1. Na monitor utječu magneti zvučnika i oni smetaju čak i kad je zvučnik isključen jer su to stalni magneti unutra. Dakle makni ih skroz.
2. Refresh rate vrati na 60 Hz. 80 i kusur je puno.
3. Napravi degauss na monitoru tj. razmagnetiziraj ga.
Pozdrav!
Već 4 godine koristim CRT monitor Samsung SyncMaster 997 MB 19-inčni.
Danas sam primjetio titranje slike na rubovima.
Prvo sam mislio da je i do zvučnika,al isključio sam ih i titranje se nastavilo.
Zvučnici već 3 godine stoje uz monitor a on je tek koliko sam primjetio danas počeo titrati.
Zatim sam i odmakao mobitel (Sony Ericsson K850i) al titranje se nastavilo.
Rezolucija je 1280x1024 pix. a refresh rate je 85 Hz.Probao sam staviti na 100Hz al monitor onda uopće ne daje sliku.
Zvučnici su Logitech X-530 5.1 čiji subwoofer stoji odmah do kućišta računala.
Neznam jel on ima kakav utjecaj na to titranje.
Iako mislim da komponente nemaju nikakav utjecaj na tu sliku,navest ću konfiguraciju:
CPU: AMD Athlon II X2 240 BE 2.80 GHz
MBO: ASUS M4N78
RAM: Mushkin 2GB DDR-2 800MHz
HDD: Seagate Barracuda 7200.7 200GB
PSU: No Name 420W (kupljeno zajedno s kućištem prije mjesec dana)
DVD: Pioneer DVD-RW
Da li je vrijeme za novi monitor ili ipak postoji nada za nastavak rada s ovim monitorom?
1. Na monitor utječu magneti zvučnika i oni smetaju čak i kad je zvučnik isključen jer su to stalni magneti unutra. Dakle makni ih skroz.
2. Refresh rate vrati na 60 Hz. 80 i kusur je puno.
3. Napravi degauss na monitoru tj. razmagnetiziraj ga.
Refresh rate kod CRT monitora treba uvijek držati na najvećoj vrijednosti koju monitor dopušta. Ljudski mozak ne može registrirat brze izmjene slika, sve iznad 25Hz stapa se u pokret, ali samo oko reagira i na puno kraće intervale pa tako niski refresh rate izaziva konstantno i neprimjentno titranje oka koje kod dužeg gledanja u ekran može kod nekih izazvat glavobolju. Podizanjem refresh rate-a interval izmjene slika, bez slike postaje dovoljno brz da ni oko više ne reagira.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Tnx Smuchac i Sljaka.
Nakon degaussa je sve u redu.
Prvo nisam mogao naći degauss opciju al to je kod mog monitora znak prekriženog magneta.Kad sam stisnuo slika je titrala ko luda al se brzo primirila i sad je skroz normalna.
Može
![]()
Bookmarks