budući da se s mirkecom nisam našao, evo detaljnijeg opisa situacije koji će i njemu koristiti ako misli da može riješiti problem.

u memoriji samog uređaja su karte mireo HR i BiH. kad ga spojim na komp, karta se zove "croatia_mr_200904_eeu.cpf", tu je i licenca a i ista stvar za BiH. pokušao sam danas ubaciti novije karte i od okolnih zemalja ali s njima navigacija ne radi. sa ovim starim kartama radi.
možda sam ubacivao krive karte, ne znam. ako je stvar samo ubacivanja drugih i novijih karata u ovaj isti folder, samo mi recite koje karte da tražim jer ove koje sam skinuo sa walterovog linka (mireo 3.1. teleatlas 2011.12) ne rade kod mene.

ako je u uređaju SD kartica, onda se navigacija pokreće sa SD kartice a ne iz memorije samog uređaja.
ovo je glavni izbornik

i kad kliknem na GPS, otvara se novi prozor koji izgleda ovako

tu sad mogu birati između više opcija. ako kliknem na "navigation" otvara se novi izbornik na kojem je moguće izabrati između ugrađenih karata

no, koju god da kliknem, nijedna ne radi.
garmin se nije mogao spojiti pa nije ni bitan (niti ga ne volim).
iGo8R3 ne reagira isto kao ni Amigo (u direkorijima nigdje ne nalazim iGo mape, nijednu verziju, pa pretpostavljam da ih ni nema).

Via GPS BE isto ne reagira nego izbacuje upozorenje da nešto treba linkovi...unicode.....štajaznam (ako treba, budem prepisal što piše).

ALI:
ako na onom prošlom izborniku izaberem "TOOLS" pa "EXPOLRER", ulazim u direktorij koji izgleda kao control panel od starijih windowsa.

tu nađem "SDMMC/cardinale/black edition/black edition.exe" i ta navigacija se najnormalnije pokrene, sa svim kartama europe koje su na kartici.
tak da mislim da je problem samo u tome da se ikona sa glavnog izbornika spoji sa pravim exe programom. kako? ja ne znam. nešto sam slično radio na miomoov-u ali to nije isto pa ne znam.

danas sam kupio i 4 GB SD karticu (originalno je u uređaju 2GB) i probao na nju naslagati iGo i ovu cardinale kartu koja je na originalnoj SD kartici ali to ne fercera. vratio sve na staro da bar nešto imam.
problem je što uređaj uopće ne prepoznaje novu SD karticu, bez obzira bila prazna ili je na njoj sve isto kao na staroj SD kartici.

kartica je u FAT32 formatu. jel to problem ili nešto drugo?