Pozdrav ekipa,
mnogi nisu upoznati s ovime, no kako su operateri nedavno uveli ovo i slali obavijesti o tome evo na koji način možete dobiti sva sredstva na svom računu(prepaid).
Na koga se odnosi ovaj post?
Na sve prepaid korisnike.
(postpaid korisnici također mogu tražiti iskup, ali oni samo iznos koji su potrošili)
Tko može zatražiti iskup?
Svi.
Što je iskup elektroničkog novca?
To je iskup novaca koji ste potrošili na plaćanje m-trgovine(parking, ZET karta nekada i slične). Ukoliko zatražiti iskup e-novca na svom prepaid broju, možete dobiti kompletan iznos koji imate na računu.
Iskup elektroničkog novca nije isto što i isplata neiskorištenog novca na računu, no u konačnici se svede na isto samo puno jednostanije i možete ostvariti jer za isplatu neiskorištenog novca su potrebni bonovi dok za iskup nisu.
Pa da počnemo.
Uvjeti za iskup elektroničkog novca:
-na broju se barem jednom morala koristiti m-trgovina(plaćanje parkinga recimo)
Jedan od sljedeća dva uvjeta mora isto biti:
-broj se prenosi u drugu mrežu
-broj se prenosi sa prepaida na postpaid (iskup zatražiti prije prijenosa)
I to je to, ukoliko zadovoljavate ove uvjete, morate otići u centar svog operatera, ispuniti zahtjev za iskup elektroničkog novca i oni će vam isplatiti sav iznos koji je bio na računu.
*Ako ste akumulirali veliki iznos sredstava eto načina kako ga možete dobiti.
O ovome možete više vidjeti u zakonu i u općim uvjetima svog operatera:
http://www.zakon.hr/z/426/Zakon-o-el...C4%8Dkom-novcu
http://www.tele2.hr/upload/pdf/uvjet...luga_tele2.pdf
http://www.vipnet.hr/o-vipnetu/platne-usluge
https://www.hrvatskitelekom.hr/Resou...Id=805&rType=2
To postoji već dosta dugo. I nije točan ovaj drugi uvjet, broj se i dalje može normalno koristiti na prepaidu, samo se se više iznos ne može koristiti za m-plaćanje. Ako se želi ponovno koristiti za plaćanje, mora se sklopiti novi Okvirni ugovor, a to se može najranije 6 mjeseci nakon raskida postojećeg (tj. iskupa).
Sto nije tocno?
Ukoliko prebacujes na postpaid da nemas pravo na iskup?
I prema tvom postu, mozes traziti iskup, broj i dalje ostaviti na prepaidu ali sljedecih sest mjeseci ne mozes koristit m-placanje?
Moze citat gdje to pise?
I da, postoji neko vrijeme vec, ali nisu upoznati svi sa time.
Pa napisao si da "jedan od sljedeća dva uvjeta mora isto biti: broj se prenosi u drugu mrežu, broj se prenosi sa prepaida na postpaid" , a ja tvrdim da nije nužno da ni jedan od ta dva uvjeta bude zadovoljen. Da, normalno možeš zatražiti iskup i dalje nastaviti biti na prepaidu.
15. Okvirni ugovor se sklapa na neodređeno vrijeme, a prestaje:
a) prestankom pretplatničkog odnosa za Korisnike platnih usluga, odnosno istekom roka
uporabe prepaid korisničkog računa za Imatelje e-novca kako je definirano važećim
Općim uvjetima poslovanja Hrvatskog Telekoma d.d. za pružavnje usluga u javnoj pokretnoj komunikacijskoj mreži (dalje: opći uvjeti za mobilne usluge Hrvatskog Telekoma);
b) prestankom pretplatničkog odnosa za Korisnike platnih usluga kako je definirano
važećim općim uvjetima Hrvatskog Telekoma za usluge u javnoj komunikacijskoj mreži
za krajnje korisnike (dalje: opći uvjeti za fiksne usluge Hrvatskog Telekoma);
c) u slučaju prijenosa broja Korisnika sukladno posebnim propisima;
d) otkazom Okvirnog ugovora od strane Korisnika. Otkaz se daje pisanim putem u
T-Centrima. U slučaju da Okvirni ugovor otkazuje poslovni korisnik, zahtjev za otkazom
Okvirnog ugovora mora biti potpisan od strane odgovorne osobe poslovnog korisnika.
