Da i ja nekaj napisem, mozda pomogne.
Objektivi su prica za sebe i tesko je u par crta nekaj detaljnijega o njima napisati, ali uopce za objektive vrijedi da su najbolji prajmovi tj fiksni objektivi koji nemaju zoom.
Zatim za kvalitetnije zoom objektive se smatraju oni koji imaju zoom cim manji, mada postoje izuzeci. Veliki zoom (tipa 18-200) objektivi se jos i nazivaju turisticki gdje je bitnija prakticnost od kvalitete slike.
Ako imas volje se baviti fotografijom onda smatram da ti nece biti prevelika tlaka nositi drugi objektiv, jer budes imal torbu koja je sastavni dio dslr svijeta.
Ako si do sad koristil digitalac predlazem da pogledas na kojim zarisnim duljinama imas vecinu slika pa onda odlucis prema tome dal ti je uopce za pocetak potrebno dva objektiva. S druge strane kad se kupuje u startu aparat s dva kit objektiva ti objektivi su onda najjeftiniji.
Jedan od boljih objektiva ulozeno/dobiveno je Tamron 17-50/2,8. Ako ides na Pentax onda ti i jeftinija varijanta tog objektiva ima stabilizaciju koja je u tijelu, dok kod Canona i Nikona ako hoces imati stabilizaciju moras dodatno platiti (razlika je ~650 kn) koja je onda u objektivu.
Puno se raspravlja oko stabilizacije u tijelu vs stabilizacije u objektivu ali se uglavnom uzima da je za siroke kuteve bolja stab. u tijelu dok je za teleobjektive bolja stab. u objektivu, jer je kod stab. u objektivu i slika u trazilu takodjer stabilizirana.
Kaj pak se tice samog aparata k-x je jako dobar pri visokim ISO vrijednostima kaj takodjer nije za odbaciti, a i osobno smatram prednost kaj u njega idu klasicne AA baterije (mada neki to smatraju manom), jer s vremenom budes vjerojatno kupil i blic pa imas jednu vrstu baterija i za aparat i blic. Jos je jedna velika prednost Pentaxa ta da je bilo koji stari prime objektiv stabiliziran bil on k-mount ili M42.
Samo da se dotaknem prelaska s jednog na drugi sistem, toga je uvijek bilo i bude. Kolega je s Canona 40D i Canonovog L (ne pamtim kojeg) stakla presel na rabljenog Pentaxa K10D i tamrona 17-50/2,8 i puno je zadovoljniji ovom kombinacijom.
Probal sam biti objektivan, ali nije lako jer imam Pentaxa K200D s kojim sam veoma zadovoljan.
Samo da ti jos napisem kak je kod mene. Jos uvijek imam 18-55 kit staklo, ali ne zato jer ne bi htel imati spomenutog Tamrona. Obzirom da imam Pentaxov DA*50-135 skidam ga s aparata samo kad trebam siroki kut i onda stavljam kit staklo, ali mi fali sirine. Tak da mi je slijedeca kupnja Sigma 10-20, nadam se jer sam vec 2 put sklepal lovu za nju i uvijek mi je upalo nekaj drugo. Prvi put FA100/2,8 macro, a drugi put 50-135.
Ovo zadnje sam napisal da vidis kaj ti se moze dogoditi i da se nije lako baviti ovim hobijem koji je, ruku na srce skup.

Odgovori uz citat
Bookmarks