Ne znam je li aparat vec kupljen ili nije...ali osobno ne bi preporucio ovaj model.

Imao sam se prilike igrati njime i ono sto mogu podvuci kao svoj zakljucak jest sljedece:

- pomalo me smeta da je jedina stvar kojoj Olympus posvecuje duznu paznju kod evolucije SP modela...objektiv

Kad se progresija SP serije pokusa usporediti sa evolucijom slicnih serija drugih proizvodjaca, jasno se da zakljuciti da su recentni Olympusovi modeli SP serije performansama (osim optike) na razini modela koje su drugi na trziste plasirali minimalno godinu i pola do dvije unatrag. Optika zasluzuje pohvale, ali ovako velika opticka uvecanja u ovakvome tipu aparata svakako su "gladna" i za sto mocnijom elektronikom u pozadini koja ce obraditi ono sto prodje korz optiku i koja ce u velikom broju slucajeva reagirati i korigirati kako greske korisnika (ovakvi se aparati ipak najcesce nadju u rukama pocetnika) tako i greske koje generira optika radi ponekada nerazumno velikih vrijednosti optickoga zooma koje se apliciraju u uvjetima koji takvu uporabu definitivno ne podrzavaju.

Tu su i performanse u uvjetima smanjenoga svjetla koje su (osim prvih modela SP serije koji nisu zasluzili seciranje s obzirom na datum plasiranja na trziste) uvijek predstavljale problem SP seriji. Mnoge fotografije koje sam okinuo ovim modelom bile su zamucene ili krivo izmjerenih parametara čak i pri najnižim ISO vrijednostima. Povecanjem ISO vrijednosti ove se greske samo multipliciraju. Long ISO korekcije takodjer su ispod razine ocekivane kvalitete za ovakav model.

WB je prakticki nemoguce ugoditi pod umjetnim svjetlom a da slike ne poprime tonove koji ne samo da nisu realni nego ih je tesko objasniti i sa stajalista kromatsih aberacija.

Sve u svemu...Olympus je najavio da ce uslijediti modeli u SP seriji koji ce biti opremljeni sa CMOS senzorom...ako se u njihov razvoj ulozi dovoljno truda i novaca, mislim da ce to biti jako zanimljivi aparati na trzistu...ali SP810 bi preskocio.