NOD32 je nekad bio jedan od najboljih AV programa, a onda ga je free konkurencija počela sustizati. Da bi se održali počeli su pumpati ga sa hrpom opcija od kojih je većina nepotrebna i stvara smetnje, kao kontrola pristupa web stranici. Tko si je uopće uzeo pravo da mi zabrani pristup cijeloj stranici, jer bi ona mogla sadržavati viruse i druge gamadi!? Ako i sadrži onda je svrha AV programa da detektira taj virus i obavi svoj posao, a ne da mi brani pristup cijeloj stranici. To je bio prvi razlog zašto sam počeo mrziti NOD32.
Drugi, za kojim je išla odluka da ga više nikad ne instaliram na nijedno računalo bila je kad mi je prije neke 3-4 godine virus zarazio cijelu mrežu(cca 50 računala) zajedno sa severom, a NOD32 ga nije uopće detektirao. NOD32 sa uredno plaćenom licencom, svim mogućim nadogradnjama ignorirao je virus koji se širio mrežom dijeljenim mapama. Istovremeno je svaki program za mobitele, potpuno legalne, proglašavao trojancima. Toliko o "najboljem" AV programu. Btw. virusa sam se riješio pomoću BitDefendera.
Što se tiče Avasta ne koristim ga jedino na starijim i slabijim računalima. Pokazalo se da Avira manje usporava takva računala.