ajde netko što nitko nezna što uzeti
Zanima me koji uzeti dslr do 5000kn sony A380 , olympus E520 , nikon D60 ,
Canon EOS 450D ili Pentax K-x
ajde netko što nitko nezna što uzeti
polako, nemoj pozurivat, bimbi ce vjerojatno dat komentar, ali sacekaj dok se pojavi na forumu...to nije bas tema o kojoj svi znam nesto, sve se vrti oko par ljudi koji tu znaju vise o tome..
cvita
Na zalost, kako je vec mnogo puta spominjano na forumu, malo je premalo informacija dano u prvome ostu da bi se dao kvalitetan savjet.
Naime, kada kupujemo SLR aparat ne kupujem samo tijelo, kako to cinimo u konzumnoj klasi, vec kupujemo citav sustav. Stoga nije svejedno misli li korisnik kupiti SLR, samo zato jer ima sredstava i zeli nesto sto radi brze i pouzdanije, ali nema afiniteta ucenju i koristiti ce opremu na auto postavkama sa kit objektivima (poznam dosta takvih korisnika) ili ima afiniteta za foto ucenje i misli i dalj ulagati u opremu za sustav za koji se odluci.
Pored toga i DSLR tijela dolaze u razlicitim kitovima, sa razlicitim objektivima, pa je bitno imati informaciju privlaci li korisnika recimo macro fotografije ili zeli vecinom fotografirati prirodu...turisticka fotografija...sto vec.
Zato malo vise informacija, pa cemo dati kvalitetniji savjet...ovako na prvu Petnax i Canon nisu los odabir ako se misli dodatno ulagati u opremu i uciti, za njih se za relativno mali novac da nabaviti puno toga. Sony je najcesce kit rijesenje. D60 je (osim kvalitetom izrade) malo inferiorno tijelo u odnosu na ostala nabrojena.
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
znači novi sam u tom svijet voljan sam učiti znam da nemam ništa ako stavim na automatske postavke radi toga i nebi više koristio digitalce .
a što se tiče daljnje nadogradnje dslr-a naravno da bi uzimao ali tek kad se naučim sa standardnim objektivom znači nebi uzimao samo tijelo već sa objektivom zasad standardnim a poslje za godinu dvije tko zna što
Mozda ovo malo pomogne...
http://www.usporedi.hr/testovi/pogled/3578/
Ruku na srce, kaj god uzmes, moral bus malo naucit osnove fotkanja, svaki SLR daje najvise kad znas kako fotkati.
Da malo aktiviram temu.
Uzeo bih jedan SLR u rangu 4-5000 kn. Do sada sam koristio analogne (Zenit) pa potom Nikon F50 ali sam uglavnom koristio automatski mod. Taj mi leži već nekoliko godina besposlen i najradije bih ga se rješio ali mislim da će to biti teško.
Zadnjih nekoliko godina koristim kompaktne digitalce i sad bih uzeo jednog SLR. Dali objektiv sa ovog analognog nikona mogu iskoristiti na novom SLR?
Kad ga uzmem ne namjeravam poslije opet kupovati bolji, nemam toliko love. Nakon aparata uzeo bih blic a objektive možda.
Iako me fotografija u tolikoj mjeri nije zanimala u zdanjih desetak dana kada sam odlučio kupiti SLR pogledao sam masu literature i naučio više nego do sada od kada koristim aparate, tako da se ubuduće namjeravam tome više posvetiti. Surađujem tj. slikam za jedan lokalni web portal (volonterski) i uvidio sam da to ipak nije to sa ovim kompaktnim. To će mi biti više motiv da još više učim.
Što se tiče objektiva, volio bih imati objektiv s rasponom od širokokutnog do zuma.
Ako bi netko mogao dati malo savjeta, bilo bi super za jednog početnika voljna učenja.
Skok sa Zenith - a na F50 je bio velik u smislu performansi tijela i sustava koji ste koristili. Skok sa F50 na neko digitalno tijelo, a time i digitalni sustav, biti ce pomak u performansama koje cete moci iscijediti iz sustava, ali ce prije svega biti pomak u nacinu razmisljanja prilikom pristupa kadru i samome procesu fotografiranja.
Koliko se god na prvi pogled cinilo slicno, neke kategorije koje u analognoj fotografiji nisu igrale nikakvu ulogu u digitalnoj fotografiji mogu prilicno promijeniti percepciju i biti prevaga izmedju procjecnoga ili ispodprosjecnoga i odlicnoga fotografskoga rezultata.
Sto se prodaje F50 modela tice...ne radi se o nekome vrhunskome analognome tijelu (za koje uvijek postoji trziste i koje nije tesko prodati ukoliko za time postoji zelja) tako da mislim da necete uspjeti tako jednostavno u nakani da ga prodate. I ako ga prodate to ce biti za cijenu za koju ga se po mome misljenju ne isplati prodavati (vise vrijedi vama ako se pozelite nekada iz nostalgije ili bilo kojih drugih razloga okinuti koju i na film).
