Ove "tablicne kalkulacije" su toliko individualne i tocne koliko je individualna i tocna pretpostavka zahtijevnosti odredjenoga korisnika, u pogledu kvalitete uzete i zatim razvijene fotografije!

Posto imam dosta iskustva u radu sa mnogim digitalcima raznih proizvodjaca, klasa i karakteristika, te razvijanjem istih na digitalnim masinama, moj zakljucak jest da nije jednostavno povuci paralelu izmedju broja MP koju omogucuje cip i kvalitete ispisa u odredjenom formatu! Jednostavno je previse faktora u igri, a u sponi sa razlicitoscu zahtijevnosti i mozebitnog, perfekcionizma kod nekih od nas, cini vrlo nezahvalnim, pausalno se osvrtati na navedenu tematiku!

Dakle, jedina stavka, s kojom bi se potpuno slozio iz sonyjeva posta, jest ona da postoje mnogo bitniji parametri pri odluci o kupnji odredjenoga modela digitalnoga fotoaparata, kao i pri ocjeni i komenteru kvalitete slike sa istoga, od broja MP koje navedeni aparat nudi! Tu je naravno i sama vrsta i kvaliteta cipa, procesi obrade informacija sa cipa u samome aparatu, format u kojemu fotoaparat snima, kompresija, zatim optika koja mozda i igra najvecu ulogu, kvaliteta objektiva (šum, boja, prijelazi, izoblicenja...)! Nije cak niti zanemariti masinu na kojoj se fotke razvijaju i revnost onoga koji ih razvija (gotovo sve masine imaju defaultne postavke pri razvijanjima koje cesto i ne daju optimalne razultata, ali trose najmanje vremena i iziskuju najmanje truda, pa im se cesto pribjegava).

Sve ostalo, poput, ovih tablica stoji samo u teoriji i statistici. Posto statistiku mozemo definirati kao tocan zbroj krivih parametara, a teorija moze dokazati da u odredjenim uvjetima slon moze visiti sa litice pritom se drzeci repom samo za tratincicu, i podaci dobiveni slicnim razmatranjima, priblizno su jednako tocni opisima navedenih disciplina.

primjer: dakle iz vlastitoga iskustva:

Fotografija slikana u istim uvjetima, sa aparatom na stativu, istim objektivom, radi se o aparatu Canon10D, u rezoluciji 2048x1360 (dakle cca 3 MP) u formatu 13x18 ne daje niti pribliznu kvalitetu kao u full rezoluciji 3072x2048 (cca 6 MP). Naime rezultati nakon razvijanja u navedenom formatu na istoj digitalnoj masini podosta se razlikuju u kvaliteti (mene osobno ova u manjoj rezoluciji ne zadovoljava), iako bi prema podacima koje su u navedenim tablicama navedeni 3 MP trebala biti sasvim dovoljna za print bez gubitka kvalitete!