SADRŽAJ:
1. post - UVOD, DA LI SMIJETE FLEŠATI, SPECIFIKACIJE MOJIH CFW-a
2. post - VODIČI I SAVJETI KAKO FLEŠATI, KAKO NAPRAVITI CFW, POMOĆNI ALATI
3. post - CFW v4.0 i v4.0i(S OMNIA HS) ZA v51 FW NOKIE 5800
4. post - CFW v4.4 ZA v52 FW NOKIE 5800 + TEME + DOD.PROGRAMI + DOD.MODOVI
5. post - UPUTSTVA O PATCHEVIMA U ROMPATCHERU UNUTAR CFW-a (za hakiranje)
Čemu sve ovo, pitate se? Mrzim iPhone, Nokiu što ne sluša kupce, što ugrađuje 2g star hardware i boli ju đon, što znam da moj mob može više. Ako ste ZA čitajte dalje...
Nisam kriv za nastalu štetu korištenjem ovih uputstava!
Flešanjem mobitel ne možete ošteti jer uvijek možete vratiti originalni FW!
Ne gubite garanciju flešanjem, gubite garanciju mijenjanjem produkt koda, ali za stavljanje cooked firmwarea (CFW) ne morate mijenjati vaš produkt kod. Ja sam do sada 150x flešao svoju 5800 i radi ko urica. To je potpuno jednako kao i kad dižete normalno verziju FW Ovi Suitom i time flešate, a da i ne znate.
STOGA BEZ OPASNOSTI DALJE.
Oni koji ne znaju flešati neka flešnu prvo ORIGINALNI FW kojeg skinite sa Navifimom za vaš produkt kod, pa tek onda moj, da uđu u štos. Mijenja se software, a ne hardware. Stoga bez bojazni da će se nešto pregrijati, zacrniti, obrisati zauvijek...ili ne znam što vam se mota po glavi.
Preporučljivo je kontakte i ostale stvari na C:/, bitne vama, da backupirate u PC/Ovi Suite ranije ili kopirajte C:/ na hard, jer flešanjem kao i hard resetom gubite sve podatke sa C:/ kao i postavke symbiana te instalirane programe. Mem.kartica ostane intaktna. Ako backupirate postavke moba i restorate, izgubit ćete razmještaj mog menija, sve modeve promjenjene novim CFW-om, jer će vam se vratiti vaš stari (kopiraju se stari *.cre fajlovi na C:/ koji vrate stare modove).
Moguće je skuhati FW za bilo koji Nokijin symbian mob s60v5 generacije (znači N97, N97mini, C6, X6...) te neke iz s60v3, princip je isti kao i za 5800, samo za raspakiranje i pakiranje FW fajlova koristite Nokia Cooker BETA 1.0 ili NFE_0.3 priložen u drugom postu!
Moji CFW (priložen u 3.postu i 4.postu) radi samo za:
- RM-356 NOKIU 5800
- SVEJEDNO KOJI PRODUKT KOD IMATE
- NE SMIJETE FLEŠANJEM CFW DIZATI VERZIJU FW!
- tj. morate imati već ranije updejtan na odgovarajuću verziju FW (CFW v4.0(i) za v51, te CFW v4.4 za v52).
Sveukupno FW ima 6 ili 7 odgovarajućih fajlova koje skinete putem Navifirma za svoj produkt kod, to vam je originalni FW.
Sljedeći korak je zamijeniti svoje fajlove mojima, a ako je recimo vaš rofs3 fajl drugog naziva nego moj, morate ga preimenovati u svoj.
Nakon flešanja ne morate raditi hard reset, jer se flešanje ponaša kao hard reset, tj. briše C:/ i vraća tvorničke postavke, u slučaju mog CFW-a - na postavke CFW-a
Da pojednostavim, trenutno je moguće mjenjati sa Nokia Editorom 0.7 samo fajlove FW RM-356_52.0.007_027_000_U001.uda [prezentira sve fajlove na C:/(NAND FLASH tip memorije)], RM-356_52.0.005_prd.rofs2.V07 [prezentira trecinu fajlova na Z:/(ROM tip memorije] i RM-356_52.0.005_C02_prd.rofs3.fpsx (prezentira samo nekoliko fajlova koje čine zadanu Soundwave temu). Mjenjanjem tih fajlova dobijete CFW. Stoga ću vam dati samo ta tri fajla, a ostale skinite Navifirmom kao na priloženoj slici. Core fajl, nadam se, moći će se isto uskoro mijenjati jer on zauzima 70% svukupnog kapaciteta FW-a, ali on može brickati mob, tako da je pitanje da li će ikad alat biti u opticaju.
Specifikacije mojih CFW-a:
*.uda je potpuno prazan da vam zbog toga bude i C:/ za razliku onog skinutog Navifirmom.
*.rofs3 sadrži zamijenjenu zadanu temu i možda još koju dodatnu, ako mi neki program ne stane u rofs2 ovdje će se naći smješten
*.rofs2 sadrži sva ostala modificiranja i programe.
*Većina dodanih programa prevedena na HRV.
*Samo 2 jezika u cijelom FW, hrvatski i engleski.
*Slobodnog RAMa nakon prvog boota i s uključenim efektima teme = 50-70MB (ovisno koju temu poč.ekrana i koju temu ste uzeli).
*Slobodnog NAND FLASH-a (C:/) nakon obrisanog reserved fajla = oko 78MB.
*Često korištene aplikacije i teme stavljene su u Z:/ da ne zauzimaju C:/ te se zato brže otvaraju.
*Teme su sa zadanim ikonama jer manje zauzimaju RAM, a pošto 5800 nema grafičku, tema je brža ako je jednobojne pozadine i jednobojnih popupova.
*Hard resetom gubite samo ono što ste vi promjenili u C:/, tj. svoje postavke i programe.
SVE programe koje ovdje spominjem rade na svim verzijama Windowsa, od XP pa nadalje, ali ako imate Vistu, Win7 ili 64bitnu verziju, MORATE promijeniti compatibility mode programa u "win xp sp3" (desna tipka miša na program, Properties/Compatibility mode/Win XP sp3) i stavite kvačicu na Run as admin, na slici.

Odgovori uz citat
Bookmarks