Sto se kupnje novoga tijela tice ima par vrlo recentnih i detaljnih tema na forumu koje se bave upravo ovom tematikom i slicnim budzetom, pa nema potrebe da isto pisem ponovno...u nastavku navodim linkove na te teme:
http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=66946
http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=67087
http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=65319
Sto se tice kompatibilnosti staroga objektiva sa novim tijelima i o tome se govori u jednoj od navedenih tema...savjetujem da ih detaljno procitate, pa da se tada javite sa detaljnijim pitanjima, ako ostane koje.
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Pročitao sam navedene postove prethodnih dana nekoliko puta. Što se tiče Canona, u obzir dolazi samo EOS 500D zbog mogućnosti snimanja videa. Ne mislim s njim snimati video (imam kameru) ali bih volio da aparat ima tu mogućnost jer ga namjeravam često nositi sa sobom (kameru nosim samo u prigodi za obiteljsko snimanje) i nekad možda zatreba. Međutim ovaj mi je skup (oko 6000 kn s jednim kitom). Čim prije bih uzeo i blic i neki zum objektiv ali uz ovoliku investiciju (6000) zadugo nebih mogao.
Od Nikona u obzir dolazi Nikon D5000 (oko 5000).
i još u obzir dolazi Pentax k-x.
Zanima me nešto vezano uz stabilizaciju -u tijelu, odnosno u aparatu. Što je bolje?
Kako sam ipak ograničen sa budžetom najviše sam u mogućnosti kupiti ovaj Pentax s oba objektiva. Neznam dali je bolja opcija ovaj Pentax sa dva (18-55 i 50-200) ili uz tijelo jedan od npr 18-200?
Vjerojatno ću aparat uzeti na rate (ili polovicu na rate a pola u gotovini), tako da bih uzeo do max 6000 kn sada (uz kit 1 ili 2 raspona od 18 do 200 ili 300) a slijedeće iza toga blic. Kupovati objektive za 2000 i više t kn nemogu zamisliti.
Volio bih i ja Canon ili Nikon ali uz ovu mogućnost teško.
Neznam kako se kreću cijene rabljenih objektiva i koji bi odgovarali pa bih molio malu pomoć od znalaca: ako bih uzeo Pentax K-X, koje objektive (osim Pentaxovih) bi još mogao koristiti (rabljeno) i koja bi bila realna cijena: jedan širokokutni (za foto izbliza) i jedan zum (do 300mm)?
Ovisi na koji sirokokutni mislis. Ako ti je na pameti Sigma 10-20 tesko da budes nasel rabljenu za neke normalne novce. Inace i sam trazim tu sigmu za pentaxa, ali sam u zadnjih nekoliko mjeseci naisel samo na jednu ponudu i to bezobrazno skupu (3500 kn za rabljeni)
Ako pak razmisljas o nekom Tamronu 17-50/2,8 , moze ga se naci nesto preko 2 000 kn, ali takodjer nije da se to pronalazi svaki dan. Mozda da razmislis i o pentaxu 16-45/4. Kvalitetan objektivkoji se pronalazi u rasponu 1300-2000 kn, takodjer nije svaki dan u ponudi.
Prvo bi ti predlozil da dobro razmislis dal ti stvarno treba bas do 300 mm zoom, jer su objektivi na tim milimetrazama jako gladni svjetla. Imam jednog 75-300 i mogu jedino reci da od kad imam 50-135 jos nije bil na aparatu.
Jedan fotograf prodaje Nikon D2x za 7200 Eura. Kako je to ipak profesionalni aparat vrijedi li te cijene iako je rabljeni? Ne bih dao više od 1000E. Kolika bi realna cijena bila?. Neznam što daje uz taj aparat, raspitat ću se sutra. Kako mi prijatelj koji snima vjenčanja ima isto Nikona, to me zagolicalo jer bi nekad mogao posuditi koji objektiv (ili blic) za svoje potrebe. (Ne mislim se baviti profesionalno, niti snimati vjenčanja, više iz hobija). Što se tiče zum objektiva, treba mi najviše za fotografiranje veslanja (po danu i dobrom svjetlu).
Jel ti to zezaš? Ako prodaje za taj iznos onda te dobro oće nasanjkat jelza te pare kupiš novi san svakog fotoreportera D3s. Šta se tiče samog D2x on je OK al je bi prije nejga i npr. neki D300 koji je isto zabrtvljen i još po potribi stavljaš i skidaš grip i imaš manje šuma nego kod D2x. Baš se nedavno jedan D300 sa gripom prodava na njuškali za 5500kn, valjda će ih bit još.
Pogriješio sam u cifri, nije 7200 eura nego 1200 eura. Pričao sam s njim ali je rekao da neće prodavati ništa prije lipnja, odnosno još se misli pa onda ništa od toga.
Bookmarks