Ako nekom nije problem objasnit kako napisat symbian aplikaciju,sve to kompajlirati...barem ukratko...
Pa za pocetak http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=7408
A za kraj... Nauci c++, pa onda idi se igrat sa SymbOS programiranjem
Nije teško, nego, gdje se programira, mislim kamo se stavlja source kod. Nigdje nisam našao. Može upute?
Ma daj, morate prvo znat osnove jezika, a ne odmah po symbianu! Iggxy, nauči prvo C, bar neke osnove programiranja, pa se onda baci na programiranje symbiana. Mislim, ima mnogo tutoriala za symbian, ali trebaš prvo znat neke osnove da ti bar nešto bude jasno, inače se uopće nečeš snać i biti će ti jako teško!
Točno tako, prvo savladaj osnove programiranja, c je dobra osnova, onda se baci na objektno programiranje, onda prouči specifikacije, pogledaj tutoriale i sl.
Ja sam se namjeravao ovo ljeto zabavljat s time, ali nije išlo, baš zato što neznam dobro C, a nije mi se dalo sve iz početka učit C i C++. Hebiga, u školi se uči pascal, šteta što se aplikacije za symbian nemogu raditi u Delphi-u...
Ali, kako cyberphere kaže, već se skoro sve što bi ikada moglo zatrebati može pronaći napravljeno...
ako znaš pascal, prelazak na c nije skoro pa nikakav problem...
Da, znam, samo trebam prvo jako dobro savladat pascal, a to još nisam, ali ima vremena. Kad se shvati bit programiranja onda se lako može naučiti bilo koji jezik. Pokušao sam na C-u malo radit, i počnem pisat i onda se nakon 5 minuta uhvatim kako sam napisao "for i:= 1 to n do"Izvorno postao gog
(to je naredba za pascal...). Ali kad se ima volje, nije problem naučiti...
a ja sam učio pascal u srednjoj, a c na faksu
nije važno kako se koja naredba zove, naučiš par najvažnijih, logika i način razmišljanja je najvažniji, poslije lijepo uzmeš manual i nađeš funkciju koja ti treba...
ukoliko mi se nije pomješalo s php-om (nisam dugo radio u c-u) onda ti je to otprilike ovako:
for ($i=0; $i<n; $i++) {
}
![]()
http://www.programmingtutorials.com/default.aspx
Evo puno tutoriala za većinu jezika.
Tako je, logika je najvažnija, nemože se ništa bez toga. Mora se znat što se ustvari treba napravit, a naredba se lako pogleda u helpu.
XEXEXE. Moram se pohvaliti da jedini u razredu imam 5 iz PASCAL-a. Nece mi biti problem nauciti C, nadam se.
SKR. je SKR. za SKR.
Par ljudi mi je poslalo privatne poruke sa slicnim pitanjima. Evo copy/paste mojeg odgovora, cisto da i drugi ljudi saznaju neke stvari. Inace jako me zanimaju iskustva i drugih developera kojih sigurno ima na ovom forumu...
Cuj ukratko receno Symbian C++ programiranje je najgora stvar koju sam sreo do sada. Programirao sam u C-u, Javi, C++, C# na raznim platformama. Imam iskustva sa SQL-om, MFC-om, .NET-om ali Symbian C++ je nesto sto se ne da opisati kako je zeznuto. Za Javu ne znam, ali ako hoces koristiti C++ za Symbian, moras barem imati debelo iskustvo sa C++ inace ces imati sto muka i trebat ce ti mjesec dana da "Hello World" napises.
Postoje velike razlike i nove stvari, arhitektura aplikacije, aktivni objekti, cleanup stack, deskriptori, exception handling, da nabrojim samo neke.
Sve je to jos zacinjeno sa skoro nikakvom mogucnosti normalnog debugiranja na uredjaju i polovicnom dokumentacijom API-ja (tako da se ljudi vecinom snalaze po forumima i newsgrupama sto je dosta nezgodno).
Evo otprilike je takvo moje misljenje. Nadam se da te nisam demoralizirao, ali sve sto sam napisao je istina i samo ako imas iskustvo ili jaku volju kreni u to, inace ces se nazivcirati i napatiti i potrositi hrpu vremena da bilo sto napravis. Ako si za C++. Kazem, Javu nisam koristio za Symbian i mozda je to humanije, ali onda si ogranicen sa dosta stvari i nemas potpunu kontrolu.
Inace ja koristim Metrowerks CodeWarrrior IDE za Symbian OS, OEM verzija (www.metrowerks.com), sa Nokia Series 60 SDK 1.2, (www.forum.nokia.com). Sve to mozes downloadati besplatno, s time da je Codewarrior trial verzija od 15 dana.
Prvo sam koristio command-line toolove, zatim Visual Studio .NET, ali nikad ga nisam uspio natjerati da potpuno samostalno radi sa 1.2 SDK (radi sa 2.x navodno). Na kraju sam probao Codewarrior i mislim da se od njega necu micati.
Cheers
Izbijte si iz glave da cete sutra pisati Symbian aplikacije. Ako si ful nadaren za programiranje, onda za jedno cca 3-4 godine ces razmisljati o programiranju za Symbian.
Da bis uopce poceo sa c++ trebas znati osnove programiranja, te onda ici uciti objekto-orijentirano programiranje...
Takodjer, ocekujte pisanje krvi, neprospavane noci, itd. Naravno ako vas to zaista zanima, te se ozbiljno uhvatite programiranja. A to znaci, da tome posvetite skoro svo slobodno vrijeme.
Ovo sta se uci u skoli nije ni pocetak programiranja.
Dobro, ja znam osnove C++, ze početak mi ne treba objektno orjentirano, ali gdje se piše source kod u ovom programu.
U VS.Netu + Symbian SDK
Hoćeš reći da mi MakeSIS uopće ne treba ili što. Znači program napravim u Visual Studiu i šta onda?Izvorno postao Cykke
Bookmarks