= Citat = Izvorno postao pinkdpanter Pregledaj post
molio bi nekog ko zna više o infracrvenoj fotografiji http://www.lifepixel.com/ da malo napiše i objasni malo podrobnije. Znači ne stavljanje filtera već neke izmjene na senzoru.!?
Citao sam ponesto o ovome, ali ne osjecam se dovoljno kompetentan da bi nekome oko te tematike dijelio savjete.

Medjutim voli bi da meni netko pojasni par stvari:

1. Koji krelac moras biti da pljunes hrpu para za neko kvalitetnije digitalno tijelo (a vidjao sam po forumima tipova koji su "modificirali" D2x ili recimo 5D ili S5 tijela) i da ga onda u kucnoj radinosti prekrojis da daje iskljucivo neprirodne rezultate, koji podsjecaju na scene iz avatara...dakle rezultat koji se takvim tijelom dobije je fotografija na "speedu", nesto kao neuspjeli pokusaj Photoshop amatera da se poigra sa dinamickim rasponom i filterima?

2. Cemu HW modificirati aparat da daje takve rezultate, kad potpuno istu stvar nudi i Photoshop, Lightroom ili bilo koji drugi malo sofisticiraniji SW za obradu (pa cak i uz masovnu primjenu na vise file - ova odjednom)?

3. Gdje je vrijednost ovakve fotografije...osim onoga sto ja zovem "efekt ruzicastoga slona"? Znaci slon je manje vise ruzna i neugledna zivotinja i osim sto je velik...nicim drugim ne privlaci paznju...ali da se kojim slucajem okoti jedan ruzicasti, sigurno bi bio zvijezda, samo zato jer inace ne vidjamo ruzicaste slonove. Iz istih je razloga ljudima zanimljiva HDR fotografija, pa i infracrvena fotografije...jer ne vide te stvari na taj nacin golim okom, pa onda kad netko namjerno sje.. senzor da biljezi greske...kao satro "da prikaze stvari na novi nacin", ljudi padaju u kreativni trans kad umjesto zelene vide zutu boju...ima i jeftinijih nacina takve promjene percepcije...npr. zabijes si kemijsku u jedno oko, stvari odmah pocinju izgledati plosnije (mozda s vremenom i poprime drugu boju)...

...ne vrijedjam nikoga, ali ovo su samo moja razmatranja...mozda sam konzervativan i mozda malo preusko gledam na fotografiju kao medij...ali mislim da su sve ovo neke fore kojima pribjegavaju ljudi koji nemaju dovoljno kreativnosti da se izraze kroz jedinstvenost stila ili odabira motiva ili unikatnost kadra, pa onda pribjegavaju "kreativnosti" koju mogu kupiti...modificirani senzori, plugin - ovi...fisheye objektivi...