Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 9 od 9

Hybrid View

Tek rođen Postignuća:
    SocialVeteran50000 Experience PointsOverdrive
    Nagrade:
    Activity Award

Datum registracije
    Oct 2005
    Mobitel
    iPhone 16 Pro
    Operater
    HT
    Bodovi
    63.496
    Nivo
    61
    Bodovi: 63.496, Nivo: 61
    Ukupna aktivnost: 100,0%
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Debian isto želi mobilni OS?

...i to je postalo aktualno. I Debian želi složiti svoju inačicu OS-a koja bi se vrtijela na mobilnim uređajima? Štoviše, žele da se vrti i na postojećim uređajima (iPhone, Android, win...).

Još jedan dokaz za to je novi Debconf, na kojemu se raspravljalo o Debianovim mogućnostima za lansiranje na mobilne uređaje. Ovaj projekt nije nov, nego postoji već neko vrijeme, a na Debianovim stranicama postoji i poseban wiki posvećen ovoj inicijativi.
    link
    HC4L

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    N900, htc Hero, SE P990i
    Operater
    VIP
    Godina
    49
    Bodovi
    9.227
    Nivo
    22
    Bodovi: 9.227, Nivo: 22
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    bilo bi to jako dabro da se mob moze kupiti "prazan pa stavis gore kaj hoces. No to se nikad nece dogoditi. Vise prakticni ne mozes niti lap kupiti bez nekakvog OSa. A vidimo i kuka je mS krenu sa win8 i (ne)mogucnoscu instaliranja drugog OSa.
    Kod mobitela su i operateri ogroman problem. Najveci zapravo jer se 99% mobitela proda preko njih a oni obozavaju svoj bloatware trpati gore.

Tek rođen Postignuća:
    Nagrade:
    Activity Award

Datum registracije
    Oct 2005
    Mobitel
    iPhone 16 Pro
    Operater
    HT
    Bodovi
    63.496
    Nivo
    61
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao kinggo Pregledaj post
    bilo bi to jako dabro da se mob moze kupiti "prazan pa stavis gore kaj hoces.
    Nekada sam i ja tako gledao, razmišljao. Ali bili se ljudima dalo to raditi, sigurno da ne, nekolicini? Bilo bi bolje da postoji OS (npr Debian ) koji se može "puknuti" na svaki device, ubiti mobitel.

Nešto slično imaš, portanje nenativnog OS-a na neke uređaje. N900 možeš "ojačati", HD2 također. Vjerujem dva najjača i jedina devices-a sa takvim (većim) migućnostima? btw ako se ne varam ekipa je složila/ubacila Debian na N900, još prije.
    HC4L

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    N900, htc Hero, SE P990i
    Operater
    VIP
    Godina
    49
    Bodovi
    9.227
    Nivo
    22
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    pa cuj, velikoj vecini sigurno ne bi. Nek uredaj dodje sa necim gore, meni svejedno ako ja mogu puknuti nesto po svome izboru. Ali da bude potpuno funkcionalno. Sto nije bas slucaj sa nicime na N900 ili HD2.
    Na N900 imas easydebian koji radi, ali tu nemas telefon a i nije neka sreca imati desktop aplikaciju na 3.5". Ubuntu isto. Nitdroid radi solidno, ali opet nemas telefon, kameru i jos ponesto. Meego/nemo je jedini sa kojim radi telefon ali njemu pak fali pola sucelja.

very old s-mod Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second ClassOverdrive50000 Experience Points
    Nagrade:
    Community Award

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    Vidi gore i još neki HTC
    Operater
    samo ne A1
    Godina
    62
    Bodovi
    62.269
    Nivo
    60
    Bodovi: 62.269, Nivo: 60
    Bodovi: 62.269, Nivo: 60
    Ukupna aktivnost: 64,0%
    Ukupna aktivnost: 64,0%
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Debian, zanimljivo. Iako kao piše kinggo svim tim portanim OS-ima sa desktop računala uvijek nešto nedostaje. Hoće li sad ovaj debian biti završen u cijelosti ili će ko i mnogi do sada ostati negdje na pola puta pokazat će vrijeme.
    In vino veritas !
    Omnia mea mecum porto !
    Alea iacta est !

