Htc sensation - svjedočio sam da se desi nekoliko restarta sam od sebe, da se sruši sense i slične gluparije - novi telefon. Xperia Z kupljena nakon par dana - 2 puta se restartirala. Xperia Ray - par puta mi se restartirala. Xperia x10 mini - restartirala mi se. K850i restartirao se. Svaki od tih telefona se s vremenom uspori - jer sam nakrcao aplikacija mali milion pa dok ne javi da nema dosta prostora - a onda šaljem na memorijsku... Naravno da se uspori telefon kada je brdo aplikacija, 1000 poruka unutra, još dva puta toliko slika a i memorijska je noname klasa 2...koristi se stock dialer, stock galerija, fejsbuk (smeće)...

Tako da prvo se sa telefonom napravi root i obriše bloatware. To podrazumjeva brisanje 80-ak i više aplikacija - od kojih dosta radi u pozadini. Što manje aplikacija, to više telefon leti. A aplikacije koje se stave poželjno je da su dobro optimizirane - npr quickpic za gledanje slika vs. stock galerija. Hoću reći da se svaki i najbolji telefon može "ugušiti" sa brdo nepotrebnih aplikacija koje su usput i loše...ne vidim kako tu može biti kriv samsung ili sony? Naravno, dešava se i loš softwer od proizvođača - ali se to onda raspita pa se stavi stabilna verzija...a postoje i romovi i kerneli na xda koje je ekipa popravila i izglačala!
Također, može se tu i tamo napraviti update/repair softwera ili factory reset...ili čak obični reset pomaže...evo, lako se riješi to "zezanje" od strane mobitela...Npr. vrsta i proizvođač memorijske kartice može uzrokovati restarte - čudno ali dešava se...

Ali postoje pojedinci koji mogu i nakovanj pokvariti a gdje da neće android "zazezati"...i još pogotovo kada se žele iz kutije da sve radi savršeno!? Pa upravo prednost androida je da se može prilagoditi potrebama i poboljšati do željene mjere (duža baterija, brži procesor, stabilnost,...štogod).

Eto nisam preporučio mobitel - ali preporučam ne diskriminirati po proizvođačima nego gledati svoje potrebe i uzeti najskuplje sukladno raspoloživoj količini novca! Obično najviše para znači najviše muzike - i obično se polovno nađe jeftinije a bolje (jače).