= Citat = Izvorno postao Galandriel Pregledaj post
Imam Canon A540,kupljen prije cca4 god. i to po savjetu dragog mi i nadasve nesebičnog BIMBI-ja.E sada pojavi se probl. da mi u objektivu, ako se ne varam, "blenda" svaki puta neće da otvori i ne mogu koristiti fotić ali nakon mrcvarenja od xxx puta pali-gasi uspijem ga nekada pokrenuti i radi.Pošto sam lociran u ST rekli su mi da Canon servis ne postoji i da ga moram poslati u ZG i da se to uglavnom ne isplati raditi.Mene zanima da li je to doista blenda,znači nekakva kako malena plastika koja se otvori u objekt.i tek tada je funkcionalan! E sada ako je to doista to što kupiti recimo simpatičan mi je Sony DSC W150,ili neki canon Ixus 95...cca 1200-1400kn!
Jest blenda je...ali ne radi se o plastici...taj je dio obicno izradjen od neke lagane metalne legure i sastoji se od 8 do 12 dijelova (najcesce). Taj maleni mehanizam sa motorom koji ih pokrece odgovoran je za kolicinu svjetla koja ce biti propustena do chipa digitalnoga foto aparata (ako o digitalnoj fotografiji govorimo), odnosno do filma (ako govorimo o analognoj fotografiji)...i da kada govorimo o konzumnim foto aparatima (pogotovo onima starijima od par godina) ovakav kvar je obicno neisplativo popravljati.

Sto se Canon centralizacije u RH tice...i ot tome bi imao pokoju za napisati, ali suzdrzati cu se, da sam sebe ne bih morao udaljiti sa foruma...reci cu samo da su daleko najneucinkovitiji servis u drzavi i da je to razlog br. 1 radi kojega niti u najludjim nocnim morama ne bih niti izdaleha razmisljao o kupnji njihove opreme. Ne radi se tu sad niti o tome zaradjujem li ja fotografijom ili ne i treba li mi aparat 24 sata na dan...problem je u filozofiji pristupa kupcu. Proizvodjac br. 1 u svijetu, ozbiljnije foto opreme, po mome misljenju ne smije imati takav pristup.

Sto se tice kupnje novoga foto aparata...ako o tome razmisljas...to moze u neku novu temu.