Nisam trebao, ali vidim da ima opcija (Settings > Wireless & Networks > Mobile networks > Network operators > Search networks)
Pozz
Pozdravljam sve forumase cafe mobil..
Imam jedno pitanje tocnije radi se o HTC Desire (planiram nabavit taj mob.)
Citam dosta o njemu i zanima me posto zivim blizu granice i cesto mi se mob. kaci na roming mreze susjedne drzave. To sada lako rjesavam sa Nokiom N95 manualnim odabirom svoje mreze i gotvo. Citam da to nije moguce na gore pomenutom telefonu tj. na Androidu???
Jeli ovo istina?? Ima neko iskustva sa ovim ???
Hvala
Nisam trebao, ali vidim da ima opcija (Settings > Wireless & Networks > Mobile networks > Network operators > Search networks)
Hvala na odgovoru, citam po nekim stranim forumima da iako se odabere ta opcija da mob i dalje uzma druge mreze. Dakle ako neko zna ili moze da proba da li se moze na naj obicniji nacin (kao sa naj obicnijim telefonom) pretraziti gsm mreze odabrati svog operatera i da poslije ne uzima druge mreze...
????
Settings > Wireless & Networks > Mobile networks > Data roaming. ako je iskljuceno u pravilu se nebi smio nakacit sa data prijenosom u roamingu. imas cak i Svucno upozorenje ako se to dogodi.
A ako zelis biti 100% siguran onda zatrazi operatera da ti aktivira na broju suspenziju GPRS roaminga i onda nema teoretske sanse da se spojis na stranu mrezu.
dobar grah daleko se čuje
Ok sve to stoji ali mene ne zanima data promet. Zanima me da ako npr. manuelno odaberem Vip operatera (ako je to moguce) i ne zelim da mi se mob zakaci ni na jednog drugog operatera . Kao sa naj obicnijim mobitelom. Ima automatsko biranje operatera (bira naj jaci signal) ili manuelno preskeniras odaberes i na tom si operateru i nema sanse da se prebaci na nekog drugog.. Mene to zanima da li to radi posto sam citao na nekim njemackim forumima da ljudi imaju problema sa tim i da je to kao problem na androidu?? Pa mi je malo glupo da je to problematicno (ako je) a to moze i naj obicniji telefon odkad postoji gsm. A meni je ovo vrlo vazno. Dakle ne zelim da mi mob. bude na bilo kojojm drugom operateru, nego samo na mom i ako slucajno nema signala neka ga i nema a ne da se kaci na neke druge operater...
E ako bi mi neko mogao na ovo odgovoriti...
Hvala
Upravo probao, meni čak na "Settings > Wireless & Networks > Mobile networks > Network operators > Search networks" pa izlistano pod Available Networks uz HR VIP ima zelenu zvjezdicu a uz ostale nema... i to mi se pokazalo samo jednom. u ostalim slučajevima dok odem Search networks niti ne pokazuje druge mreže osim HR VIP !
Što se događa ako nema Vipovog signala, nažalost ne mogu provjeriti...
p.s. Desire koristim na VIPu
nadam se da me svacate sto zelim znati? Npr. gdje ja zivim imam jako slab signal od svog operatera dok su od ostala dva puni signali i ako mi je mob. na automatskom odabiru mreze veoma cesto se se prebaci na jednu od ove druge dvije mreze. Ja na nokiji odaberem manuelno mrezu svog provajdera i uvijek je na njoj. Ne prebcuje se na ove druge. Citam da to na androidu nije moguce, usto ne mogu da vjerujem pa pitam nekog ovdje sa iskustvom da li je to tako?
Zadnji uredio sta ja znam : 19-05-2010 u 14:18
Da opet pitam da li se sa androidom tocnije sa htc desire moze manuelno pretraziti mreze operatera i da se pri tome odabere jedna mreza i da bude samo na njoj da se ne prebaci sam na drugu mrezu (kako sam cuo,citao). Imali ste svi naj obicnije mobitele o tome se radi, ili automatsko ili manuelno biranje provajdera.
To da zovem svog operatera mi je glupo da me tako blokira,znaci ako mi nekad slucajno zatreba druga mreza mreza moram ga ponovo zvati.
Idemo dalje jos neko sa nekim iskustvima na ovu temu.
Znaci automatsko biranje mreze,mob. bira mreze po jacini signala.
I
Manualno skeniranje i biranje mreze,preskeniras odaberes mrezu koja ti odgovara i nju imas ako si slucajno negdje gdje ta mreza nema signala mob. ostaje bez signala i ne kaci se na neku drugu mrezu.
Da li ovo radi i moze ovako na androidu tocnije htc desira???
Nemam ni Desire ni tocno njegovu varijantu Androida, ali kod mene (na 2.1) je to ovako: Settings > Wireless & networks > Mobile networks > Network operators > odaberes operatera kojeg hoces.
Buduci da na istom ekranu postoji i opcija "Select automatically", pretpostavljam da rucni odabir operatera forsira bas njega, bez automatskog prebacivanja.
Dakle manje-vise isto sto je Dark vec gore rekao. Iskreno, ne razumijem cemu jos dodatna pitanja. Varijanta Androida na Desire-u ne moze biti toliko drugacija...
Bookmarks