Hardware
- Tehničke specifikacije
- Kvaliteta izrade i vanjski izgled
- Ekran, vidljivost i osjetljivost digitizera
- Kamera i HD videosnimanje
- Kvaliteta zvuka i razgovora
- Memorija (ROM, RAM, internal SD, external SD)
- Fingerprint reader
- Wireless i connectivity
- Baterija i autonomija
- Dockovi i dodatna oprema
Software
- Android 2.2.1 i sučelje
- Motoblur
- Entertainment Center via HDMI
- Webtop okruženje
Prednosti / Nedostaci
Završna riječ i mišljenje
Hardware
Tehničke specifikacije:
Motorola Atrix 4G je jedan od prvih smartphone telefona koji je izašao na Tegra 2 chipsetu od nVidie, pogonjen na 1GHz dual core cortex A9 procesoru. Također sadržava Gforce GPU što uistinu pomaže kod rendera, izvršavanje 3D aplikacija i ponajviše snimanja videozapisa u 1080p fullHD rezoluciji. Sadrži 1GB DDR2 RAM memorije, što je zaista impresivno. Doduše, sam android sa svojim webtop sučeljem zauzme gotovo polovicu tog RAM-a, no kad uzmemo u obzir da nudi webtop sučelje, cca 500mb-a RAM memorije za visoki multitasking je i više nego dovoljno. Telefon podržava sve wifi modove (a, b, g, n) te podržava HSDPA do14.4 Mbps. Kao jednu od važnijih stvari bih izdvojio biometrički fingerprint reader, koji je definitivno osvježavajući komad hardware-a kojeg još nismo vidjeli u punom sjaju na smartphone uređajima.
Sve ostalo vezano za tehničke specifikacije možete pogledati ovdje:
http://www.gsmarena.com/motorola_atrix_4g-3708.php
Kvaliteta izrade i vanjski izgled:
Kao još jedan od tipičnih proizvoda Motorole, ponovno su napravili odličan posao oko kvalitete izrade i samog dizajna. Prednju stranu telefona krasi 4“ veliki display, prekriven gorilla scratch ressistant digitizer staklom. Ima 4 interaktivne android tipke (menu, home, back i search) koje odlično reagiraju na dodir. Sa lijevog boka telefona nalazi se microUSB port i do njega odmah miniHDMI. Na desnom boku se nalaze volume tipke, a sa gornje strane se nalazi fingerprint reader koji je ujedno i prekidač za paljenje i gašenje uređaja, te prekidač za gašenje i paljenje ekrana.
Zadnja strana je izrađena od čvrste plastike, no iako dobro sjeda u ruku i nije ni malo škripava, malo me je razočarala. Naime, zadnja strana se otvara kao na HTC Desireu, što zna biti nekad problematično i uvijek kad ga otvaram, stičem dojam da ću neku kopčicu potrgati i da više nikad neće sjesti kako se spada. Što se tiče vanjskog izgleda i dizajna, ne bih puno o tome pričao, svi znamo da se ukusi razlikuju, no koliko sam imao vremena pohvaliti se sa njime prijateljima, viđao sam samo pozitivne reakcije. Ljepši spol je naime, reagirao na telefon čak bolje nego kad sam im spomenuo iphone i njegov dizajn. Ljudima se, naime, najviše sviđa što je telefon lagan i što ima lijepe i zaobljene konture te veliki ekran. Također sam čuo nekoliko izjava na temelju oštrine ekrana i rezolucije. Zaključak: Telefon ima ono nešto, nije tipični robusni smartphone.
Ekran, vidljivost i osjetljivost digitizera
Atrixa krasi 4.0“ TFT kapacitivni ekran sa 16 milijuna boja, razlučivosti impresivnih 540 x 960 pixela. U normalnim uvjetima osvjetljenja (prostorija bez puno svjetla) ekran izgleda vrlo bistro, oštrina je vrlo visoka i pixeli se naravno, ne mogu primjetiti. Što se tiče vidljivosti na suncu, mogu reći da je na zadovoljavajućoj razini, no zaista ne mogu taj ekran strpati u kategoriju sa iphone4, teške duše moram priznati da je na suncu ipak iphone pobjednik, iako su razlike u nijansama. Što se tiče digitizera, vrlo je osjetljiv na dodir, odlično reagira, bio sam skeptičan (kao i uvijek) oko interaktivnih tipaka, ali sam se po tom pitanju ugodno iznenadio. Vrlo responsive ekran. Također moram napomenuti da se koristi gorilla staklo, koje je nadasve vrhunsko.
Kamera i HD videosnimanje:
