Zakon je baš u članku 402 definirao....
Nedostaci za koje prodavatelj ne odgovara
Članak 402.
(1) Prodavatelj ne odgovara za nedostatke ako su u trenutku sklapanja ugovora bili poznati kupcu ili mu nisu mogli ostati nepoznati.
(2) Smatra se da nisu mogli ostati nepoznati kupcu oni nedostaci koje bi brižljiva osoba s prosječnim znanjem i iskustvom osobe istog zanimanja i struke kao kupac mogla lako opaziti pri uobičajenom pregledu stvari.
(3) Odredba stavka 2. ovoga članka ne primjenjuje se na ugovore koje fizička osoba kao kupac sklapa izvan svoje gospodarske ili profesionalne djelatnosti s fizičkom ili pravnom osobom koja kao prodavatelj djeluje u okviru svoje gospodarske ili profesionalne djelatnosti (potrošački ugovor).
(4) Ali prodavatelj odgovara i za nedostatke koje je kupac mogao lako opaziti ako je izjavio da stvar nema nikakve nedostatke ili da stvar ima određena svojstva ili odlike.
....a onda to zaboravio do članka 404 gdje ispada da kupac (vodoinstalater, recimo) treba primijetiti u prodavaonici da uređaj nema NFC/LTE SVE pod standarde WIFI-a, radio modul... iako piše pored uređaja i prodavatelj mu odgovara da ima... ili izgubi to pravo?
Di ti vidiš zlouporabu?
Zakon je tu da ti prodavač i proizvođač daju točne informacije jer i jedne i druge utječu na odluke kupca...
Ako na specifikacijama bilo prodavača ili proizvođača stoji netočna činjenica to je nedostatak jer je isti možda utjecao na odluku kupca. Recimo radio.. nikad u životu nisam koristio radio.... Ako piše u ponudi ili mi je prodavač to rekao da to postoji u tom mobitelu... a ja nisam ni išao za tim... onda kad ja to otkrijem imam 2 mj da ga obavijestim i zatražim po svom izboru zakonski ponuđene opcije i on ih je dužan napraviti. Ako ne napravi, traži se dopisom da se izjasni, na što je dužan odgovoriti u roku od 15 dana i ako stavi na papir da odbija tada je u milosti i nemilosti inspektorata koji će vrlo vjerojatno zatražiti da ispuni svoju obvezu.
Kako ti tumačiš ovo : " koji se nije mogao otkriti uobičajenim pregledom prilikom preuzimanja stvari, "
Ispada da trgovac može napisati i kazati što god želi (npr, divx player, vibracija.. navedi šta želiš) i ako kupac to nije uočio na licu mjesta izgubio je pravo.. gotovo.. uređaj je ispravan pošto to nema.
Taj dio se odnosi na recimo da nema mobitela u kutiji.. samo oprema... Ili nešto tako - to nisi mogao ne uočiti 2 godine. Auto bez motora...
Ako ne misliš tako, koji je rok za primijetiti takvo što? Proizvoljan? Kako se inspektoru digne?
Zakon ga je lijepo definirao... 2 godine rok, 2 mj da javiš.
Mislim da je tu zakon čist.
Ako te čude zloupotrebe, ne brini zakon je pun rupa i sve se da zloupotrebiti ako želiš.... Besplatna nova grafička svake dvije godine? No problem. Rinse/repeat.![]()

dobivaš povrat novaca (ili drugu opciju definiranu zakonu po izboru kupca).
Bookmarks