Prikazujem rezultate 1 do 16 od 16

Hybrid View

Faca Cafe Mobil foruma
    Datum registracije
    Apr 2005
    Mobitel
    Motorola Atrix 4G
    Operater
    bonbon
    Godina
    40
    Bodovi
    38.840
    Nivo
    48
    Bodovi: 38.840, Nivo: 48
    Bodovi: 38.840, Nivo: 48
    Ukupna aktivnost: 0%
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Biometric Fingerprint reader:

Definitivno jedan od noviteta je također i fingerprint reader. Prvo, za sve one koji ne znaju (ako takvih ima uopće) radi se o biometričkom senzoru koji skenira otisak ljudskog kožnog tkiva, konkretno otisak prsta, jer je on jedinstven, te samim time, služi za sigurnost i identifikaciju na telefonu. Vrlo je korisna stvarčica kod zaključavanja lockscreena, no naišao sam na jednu zamjerku. AT&T branded flash ne podržava zaključavanje aplikacija sa tim readerom, što mi je malo glupo. Služi jedino za otključavanje lockscreena.

Limitirane mogućnosti, nadam se da će to sa budućim updateima dodati. Što se tiče zaštite, radi se o softverskoj zaštiti, te u slučaju krađe, neće vas zaštititi na toj razini da će uređaj bez vašeg prsta biti neupotrebljiv. Vrlo jednostavno se može uključiti u booloader modeu i flashati, te poništiti sve lozinke koje ste imali. Kad sam izvadio atrix iz kutije, fingerprint reader mi je blokirao doslovno kompletan telefon. Smrzavao se, pomagao je jedino restart. Tada sam provjerio OTA update, i ubrzo mi je našao critical fix. Nakon njega, ponovio sam postupak, te je nakon tog našao još jedan. Tada sam ponovno pokušao fingerprint konfigurirati i proradio je od prve. Vjerojatno se krio neki bug koji je naknadno ispravljen.

Baterija i autonomija:

Motorola Atrix koristi bateriju valjda najvećeg viđenog kapaciteta do sada na smartphone telefonima. Radi se o Li-Polymer bateriji kapaciteta 1930 mAh. Što se tiče autonomije, ovo kažu tehničke specifikacije:

Stand-by Up to 400 h (2G) / Up to 350 h (3G)
    Talk time Up to 8 h 50 min (2G) / Up to 9 h (3G)

Ono što ja kažem... Možda se malo razlikuje Dakle, nisam imao vremena baš puno testirati bateriju, no ono što sam vidio, mogu reći da sam zadovoljan. Autonomija je veća od desirea i milestonea koje sam koristio, no s obzirom da je 1930 mAh baterija, reći ćete, nije ni čudo. No, kad uzmete u obzir da se ovdje radi o dual core procesoru sa 4“ ekranom, te GPU procesoru i 1GB DDR2 radne memorije, složiti ćete se da je autonomija na visokoj razini. Napominjem da mi izdrži cijeli dan sa 5 poziva, uključenom 3G mrežom i wifijem stalno, cca 20 sms poruka i cca 15 minuta igranja hardcore 3D igrica, te cca 10 fotografija i jedan videoisječak. Siguran sam, da u stand by-u može izdržati i nekoliko dana uz poneki razgovor i pokoji sms, ako se koristi battery manager i maximum battery saver preset.

Objektivno, telefon sadrži vrhunsku bateriju visoke kvalitete i izdržljivosti, te to govorim iz vlastitog iskustva i relativno velikog broja smartphonea koje sam imao do sada.

Dockovi i dodatna oprema:

Ono što opravdava Motorolu Atrix kao trenutno najjačeg smartphone telefona na tržištu, ponajviše jesu njegovi dockovi i dodatne stvarčice.

Da počnem prvo sa onim što sam dobio u kutiji od standardne opreme. Naime, uz sami telefon, dobio sam standardni punjač, koji je na prvi pogled katastrofa. Rastavlja se na 3 dijela. Jedan je microUSB kabal koji se kopča u njega, zatim tu je sami punjač i utikač sa dva „prsta“ koji ide u zid. On je problem, jer se punjač doslovno ne može izvući sa tim prstima, nego ti prsti uvijek moraju ostati u zidu, pa se čovjek mora mučiti i čupati to van kako god zna. Možda sam dobio falš, ali mislim da se nisu ni drugi previše usrećili sa time. Dakle, ovu stvar definitivno navodim kao nedostatak na kraju recenzije. Također, ovdje se pojavljuje još i HDMI kabal. I to je to. Kakva pakovanja ima europska verzija, to ne znam, nisam gledao po netu.

HD multimedia docking station. Multifunkcionalan dock koji Atrix pretvara u Entertainment Center. Radi se o docku koji dolazi sa daljinskim upravljačem preko IR-a, a iza ima podršku za 3 USB porta i HDMI portom, 3.5mm audio jack. Nakon što se atrix stavi na taj dock, iz androida se vuče entertainment centar preko kojeg se može pregledavati videozapis u HD rezoluciji, pregledavati slike iz albuma, te daljinski služi za tu navigaciju. Vrlo korisna stvarčica, pogotovo ako imate klasirane albume ili ako želite pogledati neku snimku sa ekipom na big screen-u.