Motorola atrix 4G sadrži 5mpx kameru, razlučivosti 2592х1944 pixela, sa autofocusom i Dual LED Flash te image stabilizacijom. Tipično za motorolu, baš kao na milestoneu, kamera po danu radi odličan posao i stvarno na visokoj razini, dok je po noći, pogađate, katastrofa. Kod fotografiranja se javlja šum i općenito su slike relativno mutne i bezbojne. Nakon što sam se pošteno razočarao zbog kamere, uslijedilo je iznenađenje. Naime, instalirao sam valjda jednu od najvećih aplikacija koje su ikad izdane na marketu i preporodio se. Radi se o Vignette aplikaciji za fotkanje. Kamera u mraku nakon okidanja slike sliku stabilizira cca pola sekunde i izoštri. U tom procesu se izgubi, odokativno, 30% šuma i kvaliteta same fotografije se poboljša sigurno 50% u odnosu na defaultnu kameru. Ono što bih Vam svima preporučio, stock aplikaciju koristite po danu jer je vrlo praktična i opcije su vrlo jednostavne, te je sučelje fantastično napravljeno. Dok OBAVEZNO koristite Vignette za slikanje po mraku.
Što se tiče HD videosnimanja, zasada sam se igrao samo sa 720p rezolucijom jer atrixa software koči za 1080p podršku, no izašao je modd na xda developers gdje se i to može dodati. Dakle opet: po danu su snimke fantastične, dok po mraku... šum očit. No iako ima šuma, vrlo je sve smooth i nema ama baš nikakvog trzanja. Koristi se onaj gore spomenuti Gforce GPU, što zasigurno daje na brzini. Da se sada previše ne opterećujem sa tim snimkama, na youtubeu ima pregršt primjera 720p i 1080p rezolucije, pa budite pozvani otići i pogledati ukoliko vas zanima.
Novitet koji ne smijem zaobići kod motorole jest i prednja kamera za videopozive. Mogu reći da je vrlo bistra i čista, također vrlo brza i po danu, stvarno dobro radi. Rezolucija prednje kamere je VGA.
Kvaliteta zvuka i razgovora:
Opet ću početi sa frazom – tipično motorola. Dakle, kvaliteta zvuka je vrhunska. Mala zamjerka glasnoći, koja bi mogla biti malo veća na vanjskom zvučniku, no to definitivno ne mogu uračunati. Ima jedan zgodan dijagram sa gsmarene, pa ću ga samo prekopirati:
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us
Memorija (ROM, RAM, internal SD, external SD):
Motorola atrix dolazi sa 1GB DDR2 RAM memorijom koja naravno služi za load aplikacija. Očito je da je ovo trenutno najjači smartphone na tržištu sa najvećim stupnjem multitaskinga, što se tiče radne memorije. Kao što sam gore naveo, webtop sučelje sa android sustavom zauzme gotovo polovicu tog prostora, i malo mi je žao što su to izveli na način da je webtop automatski učitan u RAM nakon što se upali telefon, no to dolazi do izražaja kada se telefon prebacuje u webtop okruženje, za koje je potrebno doslovno 3 sekunde da se boota iz RAM-a. Dakle, brzina je ovdje kod motorole bila ključni faktor. Da li je to dobro ili ne? Po mom subjektivnom mišljenju, jako je dobro. Za aplikacije ima dovoljno i pola gige prostora, a brzina je nešto što danas svi želimo i očekujemo, tako da mislim da je to ipak pozitivna stvar. Naravno, ponavljam da je ovo moje subjektivno mišljenje. Što se ostale memorije tiče, možete vidjeti na gsmareni . 16GB interne. Za aplikacije je rezervirano cca 1.5GB, ne piše mi u statusu koliko ima total space, no imam 1.45GB slobodne, tako da pretpostavljam da je 1.5GB ukupno za aplikacije. Po meni, i više nego dovoljno. Ostatak otpada na flashROM i internal SD za data. Moram napomenuti da flash (android sustav sa webtop okruženjem) sadrži gotovo 1GB kada se raspakira, što znači da je flashROM memorija zasigurno ogromna.
Također podržava i externi slot za microSD kartice, kako kaže gsmarena, do 32GB, no sa svakim izlaskom nove kartice većeg kapaciteta, vrši se update, tako da je to neograničeno. Kao veliki plus, mogu dodati to da se baterija ne mora vaditi prilikom vađenja microSD kartice, jedino je smješteno ispod poklopca, pa se samo poklopac mora skinuti.

Odgovori uz citat
Dakle, nisam imao vremena baš puno testirati bateriju, no ono što sam vidio, mogu reći da sam zadovoljan. Autonomija je veća od desirea i milestonea koje sam koristio, no s obzirom da je 1930 mAh baterija, reći ćete, nije ni čudo. No, kad uzmete u obzir da se ovdje radi o dual core procesoru sa 4“ ekranom, te GPU procesoru i 1GB DDR2 radne memorije, složiti ćete se da je autonomija na visokoj razini. Napominjem da mi izdrži cijeli dan sa 5 poziva, uključenom 3G mrežom i wifijem stalno, cca 20 sms poruka i cca 15 minuta igranja hardcore 3D igrica, te cca 10 fotografija i jedan videoisječak. Siguran sam, da u stand by-u može izdržati i nekoliko dana uz poneki razgovor i pokoji sms, ako se koristi battery manager i maximum battery saver preset. 

. 

.
.

Bookmarks