Vjerojatno se particija raspala, a može biti i da je cijeli disk neispravan. Spoji ga na drugi komp, napravi backup i onda testiraj alatima od proizvođača. Nakon toga ćeš znati na čemu si.
Ovako- kompjuter je 2GHz Pentium, Abit I7-G matična ploča, 1,2GB RAM i neka socijalna grafička.
Kompjuter se pali, dođe do ekrana za odabir vrste boota (Safe mode, +command prompt, +networking, Last known good configuration i Normally).
Odaberem normalan boot (ili zadnje dobre postavke), prikaže onaj Windows loading i restarta se.
Odaberem neki od Safe mode- ova, učita datoteke i restarta se.
Pokušao sam "popraviti" Windows, ali ga ne nalazi na C disku (gdje se inače nalazio).
Kaže da je C prazan...Ali, od kud onda pokreće onaj Windows loading...
Postoji li drugi način da provjerim je li C prazan?
Uglavnom, postoji li neko rješenje- ili samo reinstall?
Gledao sam po internetu i većina s tim problemom dobije neki plavi ekran (koji ja ne dobijem) i otkriju da je problem u nekom Windows updateu (a na ovaj kompjuter nije instaliran niti jedan).
˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs
Vjerojatno se particija raspala, a može biti i da je cijeli disk neispravan. Spoji ga na drugi komp, napravi backup i onda testiraj alatima od proizvođača. Nakon toga ćeš znati na čemu si.
...testiraj disk na bad sectore...skini si Hirens boot CD, tamo imaš alate koji su potrebni...
..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..
Evo, "čekiram" disk Ubuntovim CD- om...
Ali mi nije jasno kako se sama particija raspala.
EDIT: Je li on isti kao Hirens Boot ili da onda posebno i s njim?
EDIT2: Kaže Ubuntu da nema nikakvih "errora".
˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs
Ja sam imao takav slučaj na popravku, zadnji test koji sam radio je bio sa HDD Regeneratorom (mislim da demo verzija može napraviti provjeru cijelog diska) i tu se tek pokazalo da ima loše sektore na mjestima gdje se nije isplatilo odvajati prostor brisanjem particije.
Ako nađe loše na samom početku diska i dalje ne, taj dio+bar 500MB dalje ostavi kao obrisanu particiju a ostatak se još može koristiti bez problema jer imam jedan takav u pogonu i još uvijek radi bez problema.
U svakom slučaju ne gine ponovna instalacija windoza jer se ne isplati toliko vremena zafrkavati sa popravkom oštećenih, to iz iskustva znam
I naravno sad naaajprije napravi backup svega bitnog sa diska a onda nek operacije počnu jer nikad se ne zna.
Prije nego kreneš u ponovno instalaciju windowsa pokušaj iz Recovery console bootaš sa CD-om od Windowsa i prateći upute uđeš u recovery console. Logiraš se sa svojom lozonkom na windowse i sa FIXMBR popraviš Master boot sector na disku. Kako nema garancije na će to uplait, prije ipak spremi podatke na sigurno (pametni rade backup).
Ako Ubuntu čita disk, a windowsi se ne podižu onda je definitivno oštećen Master boot record (MBR) sektor. Tu se nalaze zapisani podaci o svim instaliranim Windowsima i ako je taj sektor nečitljiv kao da nema diska. Linux taj sektor ne koristi.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Tako je,boot je smrdan,a moguće je i da je particija nastradala. Ako mislis spasavat podatke s diska,metni ga u drugo računalo,spasi i formatiraj disk.
Uspio bootati Hirens Boot CD, preko onog mini XP pokrenuo checkdisk i riješio disk.
Ovo je ispisalo:
Vidim 4 KB bad sectora...
Kompjuter se sada normalno boota i izgleda da normalno radi, ali da onda svejedno pokušam to riješiti HDD Regeneratorom? I može li on naštetiti podacima? Jer, nemam na što napraviti backup- a nije moj kompjuter () pa ne mislim ni nabavljati
![]()
...prođi s HDD regeneratorom, taj alat mi je obvezan kada rješavam nečije računalo...
..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..
Znači, nebi trebao obrisati ništa?
EDIT: Kaže da ne bi trebao.
Valjda neće
Pustio da ga provjeti.
EDIT2: Našao jedan bad sector i popravio ga. A, sad je na 90%.
Znači, ako popravi sve koje nađe- nemam brige (do sljedeći put kad se nakupi uobičajenog smeća u obliku toolbara, picasa i sličnog)?
EDIT3: Došao do 100% sa tim jednim popravljenim sektorom.
Malo sam istestirao, par stvari instalirao i čini se da sve radi kako treba.
Samo da napomenem, ako nekoga zanima- Ubuntu je pokazivao particiju na kojoj nisu bili Windowsi. Ovu na kojoj jesu nije vidio.
Hvala svima![]()
Zadnji uredio georgy : 12-11-2010 u 01:10
Kolik je HDD,i koliko ti je vremena uzeo regenerator. Ja sam ga jednom koristio i disk od 80 giga mi je češljao skoro dva dana...
Nije sve u brzini interfacea nego i u broju bad sectora. Što veći broj, popravak duže traje.
Bookmarks