Po uzoru na mobil.hr podjelio sam na neke kategorije, neke nedostaju jer:
a) nisam imao dovoljno vremena za neko detaljnije testiranje,
b) uređaj je bio prototip i nije isti kao što bude na policama,
c) Windows Phone OS je isti manje više na svim WP smartphoneovima pa nema smisla da ponavljam priču.
Ergonomija, dizajn i izrada
Lumia 925 je skroz desno
E ovo je jedan jako ugodan mobitel za koristiti. Puno tanji i puno lakši nego Lumia 920, 925 je namjenjen onima koji ne žele malo kompaktniji model i kojima su ostale Lumia prevelile i preteške. 139 grama i 8,5mm debljine puno bolje izgleda nego 185 grama i 10,7mm debljine kod Lumie 920.
Zanimljivost je to što je okvir Lumie 925 napravljen od aluminija dok je stražnja strana napravljena od plastike. Ne, nažalost to ne znači da se može maknuti, isto kao niti baterija.
Ekran i tipkovnica
Vidi recenziju Lumie 1020, ista stvar
Operativni sustav, sučelje i brzina rada
Pogledaj "Ekran i tipkovnica"
Evo c/p:
Procesor, memorijaNemam riječi u vezi ovoga, Windows Phone je izrazito fluidan (ali ne brz) operativni sustav. Jedina zamjerka po meni je što aplikacije ipak trebaju nešto sitno vremena da se učitaju, pogotovo vezane uz kameru.
Sistemski dolazi instalirana Nokia Pro Cam aplikacija koja omogućuje manualno podešavanje parametara fotoaparata - od balansa bijele, ISO vrijednosti, manualnog fokusa, otvora blende preko ekspozicije pa sve do raznih dodatnih opcija od filtera pa do izrade GIF animacija, motion blura, burst shota, stapanja pokreta u jednu sliku i animiranje određenog djela fotografije.
Opcija ima zbilja jako puno i potrebno je dosta vremena da se pohvata sve.
Meni kao Android useru se animacije čine pomalo sporima. Istina fluidne su i lijepo izgledaju ali mislim da bi bez njih mobitel bio sitno brži (ili bi se ipak malo bolje osjetilo učitavanje aplikacija).
Čisto kao napomena - fluidnost != brzina
Dual core na 1,5GHz kao i 1GB RAMa dovoljni su za gotovo sve aplikacije i za fluidan rad Windows Phone OS-a. Nije bilo znakova trzanja niti smrzavanja mobitela tako da što se tiče samog hardvera - iako nije na razini ovogodišnjih flagshipova - dovoljan je za sve zadaće koje se stave pred njega.
Fotoaparat i video + sampleovi
Nažalost tu nemam nekih sampleova, u pitanju je 8,7 mpx Pureview kamera, dosta slična kao i na Lumiji 920. Pozitivna stvar je u tome što sadrži optičku stabilizaciju slike pa kvaliteta fotografija slikanih rukom je iznadprosječna. Ipak, ne mogu nekako komentirati slike jer sam ih pregledavao nakon 1020 pa nisam baš previše objektivan
Zaključak
Lumia 1020, 925, 625
Dostojan nasljednik Lumie 920, lakši i tanji sa boljim ekranom. Nedostatak je izbacivanje opcije wireless punjenja pa, isto kao i 1020, potrebno je staviti posebnu masku koja onda omogućuje to wireless punjenje. Inače, Lumia 920 je zbog tog ugrađenog induktivnog punjenja imala veću masu i debljinu naspram ostalih modela![]()

Odgovori uz citat
Bookmarks