Imam problem, povukao sam 20 m utp kabla od rutera do radione gdje imam normalno internet. sad bi htio imati i fax u radioni, pa me zanima dali postoji kakva mogučnost da nemoram vući i telefonski kabel?
Imam problem, povukao sam 20 m utp kabla od rutera do radione gdje imam normalno internet. sad bi htio imati i fax u radioni, pa me zanima dali postoji kakva mogučnost da nemoram vući i telefonski kabel?
Kad je tako mogao si stavit naslov "Telefon na UTP kabel"
Mislim da neces nista napravit kroz UTP kabel jer ima sve zile zauzete koliko ja vidim.
Dakle, gledajući raspored žila na UTP kabelu i raspored pinova na LAN mrežnoj kartici,vidi se da su sve žile za nekog vraga spojene. Jesi li razmišljao nabavit wireless mrežnu karticu ili pak USB Wireless i probat dohvatit signal bežično,a UTP iskoristit za telefoniju? Mislim da bi to bilo mozda malo skuplje,ali bezbolnije riješenje.
Ne tvrdim da se ne može skupusit sa UTP-om,al tako mislim. Mozda se moze i bez dvije žile koje bi ti poslužile za telefonsku liniju. U tom slučaju ide i još jedan dodatni splitter,što povećava investiciju i tad možda izađe skuplje nego bežična varijanta pristupa internetu.... Razmisli...![]()
Router je vjerojatno 100 Mb što znači da ti dvije parice odnosno četiri žice teoretski uopće ne trebaju, ali pitanje da li bi uređaji mogli raditi bez te dvije parice iako im ne trebaju. Pokušaj prvo njih ubiti pa vidjeti radi li konekcija. Ostavi samo žice na pinovima 1, 2, 3 i 6 odnosno narančastu, narančasto-bijelu, zelenu i zeleno-bijelu. Zatim, postoji još jedan problem, a to je interferencija u kabelu. Telefon radi na 50 V što bi moglo praviti probleme mreži, a udaljenost od 20 m nije baš mala za tako nešto. U svakom slučaju kreni jedno po jedno pa javi kako napreduje.![]()
Mi smo se u nedostatku financijskih sredstava često umrežavali telefonskim kablom (4 žice), ali to su bile udaljenosti oko 5m (uglavnom, manje od 10m).
Ako misliš iskoristiti isti LAN kabel i za telefon, uz to što moraš povesti računa o smetnjama, računaj da telefon moraš spojiti na za to predviđeno mjesto na splitteru. Ako su ti router i splitter međusobno udaljeni možda ćeš imati mali problem s duljinom kabla.
♕ Keep calm and fastboot oem unlock. ♕
Dakle ovako, prema standardu priključci 4 i 5 predviđeni su za priključak telefonske linije ili u kombinaciji sa 7 i 8 za 1 Gb mrežu. Većina routera za 100 Mb mreže nema spojene priključke 4 i 5 tako da spajanje telefona treba izvesti mimo routera. U pravilu se za takvo spajanje koriste spojni panel i onda se na njemu izvodi prespajanje.
Za smetnje ne brini. Napon od cca 50 V postoji samo prilikom zvonjenja telefona. Žice u UTP kabelu su upletene upravo zbog smanjivanja smetnji i međusobne interferencije signala.
Da nebi sve ostalo samo na teoriji, neki dan sam vukao 80 m UTP kabela kroz koji ide 100Mb mreža i analogni telefon i sve radi bez problema.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
znaci mogu 2 zice iz utp-a iskoristiti za telefon?
Bookmarks