Pošto imam iskustva sa wp7, wp7.5 i sa wp8, pa stoga mogu reći da Nokia u jednu ruku ne srlja sa forsiranjem windowsa ali u drugu ruku su pogriješili. Sam OS se razvio i od one prve varijante wp7 se vidi značajni pomak ka boljem (nećemo sad ulazit u analizu koliko ima aplikacija, bugova itd. već možemo ustanovit da je wp8 punokrvni 3 od 4 OSa dostupnih na tržištu i da sam daljnji razvoj ovisi o Microsoftu i „developer-ima“ odnosno na krajnjem korisniku koji će taj proizvod u konačnici koristit) te zato mogu reći da ne srlja u provaliju jer se radi o odličnoj platformi koja ima optimiziran OS i dosta drugačiji pogled odnosno pristup samom korisniku (live tiles, xbox live, itd.) i mogu se složit sa glavni tj. odgovornim Stephenom Elopom kad je reko: „ako bi nokia prihvatila android bila bi samo još jedan proizvođač u nizu“ . No s druge strane, moraju slušat korisnike te bi složio sa kolegom @vepar sto se tiće Androida i napuhanih specifikacija. Moraju shvatit da nisu u poziciji apple-a da mogu kazati da je njihov os najbolji tj. da njemu nema ravnog ,jer su i sami valjda uvidjeli da nemaju značajne prodajne rezultate a sama tvrtka je bila dugo u krizi. Koliko god je wp8 dobar, toliko je i loš za Nokiju jer danas se sve svodi na prodajne rezultate, Nokija je komotno mogla napravit jedan uređaj na androidu te vidjet kako bi taj uređaj povukao prodajne rezultata i tako se fokusirati na konačni razvoj.

Možemo tu sad raspravljat o tome da bi možda još više potonuli jer bi morali razvijati novi oblik svog jedinstvenog i prepoznatljivog sensa ili touchwiza za Nokiju a znamo svi da su HTC i Samsung dugo na tom području i opet bi se Nokija mučila sa tržišnom utrkom ali korisnici bi dali taj dodatni vjetar u leđa i sam community developera bi im ukazao na pogreški te usmjerio na pravi put (sam primjer je apple koji je dosta trikova preuzeo od jailbreak community-a). Krajnji korisnici koji bi kupili tj. kupili bi radi nostalgije i radi toga jer su do sad bili na androidu pa sama tranzicija je lakša a imali bi onu kvalitetu na koju su se navikli od Nokije jer ruku na srce android koliko god da je loš ima značajnu podršku samih korisnika.

No da se vratim na temu:
Nokia lumia 1020, koliko vidim stavili su 2 GB rama što je dobra indikacija tj. pretpostavka sa moje strane da nama straha za sljedeći veliki update od microsofta (samo se sjetim lumije 900 kako su je zakinuli za wp8), specifikacije procesora i gpu iste kao i kod svih (prošlogodišnje), kamera je za svaku pohvalu i tu nije potreban daljnja analiza. Sve u svemu ako ne pretjeruju sa cijenom biti će ok ali pošto svi znamo da budu, mislim da se ne isplati uzimati jer za 3 do 4 mjeseca izlazi velika nadogradnja wp8 pa shodno s time ostali proizvođači će ponudit bolje specifikacije za istu cijenu pa čak i manju (ako kameru izostavimo iz cijele priče).