Tek rođen Postignuća:
    Nagrade:
    Activity Award

Datum registracije
    Oct 2005
    Mobitel
    iPhone 16 Pro
    Operater
    HT
    Bodovi
    63.496
    Nivo
    61
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ne koristim Debian na PC-u pa ne znam kako se ponaša, dali kao poluproizvod, ne vjerujem? Ako se ekipa složi i primi posla, mogli bi očekivati dobar komad

...we will see

mada nije isklučeno ni:
    = Citat = Izvorno postao Sljaka Pregledaj post
    ...ili će ko i mnogi do sada ostati negdje na pola puta pokazat će vrijeme.
    HC4L

GPS Navigator Postignuća:
    VeteranOverdriveSocial50000 Experience Points

Datum registracije
    May 2009
    Mobitel
    Hello Moto, Edge 50 Neo
    Operater
    Telemach
    Godina
    70
    Bodovi
    94.087
    Nivo
    74
    Bodovi: 94.087, Nivo: 74
    Ukupna aktivnost: 99,8%
    Mentioned
    69 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Čitam malo ove Vaše postove o novim OS_ovima za mobilne telefone , ali sve mi to malo izgleda na "ne zasoljenu juhu" . U većini slučajeva što kaže @kinggo " ...operatori će svoj bloatware trpati gore ... " , zaključavati telefone na svoj "Brand" ...
    Svaka prerada "rotanje" ili "custom romovi" na oko poprave situaciju i korisnik je zadovoljan , dok ne ustanovi da mu "ne kaj" ne štima , dali nizak nivo glasa , ne radi prednja ili zadnja kamera , ili ne može instalirati GPS Navigaciju .

Sad su svi shvatili da je u mobilnoj telefoniji dobar "biznis" , i moglo bi se pojaviti još nekoliko vrsta OS_a , nekog drugog naziva ili proizvođača . Uglavnom sada se sve preokrenulo i uglavnom se na mobilnim telefonima vrti dva operativna sistema Android i Windows , a kako stvari stoje Android vodi za sada , ispred svih ... Barem kod naših operatera koji niču ko' "gljive poslije kiše" , a u stvari koriste postojeću infrastrukturu u najmu dva ili tri veća operatora . Rade neku prividnu konkurenciju , a u biti pomažu reklamirati T-Mobile ili VIP ... Negdje sam pročitao da i ova dva zadnja navedena "navodno" imaju istog vlasnika - "glavonju" (njemca) ...

Where Does He Get All Those Wonderful Toys ?

