Prijatelj ima Acer Aspire One Netbook, sa originalnim Windows 7 Starterom. Procesor je Intel Atom 1.66 Ghz, 1 GB RAM, i ovo ostalo se ne mogu sjetiti.
Požalio mi se kako mu u zadnje vrijeme čim upali netbook radi sasvim sporo, i ako pokrene bilo koji program sve mu zblokira i preostaje samo ručno gašenje. Pa me je zamolio da vidim u čemu je problem.
Pokrenuo sam ga u Safe modu, i skenirao cijeli disk s Malwarebytes-om, Hijack This, Avast, Adware i još nekim alatima, i nisam ništa našao. Pa sam ga skenirao s AVG Rescue Discom, koji isto ništa nije našao. Očistio sam suvišne podatke u registru pomoću CCleaner-a, kao i pogasio nepotrebne startup programe, pobrisao nepotrebne programe, i privremene fajlove. Provjerio sam disk, i potpuno je zdrav. Provjerio sam RAM, i sve je uredu.
Kada sam sve to obavio, htio sam ga normalno pokrenuti, ali sam dobio BSOD. Nakon toga i Safe mode, i sve one opcije (kada pritisnem F8 prije pokretanja Windowsa), završe s plavim ekranom i restartom.
Pa sam skinuo Windows 7 Recovery Disc, kojeg sam pokrenuo s USB sticka. Ali i to se vuče nevjerojatno sporo. I bilo što da odaberem, ili zašteka ili učitava po nekoliko sati. Pokušao sam vratiti sustav u raniju točku, ali nažalost nema niti jedne točke.
Podigao sam Ubuntu 10.10 u Live modu, koji je radio besprijekorno, i čini se kako nema hardverskih problema.
Instalirani Windows je originalni, pa ga ne želim rušiti. U njemu postoji opcija za vraćanje svih postavki na tvorničke postavke, ali nažalost više ne mogu niti pokrenuti Windows, jer dobijem BSOD.
Što da radim? Dali bih mogao taj Windows pregaziti s piratskim Windows 7 Starterom, ali kasnije upisati serijski broj od tog bivšeg Windowsa?

Odgovori uz citat

Bookmarks