Evo kako se može riješiti problem što su slike pridružene kontaktima i sinkronizirane s gmailom onako sitne i pikselizirane...čak i ako se stavi slika veće kvalitete, nakon sinkronizacije gmail opet smanji sliku. Dakle, jednostavno rješenje za veliku sliku pozivatelja je odličan program Big! caller ID: https://play.google.com/store/apps/d...WVuY2FsbGVyIl0.

U njemu se podesi slika preko cijelog ekrana - a za vraćanje na osnovni ekran, radi tipkovnice i sl. ima tipka koja onda zatvori tu veliku sliku.

A što se tiče malih pikseliziranih slika čak i na novijim androidima - rješenje je prebaciti kontakte u memoriju telefona. Znači, evo na primjeru jednoga kontakta ću objasniti:
Marko Marković, kontakt koji je u gmailu sa svojih 2 kontakt broja, rođendanom i mailom je sinkroniziran s Gmailom. Ukoliko želim sliku veće kvalitete moram izbrisati taj jedan primarni broj na koji se čujem s tim kontaktom - sinkronizirati gmail. Sada mogu napraviti novi kontakt pod nazivom "MARKO" i unesem samo taj primarni broj koji sam obrisao tamo... Na ovaj način to su dva zasebna kontakta i gmail ih neće povezati. Sada na tom kontaktu u telefonu mogu staviti sliku veće kvalitete koju novi android prikazuje kako je već kod njega standardno - meni npr. na xperia Ray bude gornja polovica ekrana, a dolje onda se zacrni pomalo. U imeniku je također gore preko cijelog kontakta slika - nekoliko puta veća od one gmail pikselizirane!!!

Kontakt sam stavio velikim slovima "MARKO" eto čisto da znam da su mi to kontakti na telefonu - da ih prepoznajem. Obično sam ih nazvao nadimkom kako već osobu zovem, a u gmailu su puno ime prezime i ostali podaci koje taj kontakt sadržava.

Na memoriju telefona sam stavio samo kontakte koje često kontaktiram - obitelj i prijatelji koje stvarno češće čujem...Za te kontakte stvarno mi nije potrebna sinkronizacija. Kontakti koji su pak ostali sinkronizirani pod moj gmail acc su svi ostali, pa i novi koje ću dodavati...oni mi ionako nemaju sliku - tj. ako i imaju to može biti i mala pikselizirana...nije bitno jer ne koristim ih često.

Ukoliko ne želite uopće sinkronizirati kontakte - onda možete sve prebaciti na memoriju telefona i uređivati slike koje budu integrirane u sam kontakt (možete ih obrisati s memorijske kartice). Backup se može raditi npr. s MyBackupPro online ili na memorijsku karticu (radi backup svega pa i slika u kontaktu). Ukoliko ne želite kupiti MyBackup (dobije se 100mb online) možete staviti da jednom tjedno/mjesečno se napravi backup konatakata na microsd karticu. Folder rerware u kojem se nalazi taj backup možete staviti da bude sinkroniziran na dropbox (FolderSync, DropSync).

Ja sam sam izdvojio samo češće kontaktirane na memoriju telefona a ostale zadržao na gmailu - jer je jednostavna sinkronizacija i ne moram misliti. A i zgodno je kalendar imati sinkroniziran u kojem su prikazani i iskaču rođendani (od kontakata). Naravno, kao što sam rekao, nisam posve prebacio kontakte na memoriju telefona nego samo primarni broj telefona - mail, rođendan, ostali brojevi su ostali sinkronizirani na gmailu...

A povrh ovoga svega, kako sam rekao na početku, odlična stvar je Big! Caller ID - jer je slika preko cijeloga ekrana maksimalne kvalitete (pa i za ostale kontakte koji su sinkronizirani s gmailom - podesi se za svaku osobu, ili generalna slika za kontakte, ili generalna slika za unknown brojeve...)

Imati sliku kontakta (makar i pikseliziranu) je dobro radi sms poruka, brzog biranja...Odlazni poziv je bolje kada je veće kvalitete a ne pikselizirana (stavio sam da mi big caller id ne prikazuje svoj ekran pri odlaznim pozivima).

--> još postoji FullScreen Caller ID aplikacija pa i Video Caller - vjerujem da su i one dobre, iako se meni BigCaller id pokazala bolja...a i imam ju kupljenu. Moj dojam je da je bigcaller id bolja (tj. lakša). Fullscreen caller mi je znao raditi delay pa sa zakašnjenjem se pokrene kad me netko zove...