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    N900, htc Hero, SE P990i
    Operater
    VIP
    Godina
    49
    Bodovi
    9.227
    Nivo
    22
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    uh, slabo si skuzio. Prvo, android i iOS su daleko najrasireniji. Windowsa svih inacica ima jako malo i bit ce ih jos manje cini mi se. Da MS nema toliko love na bacanje vec bi odavno bili proslost.
    Drugo, treba razlikovati custom ROM od zasebnog OSa. Custom ROMovi su u pravilu skroz OK ako ih rade ljudi koji se u to kuze i znaju kaj rade. Google ti daje source, samsung ti daje source, imas alate za dump ROMova pa se onda sa time igras i tako to. Da bi zasebni OS mogao raditi na nekom mobu on mora imati drivere za svaki device na tom mobu. Debian ti to moze spakirati u kernel i eventualno dobijes neke polufunkcionalne stvari van kao i sa MS driverima kad instaliras windowse. Imas sustav koji radi toliko da mozes dalje u potragu za pravim driverima. E sad, na windowsima to nije problem jer svi proizvodjaci HW pisu i drivere za isti. Kod komponenti za mobitele to bas i nije tako. Sama jezgra OSa ce raditi skoro na svemu jer je sve ARM ali imas nesto kaj se zove hardvare adaptation a to je nesto kaj rade sami proizvodjaci mobitela, to ne moze napraviti google ili debian ili netko treci tko bi zelio napraviti mobilni OS za slobodnu instalaciju. A to je ono zasto kamera ne radi, zasto wifi ne radi, zasto..........Da bi debian to napravio morali bi imati drivere za sve i jednu komponentu koja ce se koristiti na se i jednom mobitelu. I da im proizvodjaci to daju, tko bi to testirao? Pristup tome je trenutno drugaciji. Osim androida koji je potpuno funkcionalan zato jer ga google radi za svoju reference platformu (nexus) nitko drugi (propali meego, mer, tizen, firefox OS) nema uredaj za koji bi mogli napraviti potpuni OS. Mer ti je osnova za jolla mobile. Moze biti i tebi za XYZ ali ti moras napraviti UI i rijesti stvari vezane za HW koji mislis koristiti. Oni to ne mogu iz ocitih razloga. Varijanta u kojoj bi se to izvelo kao u slucaju windowsa na PCu mislim da ne bi prosla jer su ljudi navikli da mob izvade iz kutije i da sve radi. Ja ne bih imao nis' protiv da si sam slazem OS i bacim van sve gluposti kaj mi ne trebaju. No koliko imas takvih korisnika? Sto moze debian napraviti? Bez nekog od prozvodjaca uredjaja bas nista funkcionalnog. Isto kao i Mer. Njima je jolla svjetlo na kraju tunela. Firefox je u kombinaciji sa amazonom koji pak ima partnera za svoj kindle a to znaci da mogu i mob napraviti.
    Google je jedini to izgurao do kraja i dao svima na koristenje potpuno funkcionalni OS besplatno. No ne iz ljubavi prema FOSS zajednici nego zato da ima platformu za koristenje svojih usluga koje ima pak sluze kao poligon za prodaju oglasa.

Uglavnom, ima tu prilicno problema da se to izvede a da bude i komercijalno uspjesno. A di su jos operateri koji ce zapravo najvise problema stvarati ako im nesto nije po volji. A danas tko god ne uspije osigurati distribuciju preko operatera moze odmah i prestati sa proizvodnjom.

9. 'Hvala' kaže:

GPS Navigator Postignuća:
    VeteranOverdriveSocial50000 Experience Points

Datum registracije
    May 2009
    Mobitel
    Hello Moto, Edge 50 Neo
    Operater
    Telemach
    Godina
    70
    Bodovi
    94.087
    Nivo
    74
    Mentioned
    69 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    @ kinggo

Imaš pravo "slabo sam skužio" , a zaboravio sam na iOS (iPhone) koji drži većinu mobilne telefonije s dobrim uređajima , a zahvaljujući našim "povoljnim" Operatorima , dostupan je i širokom broju korisnika ...
    Nebih sad o tome i ne kužim se previše , a to si primjetio , bez obzira što sam malo stariji po godinama od većine Forumaša svejedno volim dobar telefon pa makar i ne koristio sve njegove mogućnosti .
    Ovo što si napisao , stoji i u potpunosti i slažem se s tobom , vidim da si dobro upućen u ovu tematiku , pohvale s moje strane ... (nije dovoljan samo virtualni TNX ... ) . U buduće znam koga mogu pitati i tražiti pomoć u vezi problema s mobilnim telefonom ...

...
    Where Does He Get All Those Wonderful Toys ?

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. android aplikacije / igre na svima rade isto?
    By marko2781991 in forum Android aplikacije
    Odgovora: 3
    Posljednji post: 05-09-2010, 22:20
  2. Pokazuje dvaput isto (9500)
    By krtislav in forum BlackBerry RIM
    Odgovora: 0
    Posljednji post: 21-03-2010, 23:31
  3. Tele2 me ne zeli?!?
    By Lexi in forum Tele 2
    Odgovora: 9
    Posljednji post: 22-03-2008, 14:20
  4. mpx200 - ne zeli se punit
    By Juco in forum Windows Mobile
    Odgovora: 5
    Posljednji post: 04-07-2006, 15:08
  5. jel isto???
    By vjeko in forum Internet Service Provideri (ISP)
    Odgovora: 17
    Posljednji post: 16-09-2003, 19:53

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke
  • Ne možeš mijenjati svoje postove