Mogu ti ja kupit jednog. Inače to je preteča današnjih automatskih osigurača. Stavlja se u kućište klasičnih osigurača i dolazi u vrijednostima istim kao i klasični osigurači (4, 6, 10, 16, 20, 25 A) Koristili su se (posljednji puta sam ih vidio prije nekih 30-tak godina) umjesto običnih rastalnih osigurača. Rade, bar su nekad radili, na principu bimetala odnosno zagrijavanja istog protjecanjem struje kroz njega. Ako je zagrijavanje preveliko bimetal se savine i prekine kontakt. Ti stari s kojima sam se nekad susretao nisu se baš pokazali kao kvalitetni. Rok trajanja, odnosno broj iskapčanja prije nego potpuno izgore nije baš bio prevelik, a kako su bili skupi nisu baš bili ni previše isplativi. Vjerujem da su novije verzije bar donekle trajnije.

Odgovori uz citat
. Inače to je preteča današnjih automatskih osigurača. Stavlja se u kućište klasičnih osigurača i dolazi u vrijednostima istim kao i klasični osigurači (4, 6, 10, 16, 20, 25 A) Koristili su se (posljednji puta sam ih vidio prije nekih 30-tak godina) umjesto običnih rastalnih osigurača. Rade, bar su nekad radili, na principu bimetala odnosno zagrijavanja istog protjecanjem struje kroz njega. Ako je zagrijavanje preveliko bimetal se savine i prekine kontakt. Ti stari s kojima sam se nekad susretao nisu se baš pokazali kao kvalitetni. Rok trajanja, odnosno broj iskapčanja prije nego potpuno izgore nije baš bio prevelik, a kako su bili skupi nisu baš bili ni previše isplativi. Vjerujem da su novije verzije bar donekle trajnije.
A to u biti i je automatski osigurač, samo malo drukčije zapakiran.

Bookmarks