Laptop dock iliti Lapdock kako ga popularno zovu. Dock koji atrix uistinu pretvaraju u najjači smartphone na tržištu i dižu riječ smartphone na višu razinu. Motorola je sa svojim genijalnim inženjerima razvila stvar koji će sigurno promjeniti viđenje smartphone telefonije u kombinaciji sa netbook-ima. Naime, lapdock pretvara atrixa u multifunkcionalnog netbook uređaja. Mobitel se postavi u dock te se samo webtop okruženje boota doslovno za 3 sekunde. Lapdock sadrži bateriju, tipkovnicu sa osvjetljenjem, koja je definitivno odlična, samo zbog tog osvjetljenja. Na njemu se također nalazi povećan touchpad koji olakšava navigaciju miša na webtop-u. Ekran je veličine 11.6“, a ekran je LCD.

Autonomija baterije jest 8 sati, te kada dock nije na punjaču, atrix se puni, dok vi radite na webtop sučelju. Detaljnije o samom webtopu ćemo obraditi na software-u u daljnjem tekstu.

Od dodatne opreme, može se također kupiti bluetooth tipkovnica i miš, koji se mogu upariti sa mobitelom, te se tada atrix sa multimedia dockom također može prebaciti u webtop okruženje te tada možete raditi na velikom screenu.

Car mount dock je također jedna od vrlo korisnih stvari, za one koji puno putuju i koriste navigaciju. Po meni, must have dock za sve koji su u autu. Vrlo koristan, a povlači paralelu sa motorolom milestone, koji je započeo eru sa dockovima.

Software

Android 2.2.1 i sučelje:

Motorola atrix dolazi sa predinstaliranim 2.2.1 froyom koji je AT&T branded. Od softa ništa novo, osim što ima podršku za te neke atrixove specijalne stvarčice tipa podrška za fingerprint senzor, frontalna kamera i neke stvari, sve je više manje isto kao na svim androidima te verzije.

MotoBlur:

Kao što je svjetski poznato custom sučelje od HTC-a nazvano popularno Sense, tako je i motorola razvila svoje custom sučelje, nazvano MotoBlur. Temeljna zamisao motoblura je bilo integriranje sa socialnim mrežama tipa facebook, twitter i ostalim. Sučelje je vrlo jednostavno, pomalo ograničenih opcija, ali radi vrlo stabilno i vrlo je smooth, čak bi rekao, manje brejka od Sensea. Štoviše, na atrixu uopće ne zastajkuje. Ono što me smeta je to da ne mogu podešavati količinu screenova (ima ih 7 ), te kada hoću neku aplikaciju deinstalirati, ne šljaka feature dugog držanja na kantu za smeće, pa puštanje i direktna deinstalacija. To me malo nervira. Sve ostalo, vrlo je dobro napravljeno, resizable widgeti su genijalna stvar i vrlo su lijepo napravljeni. Motoblur sučelje je izmjenilo i defaultne android ikonice, pa evo ovdje i malo osvježenja po tom pitanju.

Također, dialer i contact tipke se ne mogu promjeniti, pa i to malo živcira. Unatoč tome, ukoliko si motorola da truda, mislim da bi se motoblur mogao proslaviti. Ali još puno rada i nepravilnosti moraju ispraviti da bi došli do razine gdje je Sense danas.

Entertainment Center via HDMI:

O ovome sam već pričao kod hardwarea, no još ću malo neke stvari dodati. Dakle, spaja se na lcd ili lcd tv, svejedno je, bitno da lcd podržava input. Kad se ukopča, telefon sam ponudi opciju da se prebaci u Entertainment Center. Tada se mobitel prebacuje u poseban mode koji izgleda doslovno kao onaj remote control koji sam spomenuo kod multimedia dock-a. Dakle, zaključujemo da se i bez docka može koristiti Entertainment Center. Kao što sam već spomenuo, preko tog centera se mogu pregledavati video isječki koje ste snimili, pogledati neki film ili nešto, također je zgodno za pregledavanje slika sa albuma. To je više manje to.

Webtop okruženje:

Webtop je poseban software napravljen od strane motorole koje služi za rad na lapdocku ili na hd docku sa dodatnom tipkovnicom i mišem. To sučelje pretvara vaš telefon u pravu zvjerku. Naime, webtop podržava full firefox browser sa full flash podrškom, podržava file manager, te sve što otvorite na vašem telefonu, možete raditi fullscreen. Igranje igrica, gledanje filmova sa titlovima, pa čak i telefoniranje i slanje sms poruka. Tamo imate 2 screena. Jedan je sami webtop, a drugi je screen moba koji obično imate i kojeg obično gledate. Oba screena su aktivna i možete ih koristiti u isto vrijeme. Definitivno odlična stvar za rad na laptop docku, stvarno mjenja netbook u visokoj mjeri.

Zadnji uredio GoGs : 30-05-2011 u 22:04

Slične teme

1. Motorola Atrix (4G)
    By GoGs in forum Lenovo / Motorola
    Odgovora: 658
    Posljednji post: 11-02-2015, 10:15
  2. [Motorola Milestone] moja recenzija
    By SeriousG in forum Lenovo / Motorola
    Odgovora: 71
    Posljednji post: 18-05-2010, 17:21
  3. Sigma 10-20 F 4-5.6 DC EX recenzija
    By Bimbi in forum Recenzije digitalnih fotoaparata