Ako je uređaj neispravan, onda ne možemo pričati o nedostatku, zar ne ?![]()
Ako je uređaj neispravan, onda ne možemo pričati o nedostatku, zar ne ?![]()
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Sljaka, slažem se s tobom ali pravno to nisu jednaki pojmovi.
Ispravnost je regulirana odredbama o jamstvu, a nedostaci su regulirani odredbama o materjalnim i pravnim nedostacima stvari.
Razlika je u sljedećem:
da bi postojao nedostatak stvar mora biti neispravna u trenutku predaje.
kod neispravnosti se podrazumjeva da je stvar bila predana ispravna a da je "nedostatak" tj. neispravnost nastala kasnije, nakon predaje stvari.
Razlika se očituje u pravima kupca.
Nedostatak lte uopće nije nedostatak - jer je to navedeno na samoj ambalaži uređaja.
Opće pretpostavke odgovornosti za materjalne nedostatke su sljedeće:
1. Da se radi o naplatnom pravnom poslu. - Radi se
2. Da materjalni nedostaci postoje u trenutku prelaska rizika (predaja stvari) - npr nema lte a prodavač tvrdi da ima
3. Da stjecatelj nije znao niti morao znati za nedostatke - ako specifikacije pišu na ambalaži mislim da nemamo o čemu pričati.
Inače, trgovac i serviser odgovaraju SOLIDARNO (kod jamstva). Kupca se ne tiče njihov međusobni odnos. Praksa bi trebala biti takva da ako se kupac odluči obratiti prodavaču, prodavač mora problem riješiti. Ako tako odabere, može tražiti i proizvođača (ovalšteni servis tj. zastupnik) da popravi stvar.
Look down at me and you see a fool; look up at me and you see a god; look straight at me and you see yourself. C.M.
Bookmarks