Za to ćeš trebati čekati tehničare T-Comaa koliko se šuška, ništa prije jeseni:
http://mob.hr/blog/t-com-ftth/
Naime, postavljen je optički kabel do ulaza. Mene sad zanima kak preć na njega, uvest ga u stan.
Kratko i jasno![]()
Za to ćeš trebati čekati tehničare T-Comaa koliko se šuška, ništa prije jeseni:
http://mob.hr/blog/t-com-ftth/
♕ Keep calm and fastboot oem unlock. ♕
A ako kupi optičku mrežnu karticu ili pretvarač optika > žica ili router s optičkim konektorom, što onda? Mislim, nije valjda da baš uvijek moramo ovisiti o T-Comu...
Čini mi se da za spajanje optike moraš imati i odgovarajući alat za rezanje krajeva kabla. Nije dosta oguliti izolaciju i uplesti žiceMislim da sam tako nešto pročitao/vidio.
A i da spojimo optiku na svoj trošak, da li je drugi kraj kabla spojen na T-Com mrežu? Možda ni to nisu napravili.
Pa naravno da ne možeš uplesti...Može se odrezati čime hoćeš, ali onda treba zakrimpati odgovarajući konektor koji se prilagođava uređaju ili drugom kabelu. Najmanji problem je kod sebe spojiti optiku, treba samo znati kako je izvedena druga strana koja je kod ISP-a. To je ono što me zanima kako je T-Com izveo. Je li u pitanju običan LAN ili je i dalje WAN za koji treba nekakva autentifikacija...
A ti se kužiš u to? Ozbiljno pitam jer pamtim da sam negdje čitao kako je bitno da su krajevi opt. kabla odrezani pod pravim kutem nekim posebnim alatom (valjda da se što manje rasipa svjetlost na spojevima, ima logike). Nisam se nikad susretao s tim pa ono, 2-3 poučne crtice bi cijenio![]()
Ovisi kako se spaja... Trebalo bi rezati pod pravim kutem ukoliko se ne spaja bez topljenja vlakna nego samo preko posebnih konektora u kojima nekad zna biti i tekućina za smanjivanje gubitaka signala. Ako se vlakna tope, onda kut nije toliko bitan, ali ne smije baš biti zašiljeno ili slično.Grijanjem se oba kraja kabela spoje i više se ne mogu razdvojiti bez rezanja. Kod oba tipa spajanja je bitno ravno postaviti vlakna, tj. da im se osi i rubovi poklope jer u protivnom neće biti loma svjetla ili neće biti jednak kut loma pa onda nismo dobili ništa. Postoji tu još caka o alatima i samim konektorima o kojima bi se dalo napisati na kile teksta.
Ovo je samo ukratko objašnjeno...
A šteta, izgleda da ćemo se načekat.
Hvala na odgovorima
Da bumpnemo malo. Ima kakvih novosti?
HAKOM je odredio da HT ne smije na maloprodajnoj razini ponuditi usluge koje se temelje na optičkoj pristupnoj infrastrukturi šest mjeseci prije nego što na veleprodajnoj razini ne ponudi odgovarajuće veleprodajne usluge.
Hrvatskom telekomu kao operateru sa značajnom tržišnom snagom na tržištu veleprodajnog širokopojasnog pristupa internetu određeno je da ostalim operatorima mora pružiti pristup veleprodajnoj usluzi i to putem optike. Drugim riječima, mora osigurati tehničke preduvjete i odrediti cijene pružanja te usluge. HAKOM je stoga odredio da HT ne smije na maloprodajnoj razini ponuditi usluge koje se temelje na optičkoj pristupnoj infrastrukturi šest mjeseci prije nego što na veleprodajnoj razini ne ponudi odgovarajuće veleprodajne usluge.
"Da HAKOM nije pravodobno regulirao pristup mrežama nove generacije, HT bio bi u mogućnosti odbiti pružati veleprodajnu uslugu ostalim zainteresiranim operaterima ili bi mogao ponuditi veleprodajne uvjete kojima bi mogao ograničiti djelotvorno tržišno natjecanje. S druge strane, HT bi na maloprodajnoj razini mogao na temelju ove infrastrukture pružati naprednije i kvalitetnije usluge od postojećih, čime bi jačao svoj tržišni položaj, a što bi u konačnici moglo dovesti i do izlaska drugih operatora s tržišta te ponovne uspostave monopola", naglašava se u priopćenju HAKOM-a.
Ipak, podsjetimo se da je HT-a još početkom ožujka upozorio na mogućnosti zaustavljanja ulaganja u optičku infrastrukturu zato jer "regulatorni okvir "i neke odluke HAKOM-a nisu podupirale investicije.
Zadaća HAKOM-a je, među ostalim, i spriječavanje ograničavanja tržišnog natjecanja u području elektroničkih komunikacija i ovom odredbom se samo potvrđuje da optička infrastruktura nije privelegij jedne kompanije, u ovom slučaju HT-a.
Kako se u priopćenju javnosti ističe, "iznimno je važno naglasiti kako HAKOM Hrvatskom telekomu nije zabranio ulaganja u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu", nego mu je uvjetovao mogućnost pružanja maloprodajnih usluga preko optike, i to na način "da mora drugim operatorima pravodobno omogućiti veleprodajnu uslugu kakvu zapravo nudi svom maloprodajnom dijelu".
Za optiku, odnosno mreže nove generacije zainteresirani su mnogi domaći alternativni operateri, među kojima su H1, Optima telekom, i ostali.
Roverclub
Uglavnom, kome je optika dovedena do vrata može preć. Nazove SZK samo, kaže da želi preć, oni dođu i sve spoje.
Sami ce doc,danas su frendu slozili.Kolko mi je rekao brži je net,normalno kad se manje gubi na optici.
Down mu je 4,5 a UP 320-330
Roverclub
Najbolje nazvat pa pitat.
Zvao sam ih danas ali meni jos nije dostupno,rekli su mi cim bude da ce me nazvat
Roverclub
Bookmarks