Kako se već 5 dana mučim s akcelerometrom, došao sam mu kraju konačno. Za postupak ne garantiram kao ni za posljedice istoga.
Moj problem je izgledao tako da mi je najednom rotacija ekrana otkazala poslušnost. Mobitel se je ponašao tako da kad bih ga okrenuo za 90 stupnjeva u bilo koju stranu,on bi okrenuo normalno sliku s time da nije htio vratiti se nazad nakon što ga vratim u prvobitan položaj. Iz 90 stupnjeva na jednoj strani okrenem se 180 stupnjeva u drugu stranu i slika se okrene ali ponavljam,u 0 stupnjeva slika ostaje u prethodno lijevo-desnoj strani,u ovisnosti u koju ste ga stranu prethodno okrenuli. Ako imate iste simptome i unutar postavki vam kalibracija ne pomaže, nastavite čitati post a ako vas je kalibracija iz postavki ekrana spasila,nema smisla da nastavljate slijediti ove upute.
Dakle,kako odavno nisam na stock romu "*#0*#" izbornik je bio nedostupan za test mode svih funkcija mobitela pa sam morao nazad na stock rom da bi mi taj test mode bio dostupan. U njemu imate između ostaloga sensor test u kojem,nakon što postavite mob u "ležeći" položaj na ravnu površinu, jasno vidite kako je senzor poremećen. Moj je mob konkretno u tom test modu senzora čak počeo i nekontrolirano vibrirati isprekidano i bez patternaSve to s orjentacijom i rotacijom najbolje vidite unutar sensor testa kod image testa gdje okrećete mob a na ekranu vidite kako on to doživljava i kako se orjentira. Zaboravite zato horizontalnu kalibraciju iz postavki (ili kako se već zove) ako imate ovakve simptome i znajte da vam neće pomoći jer vi imate hardverski problem koji je uzrokovan defaultnom kalibracijom i samim konfliktom drivera samog senzora i hardwarea i to se, kako sam iskusio na svojoj koži za navedeni mobitel riješava na način da mu se gurnu nazovimo ih driveri ispočetka jer su se postojeći s*ebali i bilo koji rom,hard reset,wipe ovoga ili onoga neće pomoći. Dakle idemo redom ovako:
Ako ste na custom romu,napravite backup koji će vam kasnije poslužiti za vraćanje u prvobitno stanje rom-a i srušite se nazad na stock rom Froyo 2.2.1 te odradite root da biste kasnije mogli dalje koristiti SDK. Prisustvo Samsungovih drivera je jasno,obavezno.
Kad ste dakle nazad na Froyo-u i kad ste rootali mob, također morate imati Android SDK tools i to je uglavnom to.
U izborniku mobitela idite u postavke,zatim u aplikacije te u developmentu uključite USB debugging i spojite mob na računalo ali ga nemojte mountati tj. spojiti na usb pohranu već ga samo spojite i ne dirajte ništa na njemu te ga obavezno stavite na neku ravnu površinu npr. na ravan stol.
Kada ste to napravili,skinuli najnoviji SDK i raspakovali ga na zapamćenu lokaciju na računalu, otvarate CMD tako što u start izborniku u "Run" ukucate CMD i stisnete enter.
Sada morate doći do foldera gdje se nalazi adb shell. Kod mene je bio na desktopu, defaultno unutar nekoliko foldera što znači da ima malo kucanja po DOS-u. Stvar olakšate ako cijeli adt-bundle-windows-x86_64-20130219 ili koji ste već skidali folder s SDK alatom smjestite u root vašeg HDD-a i preimenujete ga samu u "adb" da manje tipkate pa stvar prije bude gotova. Uzmimo primjer da je taj folder na desktopu i vi ste ušli u CMD i kucate:
cd desktop + enter
cd adb + enter (uz pretpostavku da ste ga preimenovali u "adb". Dosad se je moj konkretno zvao "adt-bundle-windows-x86_64-20130219")
Zatim:
cd sdk i stisnite enter
cd platform-tools i stisnite enter (u folderu "platform-tools" se od nedavno nalazi adb shell)
Sada ste ušli u folder s alatima i sad se riješava senzor u korjenu.Također napominjem da kod kucanja ovih komandi postoji mogućnost da Superuser bude tražio potvrdu pa zato dok kucate imajte ekran moba na oku da potvrdite što se bude i ako se bude nudilo jer ako ne potvrdite,postupak neće uspjeti.
Kad to znate,kucate sljedeće:
adb shell i stisnete enter
su i stisnete enter
/system/bin/sensorcalibutil_yamaha i stisnete enter
Kada on odvrmori svoje što traje kratko kucate:
reboot i stisnete enter.
Mob se reboota i vi ste popravili senzor ilitiga accelerometer tj. tvornički ste ga kalibrirali što nema velike veze s kalibriranjem iz samog izbornika mobitela da se ne prevarite.
Ako je sve proteklo bez errora i grešaka u kucanju a senzor ne radi, imate veći problem nego što sam ja imao i vrlo vjerojatno nema popravka ukoliko dobro ne otvorite oči i ponovite postupak koji možda upali.
Linkove neću postavljat jer koliko mi ih je bilo pred očima ovih dana, ni 15-ti dio nisam zapamtio niti ih uopće imam namjeru kao "neslužbene" postavljat ovdje.
Nadam se da vam se ovo neće desiti i nadam se da ako vam se desi da će vam ovaj tutorial pomoći.
![]()
Zadnji uredio Smuchac : 10-04-2013 u 18:46
Bookmarks