Zadnjih par mjeseci sam nažalost promijenio dosta mobitela. Skrasio sam se na kraju na E63 zato jer je bila jeftina, a ionako mi je mobitel trebao samo za mailove (barem sam tako mislio). Prije nje sam imao HTC Legenda, a prije Legenda Motorolu Milestone. Prelazak sa Androida natrag na Symbian je bio uber bolan.

Frend je kupio iPhone 4 čim je stigao u UK tako da sam se dosta dobro upoznao sa mobitelom. Nakon korištenja njegovog iPhonea i svog Legenda/Milestonea došao sam do sljedećih zaključaka
Prednosti Androida u odnosu na iOS:
Veća sloboda. Mogućnost spajanja mobitela u Mass Storage Modeu, nema potrebe za debilnim iTunes-om.
Operacijski sustav izgleda modernije. Widgeti, customizable home screens - sve to izgleda jako dobro te su ujedno jako korisni. iOS izgleda zastarjelo u odnosu na Android
Bolji multitasking
Veći odabir. kod iOSa na odabir imaš praktički 3GS i 4, dok na Androidu imaš priliku odabrati onaj koji ti se najviše sviđa
Swype - ako niste probali pisat do sada koristeći swype, probajte
Notifikacije

Prednosti iOSa u odnosu na Android:
Veći odabir aplikacija te veća kvaliteta aplikacija koje su na obje platforme
Stabilniji OS. Android mi se znao zblesirat ponekad (nedovoljno često da bi bio važan drawback), iOS je ostavio dojam kao stabilniji OS.
Bolji touchscreen, odnosno odziv na dodir. Mislim da su trenutno dosta blizu, ali po meni je iPhone i dalje u prednosti. WP7 s druge strane opasno ugrožava iPhoneov tron kada je u pitanju touch.

Meni je osobno Android bolji. Jedan od velikih nedostataka iOSa je inzistiranje na korištenju iTunesa za spajanje na PC. Iako postoje rješenja koja ovo zaobilaze njih je većinom potrebno platiti. Uz to, widgeti su odlična stvar te mi je čudno što se Apple još nije počeo njima baviti. Po pitanju stabilnosti mislim da Android još nije na razini iOSa, ali po meni to nije tako strašna cijena za platiti.

Ono što me smeta kod recenzenata koji testiraju android uređaje je što više manje svi pričaju kako je OS geeky, kako nije idiot-proof kao iOS. Moj prvi Android je bio Milestone i pohvato sam sve iste sekunde. Jednostavno ne razumijem što je tu geeky i što je kod Androida teško za pohvatat. Što je najgore, ti ljudi svaki dan prčkaju po mobitelima, čovjek bi mislio da će barem njima sve to biti jasno, da će oni prvi sve to pohvatati. Da, iOS je jednostavan, prejednostavan, ne razumijem kako to samo po sebi nije nedostatak.