16. Otkaz Okvirnog ugovora nema utjecaja na prava i obveze Korisnika i HT-a sukladno općim uvjetima za mobilne usluge Hrvatskog Telekoma, odnosno općim uvjetima za fiksne usluge Hrvat-
skog Telekoma te posebnim propisima u dijelu korištenja elektroničkih komunikacijskih usluga.
Jep, u pravu si. Nisam ni išao detaljno za tom točkom.
Imam na bonbonu 50ak kn na kartici koju ne koristim i istekla mi je valjanost, mogu li traziti iskup novca, ali uz prijenos broja na tmobile? Koja je procedura?
Otiđi u T-Centar i ispuni zahtjev za iskup.
Normalno, koristio usluge m-placanja na tom broju?
kako sam raskinuo jednu obiteljsku tarifu, ostalo mi cca 10.000 bodova, pa sam to "unovčio" u 300kn na jedan nepotrebni simpa račun.
platio sam parking jednom, broj prije toga nije korišten.
ovih dana ću podnijeti zahtjev za prijenos broja u drugu mrežu (sa simpe u bonbon), nadam se da neće biti problema pri isplati.
zadnji put sam to raio prije cca 2 godine i prvo sam podnio zahtjev za prijenos broja i onda tek zahtjev za iskup el.novca. ista prodedura i dalje znači.
da nadoplatim račun jednim "normalnim" bonom za svaki slučaj ili mi moraju isplatiti i ovako kad su novci samo od iskorištenih bodova?
Ovako i onako će ti isplatit, ali ako želiš možeš. Za sigurnost![]()
Ne.
Ali jesi platio parking ikad s tim brojem?
@vwgolf3:
1. Zahtjev za isplatu
2. Kad lova sjedne - onda prijenos
Nekoć sam članu obitelji pomogao prenijeti broj u drugu mrežu, a prije toga podnijeli zahtjev za iskup par preostalih kuna. Broj prenesen, a kada smo pitali gdje su kune rekli da je u t-centru nešto krivo upisano i da zahtjev vise nije moguće podnijeti ni ispraviti kada taj broj vise nije u njihovoj mreži
Koliko im treba da isplate novac na račun? Ja sam iskup zatražio pred tjedan dana i još ništa.
Ja sam trazio iskup, i rekla je da kad se to rijesi da tek onda zatrazim prijenis broja.. Mene samo zanima da mi se ne ce mozda ugasit broj automatski nakon iskupa? Nije mi ova na salteru djelovala previse upućeno...
Zašto bi se ugasio broj?
Nemam pojma, nista ja njima ne vjerujem![]()
Koliko se čeka taj iskup
ako trazis iskup el. novca onda ne mozes 6mj koristiti m-usluge (parking..), ako trazis povrat neiskoristenih sredstava onda mozes, mislim da je bolje ovo drugo zatraziti .. evo sto kaze pravilnik u tom slucaju
Članak 36. stavak 4. Pravilnika: U slučaju prijenosa broja u pokretnoj elektroničkoj komunikacijskoj mreži, kada krajnji
korisnik traži povrat ili naknadu neiskorištenog novčanog iznosa za javne komunikacijske usluge, krajnji korisnik je obvezan dati na uvid SIM karticu i identifikacijski dokument.
Za drugu kombinaciju su ti potrebni bonovi koje si nadoplatio i isplatit će ti iznos koji si predočio bonovima.
Pa pise samo sim i osobnu?
Pazljivije procitaj, za neiskoristena sredatva trebas i racune od bonova.
To je ukinuto u najnovijoj verziji pravilnika. Samo SIM i osobna.
Kad se trazi iskup i radi prijenos broja da li svejedno ne cu moci placati parking 6mj?
Bookmarks