Kako sam vec i u vise navrata na forumu rekao...moje je samo da dam savjet...pare su od onoga tko kupuje, tako da je finalna odluka, naravno, njegova.
Sto se tice toga da sam "canonas"...ne bih se slozio.
Dapace, nikada na foto opremu nisam gledao pristrano. Kroz ruke mi je prosla hrpetina foto aparata i foto opreme, od prastarih Praktica, Kodaka, Rolei - a i tko zna jos kojih do kvalitetnih digitalnih i analognih tijela (F3/F6/S5/EOS1/D2x). Imao sam prilike koristiti, oprobati ili se "povremeno druziti" sa pripadnicima svih klasa (kada govorimo o digitalnoj fotografiji). Radi svega izgradio sam stav da se oprema bira prema afinitetima korisnika, a ne prema tome koji ste aparat prvi posjedovali i cijemu klanu radi toga pripadate.
Sto se moje trenutne opreme tice...posljednjih tri do cetiri godine sam izuzetno zadovoljan korisnik Nikon tijela (D200 i D2x...ovaj potonji je gotovo prodan).
Sam Pentax me svojim prvim rezultatima i modelima u DSLR svijetu iznenadio kvalitetom i do danas nije izbacio model koji bi se mogao nazvati podbacajem. Tako da je i dan danas vrlo sigurna kupnja. Iz iskustva ipak znam da se najcesce i oni koji svoj SLR put zapocmu sa Sony ili Pentax modelima, nakon nekoga razdoblja ipak zavrse na Canon ili Nikon ili Fuji tijelu...razlog tme mi nije poznat, jer Pentax - ovi sustavi, pogotovo u sprezi sa M42 mount - om, nude sasvim ugodnu platformu, kako za ucenje, tako i za svakodnevno koristenje.
I za kraj, sto se tice pitanja vezanoga uz shutter speed podesavanje...
...ne moze se u svim modovima podesavati ta komponenta.
Pentax je opremljen hrpom modova cetiri najbitnija navodim ispod:
1. Sv
2. Av
3. Tv
4. M
Funkcijski kotacic (na straznjoj strani gripa aparata sluzi podesavanju):
1. ISO vrijednosti u Sv mode - u.
2. Aperture - a u Av mode - u.
3. Shutter speed - a u Tv mode - u.
U potpuno manuelnome mode - u (M):
1. funkcijski kotacic sluzi podesavanju shutter speed - a.
2. funkcijski kotacic u kombinaciji sa pritisnutom AV tipkom (gornja strana aparata tipka sa +/- znakom) sluzi podesavanju aperture - a.

Odgovori uz citat
Bookmarks