Ja nisam Olympus fan, pogotovo kad se radi o compact ili ultra zoom klasi, tako da mozda i nisam prava osoba za savjet koji trazis.
Sto se sluzenja od 5 godina tice, to nitko ne moze garantirati niti za jedan compact model.
U pravilu ovi modeli bi trebali biti izdrzljivi i ukoliko se sa njima postupa uz duznu paznju trebali bi trajati takvo nekakvo razdoblje o kojemu pricas.
Najcesci kvarovi su na mehanici koja pomice opticke elemente i na chipu aparata (vidio sam aparata koji su ovakve kvarove imali i nakon 2 - 3 godina, ali nekako sam uvijek sklon misliti da je to uzrokovano nepaznjom vlasnika).
Porez je nemoguce dobiti bez ovjere racuna na granici (izlazak iz zemalja EU). Procedura je...prilikom kupnje zatrazis Tax free dokumentaciju koju ti osoblje ducana u kojemu si kupio aparat (ili bilo kakvu robu) ispuni i uz nju prilozi racun. Te papire potrebno je ovjeriti na slovenskoj strani slovensko - hrvatske granice. Robu prilikom ulaska u RH mozes probati sakriti (kao to je moj foto aparat i nije kupljen vani, pa ga niti ne prijavljujem...ako se na to odlucis savjetujem ti da bacis ampalazu nakon slovenske grane). Dopusten unos u RH ti je 1000 kn po osobi (dakle max. 1000 kn na jednome racunu...sto znaci da ako zelis unjeti 2000 kn vrijednu robu treba vas biti dvoje i trebate imati razsvojene racune, svaki po 1000 kn). Sa ovjerenom tax free dokumentacijom jednom kad si u RH ides u tax free ured (ima ih vise potreasi na tax free web - u). Povrat ide prena Tax free tablicama (po mojoj slobodnoj procjeni trebao bi dobiti cca 30 ak EUR - a).

Odgovori uz citat

Bookmarks