Stavi TinyXP(FullXP ili Beast II verziju). Na toj mašini će letit.
Prijatelj donio jedan jako stari kompjuter- Celeron 700MHz, 256MB RAM.
Imao je XP na njemu- ali se "strgao".
Pošto je dosta slab kompjuter i njemu trebaju samo internet i office- mislio sam mu instalirati neki Linux.
Kako za Ubuntu preporučaju 512MB RAM- a, skinuo sam Xubuntu.
Stavim CD, boota s njega, pita za jezik instalacije, hoću li skidati odmah update i nakon toga stisnem na Forward- ali se zamrzne.
Nakon par pokušaja je ipak krenuo, ali je odmah javio neku grešku (koju sam pokušao ignorirati- ali se opet smrzao).
Probao sam onda i Ubuntu (pošto ga već imam na CD- u).
Njega boota, stisnem da želim instalirati i vrti se "kursor" već kojih 10 minuta.
Tako da ništa ni od toga.
XP ubacim, odaberem particiju, formatira, kopira fileove i kod restarta (onog prije početka instalacije) kaže da nema OS- a.
Bez CD- a se ne pali- pošto nema OS- a nakon formatiranja.
Planiram sada testirati HDD Hirensom, ali da sad pitam...
Mogu li instalirati npr. XP preko svog kompjutera i onda ubaciti HDD u njegov? Hoće li raditi kao da sam instalirao na njegovom?
Xubuntu sam tako probao, i uspio instalirati- ali, kada sam stavio u njegov kompjuter, javio je da nema NTLDR i nije se htio upaliti (makar, koliko znam, NT loader je za Windowse, a Linux koristi GRUB...).
˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs
Stavi TinyXP(FullXP ili Beast II verziju). Na toj mašini će letit.
Prvo provjeri disk čime god se može (HDD regenerator prva preporuka) pa ako ima loše sektore, na što mi "smrdi" zbog ove nevidljivost OS-a, i uz puno sreće da se oni nalaze recimo baš na samom početku diska onda odvoji taj loš dio da ostane izvan particija i formatiranja a ostali "zdravi" dio raspodijeli na particije kako bi se moglo instalirat windoze ili što već drugo želiš.
Imam iskustva s ovim i evo jedan disk radi dan danas bez problema a bio je otpisan jer je na početku ploče imao nepopravljive loše sektore.
Evo slike kako sam to izveo,disk inače služi za isprobavanje raznih boot cd-a i os-a preko Sun virtualne mašine.
Za instalaciju preko svog kompa pa vraćanje diska u stari, nažalost neće upalit jer bi na disku trebali bit već windozi koji rade samo je na starom riknula matična ploča. Metoda za takav postupak ima ovdje. Evo nađoh još jedan link.
Zadnji uredio sms freak : 05-03-2011 u 21:14
Provjerio sam samo chkdsk- om, ali budem sada i HDD Regeneratorom.
Stvarno je nešto čudno...
U instalaciji Windowsa kaže da je na particiji već instaliran Windows (kao preporuča da ne instaliram na istu), ali svejedno pobrišem i kopiram i kod restarta prije instalalcije kaže da ne može naći OS.
Opet stavim instalacijski i opet kaže da je OS već na particiji.
Evo, skidam Regenerator i TinyXP pa ću vidjeti...
EDIT: Nema loših sektora.
Skidam TinyXP pa ću probati s njim.
Usput, na mom kompjuteru normalno očita disk i sve izgleda ok...
Zadnji uredio georgy : 05-03-2011 u 21:30
˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs
Hm, jesi siguran da ti napajanje u starom računalu ne stvara probleme? Na drugom računalu normalno očita disk, pa prema tome disk je ispravan. Ne može u jednom biti ispravan a u drugom ne. Ovakvo ponašanje kakvo opisuješ može biti zbog problema sa memorijom ili zbog problema sa napajanjem. Ako napajanje nije stabilno, a s obzirom na starost računala to i ne bi bilo čudno, onda se mogu javiti problemi sa čitanjem podataka. To se upravo kod čitanja sa CD-a može primjetiti.
Što se tiče Ubunta, posljednju verziju 10.10 isprobao sam na Celeronu 600 i 128 MB SD RAM-a. Instalacija prolazi bez problema. Jedino je računalo primjetno sporo u radu.
Osim TinyXP-a, na slabijim računalima možeš isprobat DSL (Damm Small Linux), Puppy. Ovaj posljednji može koristiti i windows drivere, pa je ponekad zgodno rješenje.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Nisam siguran, ali do sad nije pokazivalo nikakve probleme. A i ne znam kako bih to mogao provjeriti- tj. postoji li način osim da stavim svoje napajanje?
I sada je normalno kopirao fileove za TinyXP- ali kod restarta prije instalacije piše:
Kod ovog "/b00t>" mogu upisivati što hoću- ali, nemam pojma što trebaError: Could not read from the device.
[Command: boot] [Line: 5.1] [File: cdshell.ini]
/b00t>_
Možda je do CD- a, pa ću probati s drugim.
EDIT: Čitam da je CD shell nešto za boot s CD- a.
Ali mi nije jasno što će mi to kada su podaci za instalaciju već kopirani na HDD i trebali bi se pokrenuti od tamo (pretpostavljam da nije problem ako ja prije onog restarta (kada piše da izbacim disketu ako imam) izbacim CD?)...![]()
Zadnji uredio georgy : 05-03-2011 u 23:22
U tvojim uvjetima jedino zamjenom možeš provjeriti napajanje. Međutim, osobno ne bi nikad uzeo za testiranje napajanje koje koristim u vlastitom računalu. Probao bi nabaviti neko polovno, pa sa njim isprobavati.
Inače za testiranje napajanja treba ti nekoliko žarulja (razne snage koje glume teret) i osciloskop da vidiš što se događa kad ga opteretiš.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Da... nemam osciloskop- a i taman smo zamijenili sve žarulje štedljivima
Ali, ipak je nekako uspjelo.
Uspio sam instalirati Ubuntu 9.10, ali je sporo pa ću sada probati Xubuntu.
Instalacija normalno teče- tako da se nadam da će sve biti u redu.
Još javim
EDIT: Uspio!
Xubuntu 10.10 je gore, normalno radi, update je trajao barem sat vremena- ali dobro.
Sad još samo moram naći nešto za PowerPoint (pošto Abiword to nema) i pržilicu.
Hvala svima na pomoći![]()
Zadnji uredio georgy : 06-03-2011 u 14:02
Bookmarks