= Citat = Izvorno postao La_LuNa Pregledaj post
nisam znanstvenik, pa se cisto onak laicki pitam moze li se to dvoje dovesti u neku korelaciju.

postavila sam pitanje apsolutno lisena svih fatalistickih ideja, Bimbi
Kako si stekla dojam da sam ja znanstvenik?

Sto se odgovora tice bez namjere da ulazim u rasprave...ne, gotovo je nemoguce dovesti u korelaciju suncevu aktivnost sa pojavnoscu potresa vecih magnituda na Zemlji. Zasto kazem bez namjere da ulazim u rasprave...zato sto se uvijek nadje likova koji u svemu vide urotu CIA - e/masona/obozavatelja bipsica koji su nakon sto su ukrali Tesline nacrte "apokalipticnog megatrona" isti unaprijedili i njime izazvali pomisanje i dezintegraciju Jupiterove pjege, a sto je dovelo do pojacane sunceve aktivnosti, a onda shodno tome i do treskavice i sveopcega kupanja u Japanu ili na Haitiju recimo. Tako postoji mongo blogova na kojima ljudi bez previse tehnickoga znanja dovode u korelaciju kategorije koje imaju problema i ispisati bez pogreske.

Na vise navedenom grafu se lijepo vidi prikaz sunceve aktivnosti u korelaciji sa potresima magnitude vece od 6.

Koristeni podaci:

http://earthquake.usgs.gov/earthquak...pic_global.php

Jasno se vidi da medjuovisnosti nema nikakve.

Dokumentirano postoji (sto je i logicno) vrlo jasna veza izmedju sunceve aktivnosti i promjenama u intenzitetu magnetskih polova i sila (tzv. manetne oluje). Pa su neki pokusali dovesti u korelaciju pojavnost magnetnih oluja i potresa, sto nema smisla, jer da se korelacija na tome slucaju moze dokazati, ista bi se biljezila i u pojavnosti potresa uz pojacanu suncevu aktivnost.

I da...ako to ovo zanima baci oko na: S. D. Odintsov, G. S. Ivanov-Kholodnyi and K. Georgieva, Solar activity and global seismicity of the Earth...mislim da je to poprilicno korisno stivo koga god zanima (stavio bi dokumenat, ali ga ne mogu naci vise).