Prešao sam i ja s Nokie 5800 i nisam baš oduševljen svojim Androidom.
Najviše me smeta virtualna tipkovnica. Probao sam ih nekoliko, nikako se ne mogu naviknuti i stalno griješim. Imam velike prste i tipke u portrait modu su mi jednostavno premale. U landscape je druga priča, ali tako skoro nikad ne koristim mob jer mi nije praktično. Tipkanje u vožnji je nemoguća misija, a dosta često moram. Morat ću potražiti neku alfanumeričku verziju jer mi je to izgleda jedini izbor za portrait mod.
Baterija traje puno kraće nego na bilo kojem Symbianu kojeg sam imao iako je kapacitetom najveća. Ne izdrži ni jedan dan jače upotrebe dok je nekakav prosjek oko dva dana. Sa Symbianom sam imao od 3-4 do 7-8 dana, ovisi koji mobitel je u pitanju. Najviše troši ekran i raznorazne aplikacije za sync.
Doživljaj kod surfanja internetom mi je dosta bolji iako ni Android nije baš optimiziran za Flash. U pola browsera uopće ne radi, a tamo gdje radi sve zaštekava dok se Flash izvodi. Podrška za IM i razne mail protokole su isti, ali rade bolje nego na Symbianu, pogotovo MS Exchange i s te strane sam jako zadovoljan.
Kod multimedijalnih stvari je lošiji skoro u svemu. Fotoaparat odnosno kamera i zvuk su katastrofalni na većini modela. Jako mi nedostaje hardverska tipka za fotoaparat i LED flash. Ekrani su uglavnom bolji, ali opet ovisi koji modeli se uspoređuju. Modele s ekranima ispod 800 x 480 pixela nema smisla uzimati.
Ako si Symbin volio hackirati, modati i flashati, kod Androida je to puno lakše. Flashanje drugog ROM-a i kernela se praktički može napraviti bez kompa, sve ide sa SD kartice. Isto vrijedi i za rootanje (opcija slična hackiranju) čime dobivaš pristup svim dijelovima OS-a i bez kojeg neke aplikacije ne rade.
Na kraju bih se dotakao aplikacija. Izbor je puno veći i ima stvarno super stvarčica. Praktički sve što ti padne na pamet možeš upisati u search u Marketu ili gdje već i gotovo sigurno ćeš naći to što tražiš. Tu bi se dao napisati cijeli roman. Međutim, neke stvari ne mogu prežaliti, a to su aplikacije za kontakte i poruke. To je prejadno napravljeno i neke osnovne stvari uopće ne postoje. Još uvijek nisam našao neku dostojnu zamjenu. Nadalje, upravljanje profilima, pokretanje Java aplikacija, backup/restore podataka i još neke sitnice su moguće jedino preko third-party aplikacija.
Sve u svemu, OS kao OS će ti biti dobar, ali tek nakon dosta navike (nema nimalo sličnosti sa Symbianom) i zezancije s aplikacijama koje očekuješ da su već unaprijed instalirane. Sve ostalo ovisi o modelu za koji se odlučiš. Ako puno tipkaš, svakako razmisli o nekom s QWERTY tipkovnicom kao što je taj Desire Z ili Motorola Milestone.

Bookmarks