Dvotarifna brojila su se ugrađivala na zahtjev ili pak slučajno. Moguće je da je brojilo crklo i dežurni elektromonter je ugradio dvotarifno koje mu je bilo pri ruci što nikako ne šteti tebi i bilo kome već ti samo ostavlja mogućnost kasnijeg korištenja druge tarife. Također,moguće je da je tamo kod tebe bio prisutan PT (prebacivač tarife) pa je crko pa se nije imalo ili para ili interesa da ga se uzme pa ga sad ni nema,a moguće je i da ga nikad nije ni bilo. Dakle može biti nekoliko odgovora na pitanje zašto ga sad nema. Onda je postojala i šema da u glavnome ormariću zgrade gdje se često postavljaju sva brojila za sve stanove stoji jedan PT koji se spaja na sve satove pa svima daje impuls za prebacivanje tarife. Dakle ima dosta načina za to.
PT možeš kupit sam i ima ih nekoliko vrsta i od nekoliko proizvođača. Najjeftiniji su oko 300+ kn. Moraš se raspitati na kojoj frekvenciji rade za tvoje područje stanovanja da ne uzmeš krivi pa bi bilo dobro da pitaš u Elektri da ti to kažu i pojasne smiješ li ga ti kupiti sam i da ti ga samo ugrade ali to kasnije povlači za sobom nešto što ti se možda i neće svidjeti. Meni se ne bi svidjelo pa vjerujem,neće ni tebi.
Dakle,ugradnjom PT-a i prebacivanjem na dvotarifni model,desit će ti se i ugradnja limitatora kako je to politika tamo a to će te onda limitirati u snazi tj ograničiti što je pojava koja te može s*ebat. Pokreneš li cijelu tu ceremoniju,izdat će ti se ta slavna energetska suglasnost a.k.a energetski certifikat na najvjerojatnije 5.5 kW ilitiga dobit ćeš limitator od 25A (u slučaju monofaznog priključka). Taj će limitator biti ispred tvoje instalacije i ograničavat će ti snagu što će rezultirat da će ti on ispast kad npr. uključiš bojler,klimu i npr. peglu (karikiram). Kad uočiš da imaš malo snage,bit ćeš prisiljen kupovati snagu koja košta oko 1600 i kusur kn po kilovatu itd a limitator više nećeš moć skinut... Sve to ti se neće desiti ako limitator nemaš kao što je sad tj. moć ćeš povuć koliko podnese glavni osigurač a to je i nekoliko puta više od 25A. Jedino što nećeš imat je PT i dvije tarife što nije po meni potrebno svima nama,potrošačima struje.
Ovim silnim piskaranjem ti ja kao glas razuma savjetujem da ništa ne diraš i da ostaviš kako je sada a u protivnom će ti se desit ovim redosljedom iz gornje priče.
Kad si u dvotarifnom modelu,kako sam već i pisao imaš skupu i jeftinu struju. Skupa je jako skupa a jeftina jako jeftina i odlučiš li se na to,preko dana ćeš potrošit masu skupe a odeš li spavat oko 10 navečer,prespavat ćeš jeftinu i onda si opet u trošku. Zato malo kome preporučam dvije tarife ako se uistinu neće dosta trošit jeftina noću a racionalnije skupa preko dana. ovo što sad trošiš je prosjek skupe i jeftine struje i mislim da je dosta prihvatljivije nego ovo iznad.
Sve je na tebi,a ovi savjeti su ti dobronamjerne prirode i iz prve ruke.
Pozz!