasla kradljivca, slucaj predan drzavnom odvjetnistvu i tu stoji vec 2 godine.. dao iskaz odvjetnistvu i od onda nista.. eto, policija obavila posao a odvjetnistvo nista. Zasto me to ne cudi..
Ništa nije smanjivano i dalje je 2000,00 kuna, visina vrijednosti (1000 ili 2000 kuna) se ne određuje Zakonom već "sudskom praksom".
Prag za pokretanje istrage je i dalje 1000 kn i to vrijedi za bilo koju stvar (bicikl, mobitel i sve ostalo). Kad policija nađe izgubljeno, DORH preuzima predmet u svoje ruke. Ako se stvar ne nađe, ti svejedno možeš pokrenuti postupak protiv nepoznate osobe pa kad bude, bude.
Za stvari vrijednosti ispod 1000 kn, policija ne mari toliko nego samo negdje uvede da je to izgubljeno pa ako slučajno nađu, stave na neku svoju hrpu pronađenih stvari i kontaktiraju vlasnike. Ako se vlasnik ne javi, ide na rasprodaju.
Ako je android uređaj u pitanju, mislim da svi iznad verzije 4.0 po defaultu imaju uključeno lociranje. Vlasnik se treba logirati na device manager i pogledati kretanje uređaja.
https://www.google.com/android/devicemanager
iskreno, takva situacija ti je u svim državnim ustanovama od suda pa na dalje... ako želiš da ti se nekaj poduzme vezano za to. morat ćeš policiju gnjaviti, zvati ih i dolaziti tamo
dok nekaj ne naprave jer sve preduvjete ispunjavaš.
Bookmarks