Momci samo da se opet malo ukljucim.
Sto se tice vjecnih dilema oko iPhonea i ostalih, postoje fanovi, postoje hejteri i postoje oni izmedju.
Osobno nikad nisam, pa niti necu popusti Steve Jobs sales speecheve i monologe koje radi na svojim predstavljanjima. Niti sam se ikada po noci budio kako bi ga gledao i dizao u nebesa kao velikog tehnoloskog maga. To ne radim ni sa ostalima, pa necu ni sa Jobsom.
Jednom sam samo pratio predstavljanje iPada radi clanka u VIDI-ju i pozalio, toliko pompoznosti i svega radi obicnog uredjaja koji nema ni USB-utore, bilo mi je presmjesno, no eto, svatko voli i kupuje sto zeli.
Ajmo sad analiticarski gledati na stvari, prosle godine marketshare:
Symbian 47%
RIM 20%
iPhone OS 14%
Windows Mobile 9%
Linux 5%
Android 4%
Android je trenutno u velikom porastu, no i Symbian, pa su pitanja tko ce koga stici, Android iPhone, ili iPhone Symbian.
Pricali mi ili ne, Symbian je vodeci, a uz high end modele te CBD tehnologiju ekrana na modelima E7 i N8, oni hvataju korak sa trenutnim trendovima. Zeljeli mi to ili ne, Symbian je i dalje vodeci OS.
Apple je relativno mlad na mobilnom trzistu, a usao je pompozno i bahato, iako su neki poput HTC-a bili pioniri ovog trzista i vrlo dobro znaju kako napraviti dobar smartphone:
1997. godine gdje je bio Apple? Stoga snimali su situaciju i izdali jedan model mobilnog uredjaja.
Osobno nikada nisam volio nazivat iPhone smartphone uredjajem, jer je smartphone naziv potekao od pravih business mobilnih uredjaja koji su bili high end u poslovnom svijetu od BB 8xxx serije do Nokija Communicator linija te HTC Tytn/Wizard modela.
Prvi iPhone nije bio niti multimedijalni, jer je u to vrijeme obican Sony Ericsson K850 imao bolju kameru,a da ne kazem izvrsne Nokije N serije sa Carl Zeiss optikom. No marketing i prodaja gurua Jobsa je ucinila svoje.
Iako sam imao iPhone4 i dalje me je ostavio ravnodusnim, dobar je, radi relativno dobro, lezi u ruci dobro (iako sam iskusio signal issue), no gdje je evolucija? i dalje nema virtualnih ekrana, korisnih widgeta koje mogu vidjeti na Androidu itd..
Za mene iPhone4 zasigurno nije, za nekoga ce biti.
Ako pricamo o high end modelima trenutno danas, onda pricajmo i o N8 modelu sa 12 mpx kamerom, HD snimanjem, HDMI izlazom i slicnim featurima koji oznacavaju smjer kretanja razvoja mobilne industrije. Pricajmo i o nadolazecim HTC modelima,posebice Evo7 te Desire HD.
Ajmo zavrsit pricu?iPhone4 vs ostali? ja glasam ostali, jer ih ima vise, jer su inventivniji, dolaze u raznim oblicima, bojama, cijenama i OS-ovima. Stoga iPhone tu nema neke velike sanse, bit ce i dalje super stvar u djepu zene i trendsetera.
Neki ce ga voljet, neki ce ga kupovat, neki ce ga mrzit![]()

iPhone4 vs ostali? ja glasam ostali, jer ih ima vise, jer su inventivniji, dolaze u raznim oblicima, bojama, cijenama i OS-ovima. Stoga iPhone tu nema neke velike sanse, bit ce i dalje super stvar u djepu zene i trendsetera.

Bookmarks